Güncelleme Tarihi:
SON dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, oy oranı sistematik olarak düşen ve Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa yüzde 5 barajını bile aşamayacağı gözüken FDP, yeniden canlanmak için ekonomik alanda dönüşüm içeren yeni bir ‘öneriler paketi’ hazırladı.
‘Ekonomik dönüşümün hızlandırılması için 12 madde’ başlıklı bu programda, bürokrasinin azaltılması, ‘Yurttaş Parası’ uygulamasının reforme edilmesi, 63 yaşında kesintisiz emekli olunmasına son verilmesi, eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlere destek amacıyla Helmut Kohl döneminde 1990’lı yıllarda hayata geçirilen Dayanışma Ödeneği’nin iptal edilmesi, kısa bir süre önce 2025 yılı itibariyle geçerli olması için karara bağlanan ‘Çocuk Güvenlik Parası’ uygulamasının geri alınması ve 67 yaşın üzerinde olup da çalışmaya devam edenlerin yaptıkları fazla mesailerden vergi alınmaması gibi talepler de var.
*
FDP, kendilerine teklif edilen işleri kabul etmeyenlere yüzde 30 daha az ‘Yurttaş Parası’ ödenmesini önermektedir.
Federal Çalışma Ajansı’nın verilerine göre ‘Yurttaş Parası’ alan 5.5 milyon kişiden 3.9 milyonu çalışabilecek durumdadır ve geçen yıl şubat ayından aralık ayına kadar sadece 15 bin 777 kişi kendilerine teklif edilen işleri geri çevirmiştir.
İstemeyerek de olsa, ‘Çocuk Güvenlik Parası’ ödenmesi ile ilgili yasaya FDP de onay vermiştir.
1964 ve daha sonraki yıllarda doğup da 45 yıl sigorta primi ödeyenlerin kesintisiz emekli aylığı ödenmesi uygulaması yeni değildir.
Kaldı ki, bu uygulamadan yararlananların sayısı ‘devede kulak’ kadardır.
İşte küçük ortak FDP’nin bu girişimi, ortaklar arasında zaten uzun süredir var olan sancıları daha da artırdı.
FDP’YE ATEŞ PÜSKÜRDÜ
SPD Eş Başkanı Lars Klingbeil da, Federal Meclis Grup Başkanı Rolf Mützenich de, Genel Sekreteri Kevin Kühnert de, küçük ortak FDP’nin bu yöndeki planlarına ateş püskürdüler.
Mützenich, FDP’nin önerilerini ‘çağ dışı’ olarak niteledi.
FDP’nin önerilerinin çalışan kesimin yükünü daha da artıracağını söyledi.
Klingbeil da Kühnert de, FDP’nin bu yöndeki önerilerini SPD’nin kesinlikle desteklemediğini ve desteklemeyeceğini ilan ettiler.
Şansölye Olaf Scholz ise zaten daha kısa bir süre önce, Emeklilik Yasası’nda değişiklik yapılmayacağını, emeklilik yaşının yükseltilmeyeceğini ve emekli aylığının son dönemlerde alınan maaşın yüzde 48’inin altına düşürülmeyeceğini ilan etmişti.
Yeşiller ise zaten uzun süredir FDP ile çeşitli alanlarda sıkıntı yaşamaktadır.
‘Çocuk Güvenlik Parası’, Yeşillerli Federal Aile, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlik Bakanı Lisa Paus’un projesidir.
Yeşiller’in alınan bu karardan dönmesi mümkün değildir.
*
Evet...
Küçük ortak FDP’liler, partiyi yeniden canlandırmak için ortaklığın bozulmasını bile göze almaktadır.
Biz buna 1980’li yılların başında da tanık olmuştuk.
SPD ile FDP’nin 1969 yılında oluşturduğu koalisyon 1982 yılında kopmuştu.
Çünkü küçük ortak FDP, o dönemde de Almanya’da işsiz sayısının düşürülmesi için bir ‘öneriler paketi’ sunmuştu.
FDP’li Federal Ekonomi Bakanı Otto Graf Lambsdorff öncülüğünde hazırlanan ‘Öneriler Paketi’nde, bürokrasinin azaltılması, konut yapımının devlet tarafından desteklenmesi, Alman Demir Yolları’nın modernleştirilmesi, sosyal güvenlik sisteminin yeniden yapılandırılması gibi talepler yer almıştı.
Tabii SPD’li Şansölye Helmut Schmidt de, partisi de bu yöndeki öneri ve taleplere hiç de sıcak bakmamıştı.
ORTAKLIK 16 YIL SÜRDÜ
SPD’nin destek vermemesi üzerine FDP’li Federal Ekonomi Bakanı Lambsdorff, Federal Dışişleri Bakanı Hans-Dietrich Genscher ile Federal Tarım Bakanı Josef Ertl, 17 Eylül 1982’de istifa ederek ortaklığı sonlandırmışlardı.
Helmut Schmidt başbakanlığındaki ‘azınlık hükümeti’ de FDP’nin ‘cephe değiştirerek’ CDU/CSU ile ortaklık etme kararı üzerine tarihe karışmıştı.
1 Ekim 1972’de yapılan ‘yapıcı güvensizlik oylaması’nı kaybeden Helmut Schmidt, koltuğunu CDU lideri Helmut Kohl’e bırakmak zorunda kalmıştı.
CDU/CSU ve FDP ortaklığı tam 16 yıl sürdü.
Evet...
*
FDP o zaman ‘cephe değiştirip’ iktidarda kalmıştı.
Ama şu andaki Federal Meclis’in aritmetiğine göre, ‘cephe değiştirse’ bile FDP’nin CDU/CSU ile koalisyon oluşturma şansı sıfırdır.
Hatta sıfırın bile çok altındadır.
Bunu hiç şüphesiz FDP lideri Christian Lindner de ve parti arkadaşları da bilmektedir.
Evet...
Şu andaki veriler koalisyonu terk edip erken seçilme gidilmesi halinde, FDP’nin yüzde 5 barajını aşamayacağını göstermektedir.
Bunu bile bile FDP’nin hafta sonunda yapılacak kurultayında, ortaklığı sonlandıracak kararlar alması, kendi ayaklarına kurşun sıkma anlamına gelir.
Bu da FDP için tam bir ‘siyasi iflas’ olur...