Ipek Özbey haberleri sayfasında Ipek Özbey hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 350 Ipek Özbey haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Türkiye, İdlib olaylarını ve Türkiye’ye akacak yeni göç dalgasını konuşuyor. Türk, Rus ve İranlı liderler bugün buluşuyor. Zirveden çıkacak sonuç ne olur? Gerilen Türk-Rus ilişkilerinin nasıl bir geçmişi var, iki ülke ilişkileri asimetrik bir hal mi aldı? Rusya, PYD bürosunu neden kapatmıyor? Kürt politikası ne söylüyor? S-400’leri çalıştırmazsak Putin’le sorun yaşanır mı? Yaklaşık 45 yıldır Türkiye-Rusya ilişkileri üzerine çalışan eski Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı’yla Rus siyasetinin kodlarını konuştuk...
#YazarlarAdalet Bakanlığı hazırlığını tamamladı, yeni yargı reformu parlamento yolunda. Bugün Türkiye’de yargıya güveniliyor mu, korkuluyor mu? Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Canan Kaftancıoğlu’nun aldığı cezayla ilgili ne düşünüyor, Barış Akademisyenleri için AYM’den çıkan kararı nasıl yorumluyor? Röportajımızda Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının aldığı cezadan insan hakları ve ifade özgürlüğü konusunda yapılacak reformlara, kadın cinayetlerinden infaz sürelerine, Osman Kavala’dan Selahattin Demirtaş dosyalarına kadar her şeyi konuştuk. “Yargılama süreçlerinde de özgürlüğün asıl olduğu dikkate alınmalı” diyen Bakan’a göre 2019, yargı reformuyla birlikte normalleşmenin de yılı olacak.
#İpek ÖzbeyUNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na kabul edilen Gaziantep, bu yıl GastroAntep Festivali’nin ikincisini 11-14 Eylül tarihleri arasında düzenleyecek. Geçen yıl bir milyon turisti ağırlayan şehrin nüfusu iki milyon, bunun dörtte birini Suriyeliler oluşturuyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, son zamanlarda şiddet olaylarıyla gündeme gelen kentte ‘Suriyeliler üzerinden negatif bir algı yürütüldüğünü’ söyledi ve festivalle birlikte şehirde yeni bir dil oluştuğunu, bunun da barış dili olduğunu belirtti. “Hâlâ Suriye sınırından dolayı bizi ikinci derecede, yani kırmızı noktada gösteriyorlar. Bu gelmek isteyen Asya turistini, Japon turistini korkutuyor. Çözüm önerilerimiz var” diyen Fatma Şahin’e göre gastrodiplomasi barış için çok önemli bir adım.
#İpek ÖzbeyArkadaşımız İpek Özbey’in önceki günkü Hürriyet’te söyleşi yaptığı İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer, şiddet ve kadın cinayetleri önleme konusunda İstanbul Sözleşmesi’ne işaret ediyor.
#YazarTürkiye Uzay Ajansı yönetim kurulu geçen hafta belirlendi, ajansın başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım oldu. Uzay ajansı neler yapacak, üniversitelerle nasıl çalışacak, kendi uzay limanını inşa edebilecek mi, bu girişim yeni bir ekonomi yaratacak mı, Türkiye’nin insan gücü yeterli mi, finansı nereden sağlayacak? Uzayla ilgili hangi projeler öne çıkıyor? İlk röportajını Hürriyet’e veren Yıldırım, ‘Türkiye 5-10 yıl içinde yarışta yerini alacak. Hedef uzaya erişim. Zaten 10 yıl içinde uzayda olmayanın Dünya’da da söyleyecek sözü olmayacak’ diyor.
#YazarlarBir kedinin üstüne kaynar su döküldü, bir köpeği sahibi aracın arkasına bağlayıp sürükledi, bir koca karısını öldürdü, bir çocuk tecavüze uğradı... Her gün canımızı acıtan bu Özcan Köknel ile konuştuk. Deneyimlerini ‘Bilgenin Aynası’ kitabında anlatan 91 yaşındaki Köknel’e göre yapılacaklardan biri anne-baba okulları açmak, diğeri cinsel eğitimi müfredata almak.
