Peru'da her sene düzenlenen Takanakuy Festivali'nde onlarca kişi yıl içinde yaşadığı anlaşmazlıkları, kırgınlıkları, düşmanlıkları sona erdirmek için dövüşüyor. Güvenilir biri olduğunu, adaletsizliğe karşı susmayacağını ve günlük hayatın zorluklarına karşı pes etmeyeceğini kanıtlamak için er meydanına çıkanlar dövüşerek ruhlarını arındırıyor. İşte, Latin Amerika’nın iyileşen yaraları simgeleyen ilginç ritüeli…
#PeruTarih boyunca Anadolu’da güçlü yapısı nedeniyle yük ve insan taşımacılığının vazgeçilmezi olan develerin önemi zaman içinde azalmış olmasına rağmen, günümüzde Batı Anadolu’da bu işlevinden farklı bir alanda başrol oyuncusu olarak çıkıyor karşımıza. Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesi’nin en önemli kış eğlencesi ve kültürel etkinliklerinden biri olan ve binlerce kişi tarafından izlenen ‘Deve Güreşleri’nin tarihi 19. yüzyıl başlarına kadar uzanıyor.
#Deve Güreşi FestivaliHer yıl düzenlenen festivallerden en ilginç ve en garip olanları sizler için sıraladık. Bu ilginç festivaller hayatınız da bir kez yaşayacağınız muhteşem deneyimler vadediyor. Bu ülkelerden birine yapacağınız seyahati festival zamanına denk getirerek, sıradan bir turistik gezi yerine inanılmaz deneyimler yaşayabilirsiniz. İşte dünyanın en garip 10 festivali…
#FestivalJaponya'nın farklı kentlerinde ve bölgelerinde sayısız ilginç festivaller düzenleniyor. Bunlardan en ilginci Nigano'da her altı yılda bir düzenlenen Kutsal Kütük Festivali... Festival sırasında katılımcılar, danslar, müzik ve şarkılar eşliğinde çıplak elleriyle ağırlığı 10 tona kadar varan dört büyük ağaç tomruğunu taşıyorlar ve kütüklerine üzerine binerek kayıyorlar. Etkinlikler esnasında inanılmaz görüntüler ortaya çıkıyor. İşte Japonya Kutsal Kütük Festivali...
#Japonya10 milyonluk Tunus, 162 bin kilometrekarelik bir alana yayılıyor. Küçük bir ülke ama kayda değer bir destinasyon. Ülke sınırları içinde, UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde bulunan tam sekiz nokta var. Hem Afrika hem de Akdeniz renkleriyle dolu. Çölün dalga dalga ilerleyen kumulları yakıyorsa, hurmalarla ağırlaşmış palmiyelerin gölgesi ve Akdeniz’in mavisi serinletiyor.
Mevsimine göre ister ızgarada yapın, ister tavada... Ya da konserve olarak tüketin...Sardalya çok lezzetli bir balıktır. Bizde son yıllarda kendine yer bulsa da genellikle küçük balık kategorisinde olduğu için göz ardı edilir. Oysa başka ülkelerde uğruna festivaller düzenleniyor. Bu arada bizim sardalyanın şanı yurtdışında yürüyor.
#SardalyaGüzel bir insanla sohbetimi gerçekleştirdim. O kadar güzeldi ki sesi, sohbeti, gülüşü, seçtiği yolun sadece dışarıya yansımasıydı. Dünya müzik otoriterlerinin ‘Mantra müziğinin cennetten gelen sesi’ olarak tanımladığı Seda Bağcan, geçtiğimiz günlerde çıkardığı ‘Peace’ adlı albümü ile yine ruhumuza şifa olacak.
#1Güzel bir insanla sohbetimi gerçekleştirdim. O kadar güzeldi ki sesi, sohbeti, gülüşü, seçtiği yolun sadece dışarıya yansımasıydı. Dünya müzik otoriterlerinin ‘Mantra müziğinin cennetten gelen sesi’ olarak tanımladığı Seda Bağcan, geçtiğimiz günlerde çıkardığı ‘Peace’ adlı albümü ile yine ruhumuza şifa olacak.
#Sponsorlu İçerikDünyanın başka bir yerinde, ülkesinden çok uzakta ama köklerinden beslenen, yaptığı eserlerle bu diyarlardan olmayanların takdirini, alkışını toplayan, sanatı ve müziği adına bestelerinde yeni kapılar açan hipster dediğimiz yenilikçi akımın öncü isimlerinden olan Mehmet Ali Sanlıkol ile röportajımı gerçekleştirdim. Mehter marşının içindeki inceliği fark edip gönül verdiği caza klasik Türk müziğini harmanlayan Mehmet Ali Sanlıkol’un son albümü ‘Turkish Hipster’, kendi deyimiyle 21. yüzyıla ait kozmopolit ve yenilikçi dinleyici kitlesine hitap ediyor. Grammy Müzik ödüllerinde finalde; 4 Şubat’ta ödül töreni... Ne güzel bir duygu bu! Müzikte dünyanın saygın ödüllerinde gösterilmek! Bugün Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de Bursa’dan çıkıp Amerika’ya, oradan dünyaya uzanan notaların sahibi Mehmet Ali Sanlıkol ile sohbetimizi siz değerli okuyucularımızla baş başa bırakıyoruz. İlham olması dileğiyle...
