İskorpit Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Çarpan Balığı Faydaları Ve Özellikleri
İskorpit balığı; Yunanca dilinde ''skorpidi'' sözcüğünden dilimize geçmiştir. Bu balık çeşidi genellikle zehirli olması ile dikkatleri çekmektedir. Dikenlerinde yer alan zehir, insan vücuduna değdiği zaman olumsuz etkilerini göstermektedir. Bu yüzden; avlama şartlarına, temizlenmesine, pişirilmesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Peki iskorpit balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Çarpan balığı faydaları ve özellikleri nedir detayları ile derledik.
İskorpit balığı; zehirli bir balık olmasına karşın insan sağlığına yararları olan bir balık türüdür. Dikenlerinde çok yoğun derecede zehir yer alan bu balığın, eti çok lezzetlidir. Görünümü dahi çok korkutucu olan İskorpit balıkları, Çanakkale'de sık sık tüketilmektedir. Yüksek oranda omega 3 ve protein yağ asidini içermektedir.
İskorpit Balığı Nedir?
Bilimsel ismi Scorpane Porcus olan iskorpit balığı, Scorpaenidae ailesine ait balık türüdür. İskorpit balığının vücudunda bulunan renkler; açık pembe ve koyu kırmızı arasında farklılık gösterebilir. Kafa bölümünde ise pek çok çıkıntı ve diken yer alır. Suyun diplerinde yaşarlar. Bu yüzden gözleri başlarının üzerinde bulunur. Geniş göğüs ve yuvarlak yüzgeçleri ile dikkatleri çekmektedir. Ağız yapısı geniş olup ağız kıvrımları aşağı doğru eğilimlidir.
İskorpit Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır?
İskorpit balığının halk arasındaki adı çarpan balığı olarak belirtilmektedir.
İskorpit Balığının Özellikleri Nelerdir?
İskorpit balığı; bilim dalında scorpaena porcus şeklinde tanımlanmaktadır. Ege ve Akdeniz sularında yaygın ailesi bulunan İskorpit balığı; Lipson balığıyla aynı familyaya sahiptir. Bunun dışında bu balıklar; Lipson balıklarına nazaran daha küçük balıklardır. Eti oldukça bol olan İskorpit balığının, dikenleri ve yüzeyi çok zehirlidir. Koyu renkleri olan bu balıklar en çok 30 santimetreye kadar büyürler.
Zehri insan vücuduna bulaştığında; şişlik ve kızarıklıklara sebep olur. Bu etkisi ise birkaç günden fazla sürebilmektedir. İnsan cildinde sebep olduğu tahribat adına genel olarak amonyak kullanılmaktadır. Kafa bölümünde dikenler daha çoktur. Yuvarlak yapısı bulunan balıkların yüzgeç bölümleri de geniştir. Pişirilmesi ve avlanması konusunda önemli püf noktaları bulunmaktadır. Avlayan balıkçılar genel olarak aparat ile tutmaktadırlar. İskorpit balığının içeriğinde bulunan beyaz et; yüksek oranda protein içermektedir.
İskorpit Balığının Eti Yenir mi?
İskorpit balığının eti yenir. Ancak tüketilmeden önce dikkatli bir şekilde temizlenmesi önemlidir.
İskorpit Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır?
İskorpit balığının birden fazla tarifi vardır. Bunun yanı sıra; fileto, yahni, buğulama, pilaki, çorba şeklinde pişirilebilir.
İskorpit Balığı Tarifleri Nelerdir?
İskorpit balığıyla yapılan en popüler tarif; iskorpit çorbasıdır. Bununla beraber iskorpit balığının haşlaması, salatası, kızartması da yapılmaktadır.
İskorpit Balığı Kılçıklı mıdır?
İskorpit balığı, çok fazla kılçıklı bir balık değildir.
İskorpit Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
İskorpit balığı; zehirli dikenlere sahiptir. Bu yüzden alanında uzman bir balıkçı tarafından temizlenmesi gerekmektedir. Evde temizleneceği takdirde; kuyruk altı ve sırt dikenleri penseyle dikkatlice çıkarılmalıdır. Pullu yapısının olmasından ötürü bıçakla pulları ayıklandıktan hemen sonra baş bölümü kesilmelidir. Bu işlem sonrasında karın bölümünden kesik açılarak, balık temizlenir. Bu sayede iskorpit pişirilmeye uygun hale gelecektir. İskorpit balığının deri tabakası kalındır. Bu durum ise birçok kişiyi rahatsız edebilir. Bu yüzden pense yardımıyla derisi alınarak, kuyruk bölümünden baş bölümüne doğru sıyrılabilir. Deri alındıktan hemen sonra pişen balığın dağılmaması adına fileto yapmak önemlidir.
İskorpit Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır?
Kış mevsiminde derin sularda hayatına devam eden balık, ilkbahar aylarında kıyıya doğru sürüklenir. Bilhassa Ağustos ve Eylül aylarında kıyı sahillerinde daha fazla görülmektedir. Bundan ötürü iskorpit avlamak adına en ideal vakitler bu aylardır. Zehirli olduğu için bilhassa avlanan ağdan dikkatli olmak gerekmektedir. Bundan ötürü dikkat edilmesi gerekli konulardan birisi de balığın, kolayca ölmediğidir. Bu balıkların ölmemesi, avlayan kişiye zarar verebilir.
İskorpit Balığının Faydaları Nelerdir?
İskorpit balığının yararları;
- Diş sağlığına olumlu faydaları vardır.
- Görme yeteneğini güçlendirerek karanlıkta görmeye destek olur. Göz sağlığının güçlenmesine yardımcı olur.
- İçerisinde A vitamini bulunduran iskorpit balığı; insan vücudunun A vitamini gereksinimini karşılar.
- İçermiş olduğu mineral, protein ve vitaminler sayesinde vücut yapısının korunmasına yardımcı olur. Vücudun gereksinimlerini karşılar.
- İçermiş olduğu omega 3 yağı ile bilhassa gelişim çağında olan çocukların zeka gelişimine önemli katkı sağlarlar.
İskorpit Balığının Zararları Var mıdır?
İskorpit balığının eti oldukça faydalıdır. Ancak bu balığın dikenleri ve yüzeyi zehirlidir. Cilt ile temas sırasında zehir saçmaktadır. Şişlik ve kızarıklığa sebep olur. Bu durum birkaç günden çok sürebilmektedir. Balığın dikenlerine değmemek koşulu ile iskorpit balığının herhangi bir zararı bulunmamaktadır.
İskorpit Balığı Besin Değerleri
İskorpit balığının bol oranda vitamin ve protein bulundurduğu belirtilebilir. Bu balığın aminoasit içeriği çok yüksek olduğu da söylenebilir. Balığın 100 gramında 25 miligram aminoasit içerdiği belirtilmektedir.
İskorpit Balığının Türleri Var mıdır?
İskorpit familyasına ait 10 alt familya ve minimum 388 değişik türü bulunmaktadır. Türkiye'de en fazla bulunan iskorpit türleri ise; saçaklı, kahverengi, benekli iskorpit, iskorpit adabey şeklinde sıralanabilir.