#YazarlarTürkiye’deki önemli deprem bilimcilerin 1500 yıllık tarihsel kayıtları inceleyerek kaleme aldığı makale, acı gerçeği bir kez daha gün ışığına çıkardı. 7’nin üzerinde olması beklenen büyük Marmara depremi çok mu yaklaştı? İstanbul ne kadar hazırlıklı? Kentsel dönüşüm doğru yerden başladı mı? Herkes önlemini aldı mı? Tsunami ihtimali var mı? Nasıl oluyor da yan yana iki binadan biri tamamen yıkılıyor, diğeri ayakta kalabiliyor? Erken uyarı sisteminde hangi noktadayız? “Yanılmayı çok isterim ama bu deprem olacak” diyen Boğaziçi Üniversitesi Kandili Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener’e göre “Ne zaman” sorusunu sormayı bırakıp, geç olmadan önlem almak zorundayız...
#Yazarlar2030-2050 yılları arasında küresel ısınma yılda 100 milyon kişiyi ekonomik açıdan olumsuz etkileyecek, 250 bin kişi hastalıktan ölecek. 3.5 milyar yoksul, karbon emisyonunun salt yüzde 10’undan sorumlu. Emisyonun yarısı, nüfusun yüzde 10’una denk gelen varlıklı kesimden kaynaklanıyor. Sel, fırtına, heyelan... Son yıllarda yaşadığımız tüm felaketler ‘kara günler’in habercisi... Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Klimatolog Prof. Dr. Murat Türkeş’e göre, devlet politikaları artık iklime göre konuşulmalı.
#YazarlarVenezuela’da ABD güdümlü darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Bu kez masada askeri harekat var. ABD bir yandan da Türkiye’yi S400’ler için sıkıştırmayı sürdürüyor. Son olarak Savunma Bakan vekili Shanahan, ‘Eğer S400’de kararlıysa Türkiye’yi bu projeyi çıkarmak zorunda kalırız’ dedi. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Gülnur Aybet’e göre bizim de uluslararası hukuktan doğan haklarımız var, bu uçakları geri alamazlar, onlar bize ait!
#GazetehaberleriBugün Çanakkale Zaferi’nin 104. Yıldönümü... 360 Derece’nin konuğu doktora tezini Çanakkale Muharebeleri üzerine hazırlayan, ‘Çanakkale 1915: Almanların Büyük Tuzağı’ ve ‘Kemalyeri’ adlı kitapların yazarı emekli Tuğgerenal, İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Naim Babüroğlu. Balkan Savaşları yenilgisinin ardından zafere giden yolu ve Mustafa Kemal’in rolünü anlatan Babüroğlu’na göre; eğer harekât Türk komutanların savunma planıyla yapılsaydı, işgal kuvvetleri karaya çıkamayacak, bu kadar Türk askerinin kanı akmayacaktı.
#GazetehaberleriAK Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki, masaya 111 proje koydu. Çocuklar, gençler, yaşlılar, sokak hayvanları… Şehirde yaşayan herkese göre bir çalışması var Özhaseki’nin… Peki detayları neler? Rakibi Mansur Yavaş hakkında ne düşünüyor? Kendisini FETÖ ile ilişkilendirenlere ne cevap veriyor? Özhaseki ile buluştuk.
#GazetehaberleriYılbaşı gecesi Suriyelilerin Taksim’de ÖSO (Özgür Suriye Ordusu) bayrağı açarak slogan atmasıyla başlayan tepki, sosyal medyada ‘Suriyeliler evine dönsün’ hashtag’iyle protestoya dönüştü. Uluslararası Arap Akademisyenleri Derneği Onursal Başkanı ve Suriye Türkmenleri Meclisi Eski Başkanı Samir Hafez, “Evet Suriyeliler’in bir kısmı evine dönecek ama bir kısmı da kalacak. Dönmek kolay değil” diyor.