#1Dünyanın başka bir yerinde, ülkesinden çok uzakta ama köklerinden beslenen, yaptığı eserlerle bu diyarlardan olmayanların takdirini, alkışını toplayan, sanatı ve müziği adına bestelerinde yeni kapılar açan hipster dediğimiz yenilikçi akımın öncü isimlerinden olan Mehmet Ali Sanlıkol ile röportajımı gerçekleştirdim. Mehter marşının içindeki inceliği fark edip gönül verdiği caza klasik Türk müziğini harmanlayan Mehmet Ali Sanlıkol’un son albümü ‘Turkish Hipster’, kendi deyimiyle 21. yüzyıla ait kozmopolit ve yenilikçi dinleyici kitlesine hitap ediyor. Grammy Müzik ödüllerinde finalde; 4 Şubat’ta ödül töreni... Ne güzel bir duygu bu! Müzikte dünyanın saygın ödüllerinde gösterilmek! Bugün Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de Bursa’dan çıkıp Amerika’ya, oradan dünyaya uzanan notaların sahibi Mehmet Ali Sanlıkol ile sohbetimizi siz değerli okuyucularımızla baş başa bırakıyoruz. İlham olması dileğiyle...
#Mehmet Ali Sanlıkol7 aydır yoldalar ve kat ettikleri mesafe 6 bin kilometreyi geçti. Bisikletle çıktıkları Asya turunda şu anda Tayland’dalar ve 7 ülke gezdiler. Yolculukları sırasında Türk bayrağını Kore Savaşı’nda hayatlarını kaybeden Türk askerlerinin anısına, Kore Birleşmiş Milletler Anıtmezarlığı’na teslim ettiler. Gezgin çift Yasemin Kuruca ve Murat Üstüner’le serüvenlerini konuştuk.
#SeyahatSodyum klorür, kısaca ‘NaCl’; yani bildiğimiz tuz… Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan, para yerine kullanılan, uğruna savaşlar yapılan ‘kutsal madde’. Gıda, sağlık, tekstil, kimya gibi birçok sektörün vazgeçilmezi. Yerin 150 metre aşağısından, Yeraltı Tuz Şehri’nden çıkarılan Çankırı tuzuysa dünyanın en saf ve en sağlıklı tuzlarından biri. Negatif enerjimizi nötrlemek, iyot kokusunu içimize çekmek için gittik Çankırı’ya.
#SeyahatAraştırmacı yazar Gökhan Akçura yeni kitabı ‘Yıldızların Altında/ Cumhuriyet Döneminde Türkiye’de Eğlence Yaşamı’nda bize eğlence kültürümüzü anımsatıyor. Osmanlı’daki batılılaşma hareketinden başlayarak değişen ve dönüşen eğlence hayatını nasıl bir gözle ele aldığını ve araştırma sürecini Akçura ile konuştuk.
#Gökhan AkçuraKhor Al Adaid’in (İç Deniz) uçsuz bucaksız hissini veren kum tepelerini Sting’in Cezayirli şarkıcı Cheb Mami’yle birlikte seslendirdiği, Filistinli sürücümüzün de çok sevdiği “Desert Rose” (Çöl Gülü) şarkısı eşliğinde dört çekerli araçlarla aşıp deniz kıyısında güneşin batışını izlemek eşsiz bir deneyimdi.
#Müge AkgünSeyahat içerikli YouTube kanalları sayesinde bavul hazırlamadan, bir ‘tık’la oturduğumuz yerden dilediğimiz ülkeye anında ışınlanabilir, gezginlerin ürettiği içerikler sayesinde evimizin konforunda bir gölün kenarında kamp havasını yaşayabilir ya da Afrika’da bir çölde safariye çıkabiliriz... Ufkumuzu açacak, seyahatlerimize pusula olacak en iyi YouTube gezi kanallarını jürimize sorduk.
#HürriyetBir binaya, parka veya köprüye iliştirilmiş incecik kablolar çarparsa gözünüze şaşırmayın. Çünkü kısa süre önce internetin ‘kesintisiz’ bir kaynak olmadığını hatırlatan şebeke arızaları, birtakım sivil girişimleri beraberinde getirdi. Bu sayede bölgesel bir kesinti durumunda bile internete bağlanabiliriz.
#NYC MeshNormalleşme süreciyle birlikte onbinlerce kişi tatil beldelerine akın etti. Oysa şehirde de her bütçeye ve her zevke göre tatil seçenekleri var. İstanbul’daysanız Atatürk Arboretumu’nda kuğuları izleyebilir, İzmir’deyseniz Doğanbey köyünü gezebilir, Ankara’daysanız Beypazarı’na gidip Türkiye’nin ilk açık hava müzesi olan ‘Yaşayan Köy’ü görebilirsiniz. İstanbul’da olanlar programlarına yeni açılan ‘Müze Gazhane’yi de mutlaka eklemeli.
#Normalleşme