Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2008 00:00
Tarım Bakanlığı Ankara Kedisi’ni "milli hayvan ırkı" olarak tescil etti. Ankara Kedisi tescil edilen 36’ncı yerli ırk oldu. Tescil kararında kedinin ırk özelliklerine ilişkin bütün biyolojik, genetik, morfolojik özellikleri de yer alıyor. Kedinin özellikleri anlatılırken "öğrenme kapasitesi yüksek, zeki, sahibinin kendisiyle ilgilenmesini ister, tüyleri beyaz" ifadeleri kullanıldı.
ANKARA Kedisi "milli hayvan ırkı" olarak tescil edildi. Artık Ankara Kedisi’nin sınai mülkiyet hakları Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na ait olacak ve bu hayvan yurt dışına ancak belli şartlarda ve izinle çıkarılacak.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Yerli Hayvan Irk ve Hatlarının Tescili Hakkında Tebliğ’de yaptığı değişiklik, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ ile bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren Irk Tescil Komitesi tarafından tescil edilen hayvan ırkı arasına, Ankara Kedisi de eklendi. Tescil kararında, Ankara Kedisi’nin ırk özelliklerine ilişkin bütün biyolojik, genetik, morfolojik özellikleri de yer alıyor.
Irk Tescil Komitesi, şimdiye kadar, Ankara Kedisi dahil 36 yerli ırkı tescil etti. Komite, yerli ırklar dışında, Türkiye’de geliştirilen ırkların tescili için de çalışma yapıyor. Bakanlık ayrıca, yerli ırkların ve gen kaynaklarının korunması için ayrıca projeler uyguluyor. Irk Tescil Komitesi tarafından Milli Tescil Listesi’ne alınan 36 hayvan ırkı şöyle:
"Yerli Kara (sığır), Kilis (sığır), Yerli Güney Sarısı (sığır), Boz Irk (sığır), Doğu Anadolu Kırmızısı (sığır), Anadolu Mandası, Anadolu İvesisi (koyun), Sakız (koyun), Gökçeada (koyun), Karacabey Merinosu (koyun), Dağlıç (koyun), Morkaraman (koyun), Tuj (koyun), Norduz Koyunu, Ankara Keçisi, Kıl Keçi, Norduz Keçisi, Denizli (tavuk), Gerze (tavuk), Ankara Tavşanı, Bursa Beyazı (ipek böceği hattı), Bursa Beyazı Alaca (ipek böceği hattı), Hatay Sarısı (ipek böceği hattı), Kafkas Arısı, Kıvırcık (koyun), Akkaramın (koyun), Karayaka (koyun), Kilis Keçisi (koyun), Kangal (köpek), Van Kedisi, Malya (koyun), Akbaş (köpek), Anadolu Merinosu (koyun), Orta Anadolu Merinosu (koyun), Çine Çaparı (koyun), Ankara Kedisi).
Morfolojik özellikleri ile tescil edilen bu hayvanları, artık başka ülkeler kendi ırkları olarak tescil edemeyecek.
Tebliğe göre, uluslararası alanda "Angora Cat, Turkish Angora ve Angora" olarak adlandırılan Ankara Kedisi, Ankara ve çevresinde özel merak, süs, zararlılarla (fare, böcek vs.) mücadele ve neslini korumak amacıyla yetiştiriliyor. Kedinin vücudu, orta uzunlukta, bölümleri arasındaki uyum mükemmel. Kemikler ince, uzun fakat kuvvetli kaslarla kaplı. Sağrı omuzlara göre daha yüksek. Vücut ipeksi, uzun, beyaz ve parlak tüylerle kaplı. Boyun ve kuyruk bölgelerinde tüyler daha uzun. Kuyruk uzun ve tamamen tüylü. Tüy uzunluğu 3 yaşında tamamlanır. İran kedisinin tüy özelliklerinin iyileştirilmesinde Ankara kedisi kullanılmıştır. Yaygın inanışın aksine sağırlık yaygın değildir, iki gözü mavi renkte olanlar ile farklı göz rengine sahip kedilerde mavi renkli gözün yanındaki kulağın sağır olma ihtimali yüksektir.
Meraklı, oyuncu, mağrur, uyumlu, temiz, yabancılara karşı şüpheci ve sahibine bağlıdır. Sevilmekten ve oynamaktan hoşlanır.
Sahibinden fazla sevgi bekler, kendilerine gösterilen sevgiye, bağlılık ve sevgi ile karşılık verir. Yaptığı her şeyi ustalık ve çeviklik ile yapar. İstediklerini ses ve vücut diliyle çok iyi anlatır. Tehlikelere karşı refleksi çok yüksektir ve çabuk harekete geçer. Avcılık içgüdüleri çok iyidir. Kırsal alandaki bireyler bağımsız yaşamaya meyillidir. Alıştığı yerde yatmayı sever. Genelde yüksekçe yerlerde kalmayı tercih eder.
Yemek konusunda çok seçicidir. Yabancı kişilere kendini pek sevdirmez. Analık kabiliyeti çok iyidir. Dişiler daha uysaldır.
Üç farklı göz rengi durumu
GÖZ rengi bakımından üç farklı durum vardır. Her iki iki göz rengi mavi, veya her iki göz rengi altın sarı-bakır-kehribar-ela-yeşil ve bu renklerin değişik tonları olabiliyor. Ayrıca, gözlerinden birisi mavi, diğeri de kehribar, altın sarısı, bakır-ela, yeşil ve bu renklerin değişik tonlarında da olabiliyor.
Kedinin kulağı, burnu, ağzı, ayak tabanı pembe. Kulak, vücut ve kuyruk tüyleri ise beyaz. Eğitime müsait, öğrenme kapasitesi ve avcılık yeteneği yüksek. Zeki kedi ırkları arasındadır. Yürürken kuyruğunu vücutlarının üstünde yatay olarak tutarlar, hatta başlarına bile değdirebilir. Sıcağı sever, sudan hoşlanmaz. Daha çok aile içinde kalmayı ve sahibinin kendisiyle ilgilenmesini ister. Özel bakım ve besleme ihtiyacı vardır.