#GazetehaberleriBaşlıktaki kan dondurucu sözler, Cemal Kaşıkçı’nın cesedini parçalara ayıran Adli Tıpçı Tubeyki’ye ait. Cinayetin ses kaydı ilk kez bir kitapla gün yüzüne çıktı. ‘Diplomatik Vahşet’i araştırmacı gazeteciler Abdurrahman Şimşek, Ferhat Ünlü ve Nazif Karaman kaleme aldı. Kitapta, timin infaz hazırlığı, Cemal Kaşıkçı’nın son nefesini verirken attığı çığlık, cesedin parça parça edilmesi ve beş valizle rezidansa taşınmasının ayrıntıları var. Yazarlarıyla buluştuk, bütün boyutlarıyla ‘Diplomatik Vahşet’i konuştuk.
#YazarlarFırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarının ardından Türkiye, beklenen Fırat’ın Doğusu hamlesi için hazır. Amerika çekilir mi ? Hedeflerden biri Süleyman Şah Türbesi’ni yerine taşımak mı ? Astana ortaklarının tavrı ne olur ? Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz ile 10 soruda operasyonu konuştuk.
#YazarAK Parti’de 31 Mart yerel seçimleri için adaylık başvuruları bugün başlıyor. Partinin yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısı ve adı kulislerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için geçen Mehmet Özhaseki, adayları nasıl belirlediklerini anlattı. Yerelde MHP ile ittifakın sona ermesinin sonuçlara olası etkilerini de konuştuğumuz Özhaseki, büyükşehirler konusunda iddialı: “İzmir’de kazanacağız ve İzmirlilere o lezzeti tattırıp hizmetlerimizle kalıcı olacağız.”
#İpek ÖzbeyTürkiye Cumhuriyeti bugün 95’inci yaşını kutluyor. Peki Atatürk nasıl bir liderdi ve nasıl bir ülke hayal ediyordu? Galatasaray Üniversitesi ve MEF Üniversitesi öğretim üyesi, Hürriyet yazarı Prof. Dr. İlber Ortaylı’yla 1923 Türkiyesinin koşullarını, Cumhuriyet sürecini ve gündemdeki tartışmaları konuştuk. Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Mustafa Kemal Paşa’nın hayalleri çok açık. Beynelminel kültürü benimseyen bir ülke. Kadın-erkeğin eşit, fevkalade üretken, okuma-yazma meselesinin halledildiği, eğitimin gittikçe arttığı bir Türkiye” diyor.
#YazarCHP’nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Mustafa Kemal Mahallesi Barış Sitesi’ndeki ‘Beyaz Evde’ STK temsilcileri, partililer, milletvekilleri, bilim adamları gibi her meslekten, inançtan, etnikten insanlarla Türkiye’yi ve dünyadaki gelişmeleri konuşuyor.
#CHPZafer Partisi Genel Başkanı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun imzaladıkları protokole ilişkin, "namusuna emanet" sözlerine tepki gösterdi. Özdağ, "Kemal Bey'in şu ifadesini artık garipsediğimi söyleyeyim; 'Namusuna emanet'. Ben namuslu bir adamım Kemal Bey. Benim namusumu Türkiye biliyor" dedi. Özdağ, "Bizim namusumuz da bir sıkıntı yok. Herkes dönsün kendi namusuna baksın" diye konuştu.
#Ümit ÖzdağGünlerdir gözlerimiz neredeyse her saat başı TV ekranlarında Rusya’nın Ukrayna sınırı boyunca yaptığı askeri yığınağın görüntülerine odaklanıyor. Rusya Lideri Vladimir Putin, askeri tatbikat gerekçesiyle Ukrayna sınır hattına büyüklük olarak 130 bin askere ulaştığı bildirilen devasa bir askeri güç yığmış durumda.
