Doğum yaptınız, hastaneden kucağınızda bebeğinizle eve geldiniz ve yepyeni bir hayat sizi bekliyor. Evet, bebekli hayata alışma süreci keyifli olduğu kadar zorlu da ama bu dönemde yanınızda desteğe hazır aile büyükleriniz var. Peki bu kişi kim olacak? Kendi anneniz mi, eşinizin annesi mi ya da kardeşleriniz mi? Yeni anneye doğumdan sonraki süreçte kim yardım etmeli? 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde bu sorumuza yanıt aradık ve anne babaların hikayelerini dinledik.
#Çocuk BakımıKısa süreli uyku yoksunluğu bile nasıl göründüğümüzü, hissettiğimizi ve işlevlerimizi etkileyebilirken, uykusuz geçen uzun süreler hem kısa hem de uzun vadeli sağlığımız için daha dramatik sonuçlar doğurabiliyor. İşte 24, 36, 48 ve 72 saat boyunca uyanık kalırsanız olacaklar…
#Uykusuzluğun EtkileriOnlar son dönemde gösteri dünyasının en çok konuşulan çiftlerinden. Bunun nedeni de ardı ardına çocuk sahibi olmaları ve bu konuda yapıkları açıklamalar... Ünlü şarkıcı ve sporcu eşi, bu yılın ikinci ayında dördüncü bebeklerine kavuştu. Oysa ünlü şarkıcı, bu son hamileliği başlayana kadar kocasına artık bebek istemediği konusunda yalvardığını da saklamamıştı.
#Jessie James DeckerTrakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, Ramazan Bayramı tatiline çıkan, yollarda direksiyon başında kafein tüketimine başvuran sürücüleri uyardı. Öztürk "Kafein tüketiminin uyku halini gidermede geçici bir çözüm olduğunu mutlaka bilmemiz gerekiyor. Aşağı yukarı 4-5 saat içerisinde daha büyük bir uyku haliyle karşı karşıya kalacağımızı bilmeliyiz. Bu uyku hali eğer önemli bir iş sırasında ortaya çıkarsa örneğin; sınav ortasında veya bir araç kullanımı sırasında olabilir, bu durum da iş kazaları ya da istenmeyen başka durumlara yol açabilir. Uyku halini ancak uyuyarak giderebiliriz" dedi.
#KahveErgenlerin neredeyse dörtte biri uykusuzluk problemiyle boğuşuyor. Uzmanlar ise küçük değişikliklerin büyük bir fark yaratabileceğini belirtiyor. Gelişme çağındaki gençlerde dikkat dağınıklığı, yorgunluk ve kimi fiziksel sorunların yaşanmasına yol açan uyku bozukluğunu tersine çevirmek mümkün mü? Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ebru Kolsal, merak edilenleri cevapladı. İşte yanıtları…
#Uyku BozukluğuSevgilisinin sosyal medyada kimleri takip ettiğini Excel ile kontrol ettiğini söyleyen kadının videosu geçtiğimiz günlerde gündeme damgasını vurdu. Beraber olduğu kişiyi uçan kuştan kıskanan, attığı her adımı takip eden pek çok insan var ama genç kadının bulduğu yöntem 'Şeytanın aklına gelmez' dedirtti. Biz de 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde 'Aldatılıyor muyum?' şüphesiyle birlikte olduğu kişiyi takip eden ya da bu şekilde takip edilenlerle konuştuk.
#Kıskançlık"Eşim çocuklarımızla ilgilenmiyor, bütün yük bende" kadınların ağzından en sık duyduğumuz cümlelerden biri...Her ailede böyle olmasa da iş yoğunluğu, ebeveynliğe hazır olamama, yetiştirilme tarzı gibi nedenlerle çocuk bakımından uzak duran babaların sayısı hayli fazla. Üzerine bir de toplum baskısı eklenince kanguru ile bebek gezdiren, mama yediren, bez değiştiren babalara daha da az rastlıyoruz. Biz de 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde hem babalara hem annelere "Babalar çocuk bakar mı?" diye sorduk.
#Çocuk BakımıMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM'deki grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Bahçeli, Yunanistan'ın adaları silahlandırmasına tepki göstererek "Kuzey Ege adalarının egemenlik yetkisi kuşkusuz ve hukuken artık Türkiye'dedir. Dünyaya ilan ediyorum, hakkımızı yedirmeyiz, hakkımızı çiğnetmeyiz, hakkımıza ve hukukumuza göz koyanların gözünü oyarız" ifadelerini kullandı. Bahçeli, "Yunanistan Başbakanı baltayı taşa vurmuş, yalnız değiliz; Allah'ımız var, milletimiz var, ulaşacağımız zaferlerimiz var" dedi. Bahçeli, 6'lı masaya tepki göstererek "Hiçbir hazırlıkları ve hedefleri yoktur. Bir masa etrafında oturmaktan başka yaptıkları bir şey yoktur. Sandık ortaya çıkınca çöküp kalacaktır" dedi. Bahçeli, Mersin'deki polisevi saldırısına ilişkin "Kılıçdaroğlu, Mersin'deki etkisiz hale getirilen terörist için 'DNA' testi istedi. Sayın Kılıçdaroğlu sen kimin yanındasın? Haber kaynakların kimlerdir? DNA testi isterken hiç mi utanmadın? Hiç mi kalbin sızlamadı?" açıklamasında bulundu.
