Haber: İHA Fotoğraflar: Alamy
Hangi renk yiyecek neye iyi geliyor? İşte cevabı...
Besin maddelerinin hangi hastalıklara karşı koruyucu etkisi olduğu, renklerine göre ayrım yapılarak anlaşılabiliyor.
Sebze ve meyvelerin renklerinden, hangi hastalıklara karşı koruyucu etkileri olduğunun anlaşılabileceğini biliyor muydunuz? Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Engin, yaptığı açıklamada, beslenmeyle sağlıklı yaşam arasındaki ilişkinin, bilimsel araştırmalarla kanıtlandığını, özellikle tüm kanser olgularının gelişiminde, beslenme alışkanlıklarının önemli rol oynadığını belirtti.
Sebze ve meyvelerin bolca tüketiminin sağlıklı yaşamın anahtarlarından biri olduğunu ve beslenmenin her alanında ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kayıhan Engin, son dönemlerde yapılan araştırmaların, bu besin maddelerinin hangi hastalıklara karşı koruyucu etkisi olduğunu, renklerine göre ayrım yapılarak anlaşılabileceğini ortaya koyduğunu kaydetti.
Prof. Dr. Engin, tüm sebze ve meyvelerin düşük yağ oranları ile kalp hastalıkları, kanser, yaşa bağlı algılama bozuklukları, katarakt ve diğer bazı göz hastalıklarını önleyebilecek doğal kimyasalları içerdiğine dikkati çekerek, sebze ve meyvelerin renklerine göre ilişkilendirildiklerinde 7 gruba ayrılabildiklerini söyledi.
“Kırmızı-mor” renkli kara üzüm, böğürtlen, çilek, kırmızıbiber ve kırmızı elma gibi besin maddeleri de, “antosyanin” adı verilen güçlü antioksidan madde içeriyorlar. Bu madde, hücresel yaşlanmayı geciktirerek ve pıhtı oluşumunu engelleyerek kalbe yardımcı oluyor.
Portakal, şeftali ve nektarin gibi “turuncu-sarı” renkli meyvelerde ise hücrelerarası iletişimi destekleyen ve bu yolla kalp hastalıklarını önleyen “kriptoksantin” adlı madde bolca bulunuyor.
“Lutein” ve “zeaksantin” adlı “karotenoidler” açısından zengin olan “yeşil-sarı” renkteki mısır, bezelye ve ıspanak gibi bazı yiyecekler ise katarakt ile “yaşa bağlı makular dejeneresans” adı verilen ve körlüğe yol açabilen hastalıklara karşı önleyici rol oynuyorlar.
“Beyaz-yeşil” renkli grupta yer alan sarımsak, soğan ve yeşil üzüm gibi sebze ve meyvelerin de, antioksidan olan “kuersetin” ve “kamferol” maddeleri bakımından zengin oldukları biliniyor. Bu grupta yer alan soğan türü yiyeceklerin de tümör karşıtı vazife görebilen “allisin” adlı maddeyi yoğun şekilde içerdiği belirlendi.