#RusyaBundan 70 yıl önceydi. 12 Aralık 1950 günü Ulus gazetesinin Ankara’da Rüzgârlı Sokak’ın hemen girişindeki iki katlı binasında masasında oturan yazıişleri müdürü Münir Berk, karşısındaki gencin gazeteci olma ısrarı karşısında bu kez kendisine bir şans tanımaya karar verdi. Önündeki telefondan istihbarat şefi İlhan Paniç’i aradı ve “Size Altan Öymen Bey’i gönderiyorum. Genç bir arkadaşımız. Stajyer olarak başlayacak” dedi.
#YAZAR15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden dört yıl geçti. Bu dört yılda o günlerde neler olduğunu anlayabilmemiz için onlarca kitap yazıldı. Kimi demokrasi uğruna sokaklara dökülen şehitlerin hayatını anlattı, kimi darbe girişimine kadar geçen süreçteki gizli planları ifşa etti.
#GazetehaberleriTürkiye, Barış Pınarı Harekatı’nın ardından hem Amerika hem Rusya ile anlaşarak Suriye’de yeni bir dönemin adımlarını attı. Peki bundan sonra ne olacak? Suriye halkı yeniden Esad’ı seçerse Türkiye tanıyacak mı? Kürtlerin yeni hamisi Rusya mı? İran neden operasyona karşı çıktı? YPG, Suriye ordusuna katılır mı, Suriye Milli Ordusu ne olacak? Terörist Mazlum Kobani’den yeni bir aktör mü yaratılmak isteniyor? YPG’den temizlenecek bölgede hangi proje devreye sokulacak, Suriyeliler nasıl dönecek? TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır ile konuştuk.
#GazetehaberleriTSK’nın Fırat’ın doğusunda PYD/PKK terör unsurlarına başlattığı harekat beşinci gününde… ‘Barış Pınarı’nın siyasi ve askeri hedefleri neler, hangi yerli silahlar kullanılıyor, Fırat’ın doğusunda operasyon yürütmenin zorlukları var mı, Türkiye manüpülasyonlara karşı nasıl bir oyun planı hazırladı, DEAŞ’la tek başına mücadele yürütme ve kampların kontrolünü sağlama kapasitesine sahip miyiz? Esad ile neden görüşülmüyor? Operasyonu acil hale getiren iç siyasi hesaplar mıydı? İletişim Başkanı Fahrettin Altun operasyonun detaylarını Hürriyet’e anlattı...
#GazetehaberleriEvrensel bilime üst düzey katkıları nedeniyle Eczacıbaşı Topluluğu’nun Tıp Onur Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Marsel Mesulam Hürriyet’e konuştu. 40 yaşında Harvard’ın en genç profesörlerinden biri olan Prof. Mesulam, Alzheimer’ın neden tedavi edilemediği sorusuna, “Meteoroloji havayı tahmin ediyor ama değiştiremiyor. Alzheimer’da da bu noktadayız” cevabını verdi. Prof. Mesulam, Harvard’ı ansiklopediye bakarak seçtiğini anlattı.
#Marsel MesulamAK Parti hükümetlerinde uzun süre bakanlık yapan Faruk Çelik'in, cumhurbaşkanlığı seçiminde oranın yüzde 40+1'e çekilmesi önerisi siyaset gündemini değiştirdi. Cumhurbaşkanı başta olmak üzere parti yetkilileri böyle bir niyet olmadığını açıklasa da Hükümet Sistemi tartışmaya açıldı. Sistemin mimarlarından TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’a göre anayasal düzlemde aksayan bir yön yok. Peki Şentop, ’Bakan yardımcılarıyla dahi görüşemiyoruz’ diyen milletvekillerine ne cevap veriyor? Nöbetçi bakan uygulamasına geçilecek mi? Meclis’in itibarı kalmadı, eleştirilerine nasıl bakıyor? Yüzde 40+1 meşruiyet sorunu yaratır mı? Erken seçim kokusu alıyor mu? TBMM Başkanı ile konuştuk.
