Yolunuz Saraybosna’ya düşerse o zaman güne börekle başlamanız şart. Başçarşı’da neredeyse adım başı bir börekçi görebilirsiniz ama ara sokaklara dalıp en iyisini yapan Sac’ı arayın. Sonra Miljacka Nehri’nin kuzey kıyısındaki çarşının labirent gibi sokaklarını keşfedin. Bir ‘aşçinitza’ya yani esnaf lokantasına uğrayıp yöresel lezzetleri tatmayı da ihmal etmeyin.
#GastronomiUzun yıllar Ece Bar'da herkes müdavimiydi Ece Aksoy'un. Şimdilerde yine İstanbul'da Asmalımescit'teki 9 Ece Aksoy'da hazırlıyor o leziz mezelerini. Hâlâ en lezzetli mezeleri yapabilmek uğruna yüzlerce kilometre yol yapıyor. Bolu, Çanakkale, Kırklareli'deki yerel pazarlardan malzemenin en iyisini alıyor ve müşterilerine de sürpriz yapıyor
The Restaurant Magazine dergisinin bu yılki en iyi restoranlar listesinde Britanya yemeği yapan bir sakatat restoranı "yılın en büyük çıkış yapan lokantası" unvanını almış ve geçen yıla göre tam 18 sıra birden yükselerek dünyanın en iyi 16’ncı lokantası seçilmiş. Mönüsünde beyin, dil, bağırsak, işkembe, yürek, böbrek ve bilumum
Elinin lezzetiyle nam salmış bir iş insanıyken arkadaşlarının “Bir restoran aç. Kulüp gibi, yiyelim-içelim” demesiyle 2019’da Caddebostan’daki Nazende’yi açtı. Kısa sürede İstanbul’un en revaçta mekânlarından biri haline getirdi. Yazarımız Vedat Milor’un “Nazar değmesinden korkuyorum” dediği Nazende’yi, şefi Uluç Sakarya’dan dinledik.
#İpek İZCİGeçen hafta Berkeley’deki favori lokantalarımdan bahsettim. Bu hafta San Francisco’dakilerden söz edeceğim. Tabii bunlar kentteki iyi lokantaların küçük bir yüzdesi. Zaman sınırlı olunca her yeri deneme şansınız olmuyor. Eminim siz de araştırmanızı yapar, farklı yerleri bana önerirsiniz.
#YEMEKGece 10 gibi Beyoğlu’nda eski Emniyet binasının önünde yerini alan Şırdancı Ramazan Usta’yı aklınızın bir köşesine yazın. Belki benim gibi gastronomik bir lokantada yiyecek şey bulamadığınız bir gece midenize bayram ettirirsiniz...
#Şırdancı Ramazan UstaHayaller şehri Roma hangi unvanı bahşetsek yakıştırıyor kendisine; Dünya’nın başkenti, ebedi şehir, açık hava müzesi… Roma her dönemeçte yeni sürprizlerle sizi şaşırtan Arnavut kaldırımı sokakları, yeşil panjurlu güneş rengi evleriyle içinize işliyor. Peki yemek kültürü? Size bu yazı da Roma lezzet rehberinden bahsedeceğim. İşte detaylar…
#Roma GezisiGeçen hafta Portekiz’e gittim. Önce Lizbon’un, daha sonra da Porto’nun daracık sokaklarında dolaşıp küçücük lokantalarında damağımı şenlendirdim. Portekiz’e giderken eklerin kaptanı Çınar Oskay, “Abi, gördüklerin senin olsun, yediklerini bize bildir” deyince her gittiğim yeri Çınar’a tweet’ledim. Bir de baktım ki bir yazı oluşturacak kadar çok mesaj atmışım...
#Portekiz MutfağıBizde enfes taskebabı, Macaristan’da gulaş, Fransa’da boeuf bourguignon… Dünya mutfaklarının ortak lezzeti o: Yahni. Fatih Sultan Mehmet’in favorisi ‘zırba yahnisi’nden ünlü şef Gordon Ramsey’nin safranlı bouillabaisse’ine bu konuda gelmiş geçmiş en ünlü tabakları tanıyalım.
#YahniFiletosu, antrikotu derken, bir dana, adını ilk kez duyduğumuz, ama şu ya da bu şekilde tadını aldığımız onlarca parçadan oluşuyor. Kurban bayramı münasebetiyle bu parçalar dananın neresinde, adı ne, gramajı kaç, hangi yemekte kullanılıyor gibi soruların cevabını aradık.