Depremden sonra sekteye uğrayan bölgeye özgü ipek böceği ırkı Hatay Sarısı ve ‘Barış İpeği’ projesi, EkoDoku’nun IC İbrahim Çeçen Vakfı’ndan aldığı destekle canlanıyor. Projeyi anlatan vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Günseli Çeçen, “Bu üretimin ustaları arasında depremde hayatını kaybedenler var. Bu işi yapan Ekodoku Kooperatifi ile kadın ve gençlere eğitim vererek Hatay Sarısı’nı yaşatmayı, ‘barış ipeği’ni sürdürmeyi hedefliyoruz” dedi.
#DepremHatay, yaşam savaşını üreterek veriyor. Neşeli Mutfak’ın kurucusu Dilek Tecirli, Hatay Altınözü bölgesinde kekik yetiştiriyor ve e-ticaretten satış yaparak üretimin devam etmesini sağlıyor. Meriç Çiftliği’nin sahiplerinden Serra Nalçabasmaz, 150 yıldır devam eden aile işletmesinde depremden sonra geri gelen iki çalışanıyla tarım arazilerinde hasarı onarıyor. 25 yıldır ipekböceği üretimi ve dokumacılık yapan Defne&Apollon İpekçilik sahibi Tuğçe Duman, ev hanımlarıyla işini devam ettirmeye çalışıyor... Hatay’daki kadınları bir araya getiren Hepsiburada’nın “Her Sipariş, Bir Destek” projesiyle mart ayında 250 milyon TL’lik satış yapıldı.
#Neşeli MutfakTürkiye’deki tescilli 3 ırktan biri olan ve ‘Hatay sarısı’ olarak bilinen ipekböceklerinin nesli, deprem nedeniyle yumurtalarından erken çıkınca tehlike altına girdi. İpekböceği yetiştiricisi Emel Duman, elinde çok az sayıda kalan böceklerin ölmemesi için gece gündüz nöbet tutuyor.
#Hatay SarısıTarım Bakanlığı Ankara Kedisi’ni "milli hayvan ırkı" olarak tescil etti. Ankara Kedisi tescil edilen 36’ncı yerli ırk oldu. Tescil kararında kedinin ırk özelliklerine ilişkin bütün biyolojik, genetik, morfolojik özellikleri de yer alıyor. Kedinin özellikleri anlatılırken "öğrenme kapasitesi yüksek, zeki, sahibinin kendisiyle ilgilenmesini ister, tüyleri beyaz" ifadeleri kullanıldı.
Ege’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Nuri Bilge Ceylan 2008’de Cannes Film Festivali’nde ‘en iyi yönetmen’ seçilince, “Ödülü yalnız ve güzel ülkeme ithaf ediyorum” demişti. Aradan geçen 16 senede kelimenin tam anlamıyla gerçek mi oluyor ne? İstanbul’da 1 milyon insan yalnız yaşıyormuş. O hanelerden biri de benim...
#Savaş ÖzbeyKahvaltılıklarımızın çeşitliliği milletçe günün ilk öğününe duyduğumuz büyük sevginin de bir yansıması. Bayram sabahı ailece bir araya geldiğimiz o güzel sofralara otururken hem yazarımız Sahrap Soysal’la geleneksel kahvaltıları hatırlayalım hem de Gastronometro şeflerinin masamızı renklendirecek tariflerine bakalım...
#PeynirNeli olduğu çok da mühim değil... Bazen kıymalısı süsler soframızı, bazen peynirlisi, bazen patateslisi, bazen ıspanaklısı... İçine ne koyarsak koyalım, nasıl pişirirsek pişirelim hepimiz onu günün her saati yemeyi çok seviyoruz! Ramazan yaklaşırken hem sahur hem iftar için hazırlayabileceğiniz, ailemin kadınlarından öğrendiğim birbirinden nefis börek tariflerini paylaşmak istedim. Özellikle tel kadayıflı böreği mutlaka yapın.
#BörekAntalya'ya bağlı Kaş, yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla tercih edilen turistik ilçelerin başında geliyor. Akdeniz ikliminin hakim olduğu ilçede Nisan ayından itibaren yaz sezonu açılıyor. Kaş, en çok İngiliz ve Rus turistler tarafından tercih edilmektedir. Kaş'ta denize girilecek en iyi ücretli ve ücretsiz halk plajları hangileri? Merak edenler için derledik.