#GazetehaberleriKirsty Coventry olimpiyat oyunlarında ferdi olarak madalya kazanan ilk Zimbabweli sporcu. Bir yıldır ülkesinde Gençlik, Spor, Sanat ve Rekreasyon Bakanı olarak görev yapıyor; bakan olduğunu da televizyondan öğrenmiş. Kabine toplantısında “Ara vermeliyiz, bebeğimi emzirmem lazım” diyerek tüm bakanları şaşırtan Coventry’ye ülkesinde ‘Altın Kız’ diyorlar. Şiddetin ve yoksulluğun kol gezdiği Zimbabwe’de nüfusun yüzde 78’ini oluşturan gençler için fark yaratmaya çalışan 36 yaşındaki Coventry, Mustafa Koç Spor Ödülü’nün davetlisi olarak İstanbul’a geldi. Beş olimpiyat madalyalı yüzücü, Hürriyet’e konuştu.
#Kirsty CoventryTürkiye, İdlib olaylarını ve Türkiye’ye akacak yeni göç dalgasını konuşuyor. Türk, Rus ve İranlı liderler bugün buluşuyor. Zirveden çıkacak sonuç ne olur? Gerilen Türk-Rus ilişkilerinin nasıl bir geçmişi var, iki ülke ilişkileri asimetrik bir hal mi aldı? Rusya, PYD bürosunu neden kapatmıyor? Kürt politikası ne söylüyor? S-400’leri çalıştırmazsak Putin’le sorun yaşanır mı? Yaklaşık 45 yıldır Türkiye-Rusya ilişkileri üzerine çalışan eski Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı’yla Rus siyasetinin kodlarını konuştuk...
#YazarlarAdalet Bakanlığı hazırlığını tamamladı, yeni yargı reformu parlamento yolunda. Bugün Türkiye’de yargıya güveniliyor mu, korkuluyor mu? Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Canan Kaftancıoğlu’nun aldığı cezayla ilgili ne düşünüyor, Barış Akademisyenleri için AYM’den çıkan kararı nasıl yorumluyor? Röportajımızda Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının aldığı cezadan insan hakları ve ifade özgürlüğü konusunda yapılacak reformlara, kadın cinayetlerinden infaz sürelerine, Osman Kavala’dan Selahattin Demirtaş dosyalarına kadar her şeyi konuştuk. “Yargılama süreçlerinde de özgürlüğün asıl olduğu dikkate alınmalı” diyen Bakan’a göre 2019, yargı reformuyla birlikte normalleşmenin de yılı olacak.
#İpek ÖzbeyUNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na kabul edilen Gaziantep, bu yıl GastroAntep Festivali’nin ikincisini 11-14 Eylül tarihleri arasında düzenleyecek. Geçen yıl bir milyon turisti ağırlayan şehrin nüfusu iki milyon, bunun dörtte birini Suriyeliler oluşturuyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, son zamanlarda şiddet olaylarıyla gündeme gelen kentte ‘Suriyeliler üzerinden negatif bir algı yürütüldüğünü’ söyledi ve festivalle birlikte şehirde yeni bir dil oluştuğunu, bunun da barış dili olduğunu belirtti. “Hâlâ Suriye sınırından dolayı bizi ikinci derecede, yani kırmızı noktada gösteriyorlar. Bu gelmek isteyen Asya turistini, Japon turistini korkutuyor. Çözüm önerilerimiz var” diyen Fatma Şahin’e göre gastrodiplomasi barış için çok önemli bir adım.
#İpek ÖzbeyArkadaşımız İpek Özbey’in önceki günkü Hürriyet’te söyleşi yaptığı İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer, şiddet ve kadın cinayetleri önleme konusunda İstanbul Sözleşmesi’ne işaret ediyor.
#Yazar