#BahçeliHorlama ister hafif ister şiddetli olsun sadece bir sağlık sorunu olmakla kalmıyor; ikili ilişkileri, aile yaşantısını olumsuz etkileyen bir sosyal yara haline gelebiliyor. Horladığının farkında olmayan, farkında olan ama önemsemeyen hatta yıllardır eşinin horlamasını ninni niyetine dinleyenlerle konuştuk. Peki horlamanın çaresi ne? Onu da uzmanlara sorduk...
#BirsorudanfazlasiGeçtiğimiz günlerde bir anne babanın mola yerinde çocuklarını unutması gündeme damga vurmuştu. Otobüste, minibüste, dondurma kuyruğunda, sinemada, bakkalda... Bir anda çocuklarının yanında olmadığını anlayan ebeveynler ve unutulan çocuklar ile ilgili o kadar çok hikaye var ki... Biz de hem unutanlarla hem de çocukken unutulanlarla konuştuk, bu olayların nasıl izler bıraktığına odaklandık...
#Kaybolan ÇocuklarTorun bakmak en zor ve en keyifli mesailerden biri... Çocuğunun evladına bakan kişi olmak birçokları tarafından özlemle beklenir ve müthiş bir heyecanla yapılır. Ancak bunu tam zamanlı olarak yapmak istemeyen, biraz mahalle baskısı altında kalan büyükanneler de var. 'Bakmak istemiyorum' diyen de... Biz de pek seslerini duymadığımız; torunlarına bakma uğruna tası tarağı toplayıp çocuğunun yanına taşınan, her gün işe gidip gelir gibi yollarda saatler harcayan ve torun bakmayı reddeden anneanne ve babaannelere kulak verdik...
#Bebek BakımıProf. Dr. Derya Uludüz’ün yeni kitabı ‘Gençliğin Sırrı Beyinde’ çıktı. Dünya Başağrısı Derneği Komite Direktörü, BEYİNDER Kurucu Başkanı Prof. Dr. Uludüz “Mutlu insanların kalp, felç, akciğer hastalıkları, kanser ve enfeksiyondan erken ölüm riski azalıyor” diyor. Kitabında beyin ve beden sağlığı için formüller veren Uludüz’den stresle baş etmeyi kolaylaştıracak ipuçları da aldık.
#Prof. Dr. Derya UludüzSalgın hastalıklarla başlayan 'sürekli alarm durumunda olma hali' sosyal endişeyle birleşince ortaya kronikleşen bir yorgunluk hali çıktı. Bu ruh halinden kurtulmak için uyusak olmuyor, dinlenmeye çalışsak yeterli gelmiyor. Peki, giderek yaygınlaşan bu yorgunlukla nasıl başa çıkacağız? Üzerine çeşitli araştırmalar yapılan bu konuyu uzmanlara sorduk...
#Kronik YorgunlukZihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKSBu hafta ekranları yeni nesil süper kahramanlar ele geçiriyor. Emekliliğe geçmiş süper kahramanlar ve onların çocuklarının hikâyesini anlatacak “Jupiter’s Legacy” 8 bölümlük ilk sezonuyla ‘merhaba’ derken, Ryan Murphy imzalı “Pose”, üçüncü sezonuyla hayranlarına veda ediyor. Haftanın film önerisi Kundura Sinema’da gösterilen çarpıcı belgesel “Denizaşırı Hizmetçiler”, haftanın oyunu da dans, bale ve tiyatronun birbirine karıştığı Moda Sahnesi projesi “Balerin”.
#Uğur YükselDNA'nızın labirentinin derinliklerinde, küçük bir gen koleksiyonu, sabah veya akşam insanı olup olmadığınızı güçlü bir şekilde etkiler. Ayrıca sabah veya akşam olma eğiliminizi şekillendiren başka bir dizi şey de vardır. Bunlar; hormonlar, güneş ışığı, yaş ve hatta dünyada yaşadığınız yerin konumu.
#Sabah İnsanı2020 yılı herkesin kolay kolay unutamayacağı bir yıl olacak. Bu yıl her zamankinden farklı olarak yılbaşının pandemi ve yasaklar nedeniyle evlerde kutlanacağını belirten Uzman Psikolog Selin Karabulut, evde güzel bir yılbaşı gecesi geçirmenin yollarını anlatarak, 2021 beklentileri ile ilgili de önerilerde bulundu.
#2021Uykusuz kalmanın hafıza açısından zararlarını anlatan ve uykusuzluğun öğrencilerin başarı oranlarını etkilediğini vurgulayan Eğitim Uzmanı Abdulkadir Özbek, öğrenme sürecini destekleyen sağlıklı bir uyku için dikkat edilmesi gereken unsurları açıkladı, yapılan araştırmalar konusunda bilgi verdi.
#ÇOCUKUyku düzeninin bozulmasının ve uykusuzluğun size ne kadar zarar verdiğini biliyor musunuz? Birçoğumuzun önemsemediği bu durum, obezite, diyabet ve kardiyovasküler hastalıkları tetiklemesinin yanı sıra bağışıklık sisteminin zayıflamasına da neden oluyor. Uykusuzluk; ayrıca depresyon, motivasyon kaybı, stres ve bellek bozuklukları gibi sorunlara davetiye çıkarıyor.
#Uykusuzluk