#AntalyaBu mevsimin bize verdiği meyve ve otların tadı hafif, ferah, mayhoş ve taze olur, ekşimtırak aromalar ön plana çıkar. Limon da onlardan biri... Güçlü asidik aromasıyla tatlılara çok yakışır; kokusuyla da yemeklere tazelik katar. Kabuğunun rendesi tatlı-tuzlu tüm soslarda harikalar yaratan limonun ‘güzellik’lerine ve limonlu tariflere buyurun.
#LimonÜlkemizde hemen her yörenin kendine has bir kadayıf tatlısı var. Kilis’in ‘cennet çamuru’ meşhur, Tokat’taysa gömlek kadayıf seviliyor. Adana’dan Hatay’a bu özel ürünün çeşitlerine baktık. Ünlü tatlıcı Nadir Güllü’den de kadayıf yapımının püf noktalarını aldık. Oğlu Murat Güllü’dense dünya mutfaklarındaki modern örneklerini anlatmasını istedik.
#KadayıfPaskalya döneminde çok sevilerek yapılan Paskalya çöreği, ülkemizde yaşayan Hristiyan inancına mensup yurttaşlarımız sayesine bizim de çok benimsediğimiz bir çörek türü haline gelmiş durumda. Hristiyanların kutladığı en eski ve en önemli bayram olması sebebiyle büyük bir tarihe sahip olan Paskalya Bayramı’nda çeşitli etkinliklere mutlaka Paskalya çöreği de eşlik ediyor. Ben de bu hafta içinde büyüdüğüm şehirde öğrenerek çok sevdiğim, hem tatlı hem tuzlu şekilde yapabileceğiniz yumuşacık bir Paskalya çöreği tarifiyle geldim.
#Yıldız Öz SamahaDoğasının çeşitliliği ve kültürel zenginliği Türkiye’yi eşsiz bir gurme coğrafyasına dönüştürüyor. Her yörenin kendine ait bir tadı var. Kimi otlu börekle meşhur, kimi köftesiyle. İşin uzmanlarına sorduk: Okuyanı yola çıkaracak hangi ilin ne yemeği var? Benzerini bulamayacağınız ve her lokmada midenizi şenlendirecek 50 yemeği sıraladık.
#Türkiye'nin En Güzel LezzetleriDondurma yaz sıcaklarına karşı elimizdeki en tatlı silahlardan biri. Üstelik doğru şekilde yapılmış dondurma tam bir protein ve kalsiyum deposu. Dolayısıyla süt ürünlerine pek sıcak bakmayan çocukları bile dondurmayla ikna etmek mümkün. Özellikle evde yapılan dondurmaların lezzetine doyum olmuyor. Peki evde dondurma nasıl yapılır? İşte evde nefis dondurma yapımı ve püf noktaları…
#Dondurma Nasıl YapılırEfkan Ala’nın İçişleri Bakanlığı’ndan istifası sonrası bakanlıkta değişiklikler yapıldı. En dikkat çekici nokta ise gidenlerin de gelenlerin de Efkan Ala’ya yakın isimler olması. 17-25 Aralık operasyonlarında önemli rol üstlenen ve Ala’nın sağ kolu olarak nitelendirilen Selami Altınok, Bakanlık Müsteşarılığı’ndan Emniyet’in başına getirildi. Şeklen tenzili rütbe gibi görünen atama operasyonel olarak çok önemli.
#Efkan AlaEski yemeklere, adetlere merakı olan şef Ömür Akkor, Türkiye’nin kaybolan yemekleri ve yemek kültürüyle ilgili veriler toplamak için yollara düştü. 80 ili tek tek gezdi, 300 bin kilometre kat etti. Akkor, 15 yılda aldığı bu seyahat notlarını ‘Ömür Akkor ile Komili Lezzet Seyahatnamesi’ kitabında okuyucuyla paylaşıyor. 5 TL’nin altında yiyebileceğiniz lezzet duraklarını da tespit etti.
#Ömür AkkorHatay Valisi Ercan Topaca'nın Kocaeli Valiliği döneminde tadilattan geçirilen hizmet binasının tuvaletinde "altın kaplama askılık ve çöp sepeti malzemeler kullandığı" yönündeki iddialara ilişkin mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi heyetinin raporunda, söz konusu malzemelerin "altın veya altın kaplama olmadığı" belirtildi.
#Altın KlozetHatay Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Valiliği döneminde, tadilattan geçirilen hizmet binasının tuvaletinde "altın kaplama askılık ve çöp sepeti malzemeler kullandığı" yönündeki iddiaları mahkemeye taşıdı. Mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi heyeti, Topaca'nın eski makam odasında inceleme yaptı.
#Kocaeli 4. Asliye Hukuk Mahkemesi