Almanya’da ana muhalefetin küçük kanadı Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) Augsburg kentinde yapılan ve iki gün süren kurultayında, “Erken seçim” söylemi sık sık gündeme geldi. CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder de partinin Genel Sekreteri Martin Huber de Federal Meclis Grup Başkanı Alexander Dobrindt de “Erken seçim”, “Erken seçim” diye tutturdu.
#AlmanyaAlmanya’yı Almanya’dan, Almanları Almanlardan ayıran, Batılıların “Utanç Duvarı” Doğuluların “Faşizme geçit yok duvarı” olarak niteledikleri Berlin Duvarı 9 Kasım 1989’da çöktükten sonra, Doğu Almanya olarak bilinen Alman Demokratik Cumhuriyeti (DDR) ile Batı Almanya yani Almanya Federal Cumhuriyeti 3 Ekim 1990 tarihinde Almanya Federal Cumhuriyeti çatısı altında resmen birleşti.
#ALMANYA1960 yılında geldiği Almanya’da uzun yıllar terzilik yapan, eski başbakanlardan Helmut Kohl’ün de elbise diktirdiği Hulusi Batır’ın naaşı, Köln’de kılınan cenaze namazının ardından memleketi Çorum’a gönderildi. Batır, dün Alaca’da son yolculuğuna uğurlandı.
#AlmanyaSolingen’de yaşanan bıçaklı saldırı sonrası ana muhalefet partisi Genel Başkanı Friedrich Merz, Başbakan Olaf Scholz ile birlikte başbakanlıkta bir araya geldi. Görüşme sonrası basın açıklaması yapan Merz, “Çözüm bulabilmemiz için Şansölye’ye seslendim” dedi.
#Friedrich MerzAlmanya’da ‘VERA’ kısa adıyla bilinen ve ülke genelindeki tüm eyaletler ile Avusturya’nın Güney Tirol, Belçika’nın da Almanca konuşan bölgelerindeki okullarda üçüncü ve sekizinci sınıf öğrencilerinin Almanca okuyup yazma ve okunan metni anlama, matematik alanlardaki başarı seviyelerini belirleyen ‘VERgleichsArbeiten’ Kıyaslama Çalışmaları 2024 araştırması sonuçları, geçen ayın başlarında açıklandı.
#Almanya1970’li yılların sonlarına doğruydu. Arnavutluk, Bulgaristan, Çekoslovakya, Doğu Almanya, Macaristan, Polonya, Romanya ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) 14 Mayıs 1955’te oluşturduğu ‘Doğu Blok’ (Varşova Paktı ülkeleri) ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Belçika, Birleşik Krallık (İngiltere), Danimarka, Fransa, Hollanda, İtalya, İzlanda, Lüksemburg, Norveç, Portekiz’in 4 Nisan 1949 tarihinde imzaladığı Kuzey Atlantik Anlaşması’yla kurdukları ve 1952’de Türkiye ile Yunanistan’ın 1955’te de Almanya Federal Cumhuriyeti olarak bilinen Batı Almanya’nın katıldığı NATO ülkeleri arasında ciddi bir silahlanma tedirginliği yaşanmaya başlamıştı.
#AlmanyaAlmanya’da Türklerin büyük rüyası gerçek oluyor. 1961 yılında başlayan işçi göçünde Türk vatandaşları için tarihi bir kazanım, yarın itibariyle hayata geçiyor. Önceki dönemlerde büyük bir ayrımcılık yapılarak Türk vatandaşlarına tanınmayan çifte vatandaşlık hakkı, yeni yasayla birlikte artık mümkün olacak.
#AlmanyaAlmanya’da 9 Haziran’da yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde, koalisyon hükümetini oluşturan SPD, Yeşiller ve FDP tam bir hezimet yaşadı. Ana muhalefet CDU/CSU yüzde 30, sağ popülist AfD yüzde 15.9, SPD yüzde 13.9, Yeşiller yüzde 11.9, Birlik Sahra Wagenknecht yüzde 6.2, FDP yüzde 5.2, Sol Parti yüzde 2.7 ve Özgür Seçmenler (FW) yüzde 2.7 oy aldı.
