Sağlıklı beslenme sadece yaşam kalitenizi değil beyin sağlığınızı da koruyor. Op. Dr. Başak, Alzheimer ve bunama riskine karşı folik asit desteği için fasulye, bezelye, ıspanak, şalgam, limon ve portakal gibi gıdaların tüketilebileceğini, adaçayının ise hafızayı geliştiren önemli bir E vitamini kaynağı olduğunu söyledi.
#Besinlerin FaydalarıGençliği festivallerde film izleyerek geçti. Ardından bizi birçok festivalde filmleriyle temsil etti. Geçen günlerde de Avrupa Film Akademisi üyesi olduğu haberini aldık, “Onlardan bana öyle bir davet gelince havalara uçtum” diyor. Şimdi sırada yeni dizileri ve onu çok heyecanlandıran sinema filmi var. Saadet Işıl Aksoy’la buluşuyor; sinema merakını, anneliği, oyunculuğu ve yaşadıklarını konuşuyoruz: “Yürüyemeyeceğim artık dediğinde biraz durup kalkıyor ve devam ediyorsun.”
#Saadet Işıl Aksoy200 kalorilik bir sebze yemeği ile 200 kalorilik bir abur cuburun enerji değeri aynı mı? Bu sorunun cevabı mantıken 'evet' olsa da gerçekte aynı değil. Bilim insanları, lif bakımından zengin bir diyetin, işlenmiş gıdalardan oluşan bir diyete kıyasla kalori alımını etkili bir şekilde azalttığını söylüyor. Yani yediklerimizin kalori değerleri aynı olsa da vücudumuza etkisi aynı değil. İşte o araştırmanın detayları ve uzman yorumları…
#SağlıkOkul çağındaki çocuklar arasında sıklıkla görülen akran zorbalığı, gittikçe artıyor. Her geçen gün kan donduran olaylar yaşanıyor. Peki ama neden son dönemde bu olayları bu kadar sık görür olduk? Çaresi ne? Zorbalığa uğrayanlar yaşadıklarını, uzmanlar ise çözüm önerilerini anlattı.
#Akran ZorbalığıHem yemeklerde hem de tatlılarda kullanılması ile bal kabağı en önemli besin kaynakları içerisinde yer alır. Özellikle sağlamış olduğu faydalar ile bir adım öne çıktığını ifade etmek mümkün. Peki balkabağının faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Nasıl tüketilmeli? İçinde hangi vitaminler var tüm detayları ile derledik.
#BalkabağıO ABD'nin ve hatta dünyanın en zengin insanlarından biri. 2021 yılında her dakika 4788 dolar, her gün 1,9 milyon dolar kazandı ve kazanmaya da devam ediyor. Kazandığının yüzde 90'ını hayır kuruluşlarına bağışlıyor ama parası her an biraz daha çoğalıyor. Oldukça mütevazı bir hayat yaşıyor ama halkın gözündeki "açgözlü zenginler" imajı onu da etkiliyor. Ve tüm bu çelişkilerin ortasında soruyor: Ben tam olarak neyi yanlış yaptım?
#Leon CoopermanOyuncu Fırat Tanış, muazzam bir deneye benzettiği televizyon dizilerine uzun süreli maruz kalan izleyicilerin gerçeklik algısından uzaklaşabileceğine dikkat çekerken, “Maalesef neden sonuç ilişkilerinden kopuk, doğruların yanlışların havada uçuştuğu hikâyelerle bir algı toplumuna dönüştürüldük. Gerçek hayatta da neyin, ne zaman olduğu; kimin, nerede nasıl davrandığını tespit edebilmeniz gittikçe güçleşiyor. Hâlbuki bize en çok bilgi lazım,” diyor.
#BursaÜlkesinin en ücra köşelerinde özellikle Amazon ormanlarında ve dünyanın keşfedilmemiş pek çok noktasında dolaşıp kendi topraklarında hiç kullanılmayan binlerce malzemeyle yepyeni bir mutfak ortaya çıkaran, Yeni Brezilya mutfağını dünyaya anlatan, genç Brezilyalı aşçılara ilham olan, dur durak bilmeyen bir Amazon o. Futbol oynuyor, rock müzik yapıyor, dağcılıkla uğraşıyor, seyahat ediyor ve hiç vazgeçmediği amacının peşinden gidiyor. “Benim mutfağımdaki yemekleri Brezilya'nın yüzde 90’ı hiç tatmamıştır. São Paulo'daki ikinci restoranım Dalva e Dito, fiyat olarak daha ulaşılabilir ve iki Michelin yıldızlı restoranım D.O.M'dan daha çok kazandırıyor belki ama ben dünyaya mutfağımı, kültürümü, köklerimi bu yemeklerle anlatmak istiyorum” diyor. Time dergisi tarafından “Dünyanın en etkili 100 kişisi” arasında seçilmiş tek şef olan Alex Atala ile Brezilya mutfağını ve hayatını konuştuk.
#Alex AtalaKendimizi kandırmayalım; belki bir ‘etnik’ çeşit olarak yerimiz var ama uluslararası gastronomi âlemlerinde Türk mutfağının esamisi okunmuyor. Meseleyi geçen hafta yazarımız Vedat Milor dört temel nedeni sıralayarak bir kez daha gündeme getirdi.Hastalığı bilince tedavi daha kolay diye düşünüp harekete geçtik. Milor’un çözüm önerilerinin yanı sıra alanında uzman isimleri konuşturduk; sorunları da atılacak adımları da açık açık anlattılar. Hazırsanız pirincin taşını ayıklamaya başlıyoruz!
#İpek İzciCumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yeni kitabı ‘Barbar, Modern, Medeni’de Batı’nın medeniyet anlayışını masaya yatırıyor. Kalın’a göre, Batı bu kavramı bir sömürgeleşme aracı olarak kullandı. Peki İslam medeniyeti nasıl Avrupa’nın gerisine düştü, nerede hata yapıldı? AB bizi ‘medeni’ olmadığımız için mi istemiyor? Kalın ile kitabının ışığında gündemi de konuştuk.
#GazetehaberleriMesela Türk Hava Yolları ile ilgili çıkan haberleri soruyorlar. Ruj, oje gibi şeyler. Ne diyeyim. Ben bunu ilk uçakta gazete okurken gördüm. Hostese sordum hemen, size böyle bir talimat mı geldi diye. “Yoo... Bizde zaten senelerden beri göze batacak, frapan bir şey yapmayın talimatı var” dedi. Ama gündem yaratılmak isteniyorsa birileri gündem yaratmış oldu.
Biri bana "Pusudaki Ten"den söz etti. "İzmirli bir rejisör tarafından yazılmış müthiş bir kitap, mutlaka bul bir yerlerden ve oku" dedi. Okudum. Ve inanamadım. Cinsel sapkınlıkların arkasında yatan gerekçelerin tartışıldığı, okurken insanın gözlerinin yuvalarından fırladığı bir kitap. Sıradışı bir kitap. İnsanı sarsan bir kitap. Erkek mitini yıkan bir kitap. Geç okudum. Ama olsun, gittim yazarını buldum. Sordum da sordum. İnanılmaz şeyler öğrendim. Ne yazık ki Ergüven’in anlattıklarının yüzde 10’u bu röportajda yok. Gönül isterdi ama Hürriyet aile gazetesi. Siz en iyisi Agora’dan çıkmış "Pusudaki Ten"i alın, okuyun, ne demek istediğimi anlayacaksınız. Seçim günü sizi farklı bir yerlere götürmek istedim, artık olduğu kadar...