#AlmanyaAlmanya’nın Bavyera ve Baden-Württemberg eyaletlerinde son günlerde yaşanan sel felaketleri bana iki farklı olayı anımsattı. İlk olayı yaşamadım ama okudum... 16-17 Şubat 1962 tarihlerinde Almanya’nın Hamburg kentinde o zamana kadar görülmemiş bir sel felaketi yaşandı.
#AlmanyaBundan tam 31 yıl önceydi. Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletine bağlı Solingen kentinde aşırı sağcı, ırkçı Neonazi 4 Alman genci, 29 Mayıs 1993’ün ilk saatlerinde Türklerin oturduğu bir binayı benzin dökerek ateşe verip kundakladı. Kısa sürede alevler içinde kalan binada Genç ailesi 5 canını kaybetti, çoğu ağır 17 kişi de yaralandı.
#AlmanyaAlmanya ile Fransa iki komşu ülkedir. Almanya ile Fransa iki dost ülkedir. Ama bu iki ülke her zaman komşu olsalar da, hep dost olmamışlar, olamamışlardır. 1870-1945 yıllarında iki ülke arasında üç kez kanlı savaşlar yaşanmış ve iki taraftan da milyonlarca insan yaşamını yitirmiştir.
#AVRUPADAN HABERAdolf Hitler liderliğindeki Naziler olarak bilinen ‘Nasyonal Sosyalistler’in 1 Eylül 1939 tarihinde komşu ülke Polonya’yı istila etmesiyle başlattıkları İkinci Dünya Savaşı’nda 6 milyonu Yahudi kökenli, 27 milyona yakını Sovyet vatandaşı olmak üzere birçok ülkede 65-70 milyon kişi yaşamını kaybetti. ‘Kızıl Ordu’ olarak bilinen Sovyet Ordusu’nun Berlin’e girmesiyle 30 Nisan 1945’te Nazilerin lideri Adolf Hitler ile bir gün önce evlendikleri eşi Eva Braun, sonlarının geldiğini anlayınca, Berlin’de gizlendikleri sığınakta intihar etti.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da 16 yıla yakın bir süre iktidarda kalan Helmut Kohl’ün torunu Johannes Volkmann, dedesinin uzun süre genel başkanlığını yaptığı CDU’da Merkez Yönetim Kurulu Üyesi seçildi. Berlin’de yapılan kurultayda yönetim kuruluna adaylığını açıklayan 27 yaşındaki Volkmann, geçerli oyların yüzde 70.1’ini aldı. Volkmann, en genç yönetim kurulu üyesi oldu.
#Helmut Kohl’Ün TorunuAlmanya’da siyasetçilerin kullandığı dil sertleşti, ortalık gerildi. Siyasetçilere saldırılar da arttı. Önce Federal Meclis Başkan Yardımcısı Katrin Göring-Eckardt saldırıya uğradı. Cuma gecesi de SPD’li AP milletvekili adayı Matthias Ecke tam bir kâbus yaşadı. Bu saldırıların örneklerini ve kötü sonuçlar doğurduğunu (Oskar Lafontaine, Wolfgang Schaeuble) daha önceleri de gördük. Bu yüzden eleştiriye “Ja”, şiddete “Nein” diyoruz.
#AlmanyaTarihe karışan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) sınırları içinde kalan Ukrayna’nın Çernobil kentindeki nükleer santralda 26 Nisan 1986 tarihinde bir patlama oldu. Somut veriler açıklanmasa da ‘Çernobil Felaketi’ sırasında ve ışın etkilenmesi nedeniyle sonradan yaşamını yitirenlerin sayısının 4 binin üzerinde olduğundan hareket edilmektedir.
#ALMANYAİran’ın İsrail’e İHA ve füze saldırısı üzerine gözler Almanya’da yeniden eski Başbakan Angela Merkel ile yıllarca Federal Dışişleri Bakanı olarak görev yapan şu andaki Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’e çevrildi. “Almanya’nın bal mumu gibi yumuşak İran politikasının iflas ettiği ortaya çıktı” denildi.
#Almanya