Türkiye’de koku denince akla gelen ilk isim Vedat Ozan. Bu alanda öğrendiklerimizin yüklü kısmını ona borçlu olduğumuzu söyleyebiliriz. Onun büyük emek harcayarak yazdığı, basımı beş yıla yayılan, dört ciltlik ‘Kokular Kitabı’ serisi de ‘Lezzetler’ başlığıyla tamamlandı. Ozan’la, hakkında ‘#sukitaplarbitsedekurtulsam’ etiketiyle kampanya başlattığı editörü Mesut Varlık’ı bir kahve sohbetinde yakalayıp kayda aldık. Varlık’ın sözleriyle; “Eğer bu ‘tadı damağınızda kalan’ bir söyleşi ise aromadır o, aroma!”
#LezzetGurme, yemekleri değerlendirmesiyle bilinen yemek ve içmek konularında incelikleri takdir edilen kişidir. Televizyonlarda ve gazetelerde yaptıkları incelemelerle dikkat çeken gurmeler, bir yemeğin malzemesindeki incelikleri takdir eden kişi olmaktadır. Peki, tabiri merak edilen gurme hakkında detaylı bilgiler
#GurmeBilim dünyasının parlayan yıldızlarından fizik mühendisi Doç. Dr. Canan Dağdeviren ilham konuşması yapmak için İstanbul’da öğrencilerle bir araya geldi. Konuşmasında “Aydınlık için karanlık da gerekli” diyen Dağdeviren, gençlere engellerle karşılaştıklarında pes etmek yerine daha çok motive olmalarını tavsiye ediyor.
#Canan Dağdeviren13 yıl önce canlandırdığı karakterle hepimizin hayatına girdi. Yıllar içinde yeteneği ve güzelliğinin yanı sıra attığı her adımı gündem oldu, konuşuldu, “Beni görmeyen, hissetmeyen, farkında olmayan insanlarla karşılaşıp onlara güvenmem kırılma noktamdı” diyor. Yeni proje için Türkiye’ye gelen Meryem Uzerli’yle buluştuk, kızları Lara ve Lily’yi, hayatını, aşkı, hakkında merak edilenlerini ve oyunculuğu konuştuk: Çıplaklık benim için cesur olmak demek değil. Hepimiz dünyaya çıplak geldik.”
#Meryem UzerliVedat Milor... O gastronomi dünyasının adeta ‘rockstar’ı, sözü en çok geçen isimlerinden... Yeme-içme konusundaki eleştirileri, analizleri çok seviliyor. Bizim de yazarımız. Kendisiyle yeni başlayan programı ‘Vedat Milor’la Tadına Doyamadım’ için buluştuk; yemeğe bakışını, lezzeti, seçici olmayı, sosyal medyayla ilişkisini, yediği ilginç tatları konuştuk: “Ben daha çok lezzete bakıyorum. Bence yemek sunum odaklı olmamalı.”
#Vedat MilorYaptığım en keyifli, en uzun ve bitmesini istemediğim sohbetlerden oldu. Televizyoncu, müzisyen, denizci, gurme ve hayatında en önem verdiği ‘merak’ı ile yaşam gustosu olan bir Ayhan Sicimoğlu. Hayat deneyimi ve algısı ile kendisine değil bir sayfa, kitaplar çıksa yetmez. Dolu dolu geçen röportajımızı Çeşme’nin güzel havasında gerçekleştirdik. Kışın kapımıza dayandığı bu soğuk günlerde görsellerle, sohbetimizle umarım içinizi ısıtırız. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bu hafta yaşamı, entelektüelliği, içi dolu tarzı ile çok renkli bir isim olan Ayhan Sicimoğlu’nu ağırladık. Sizlere ilham olması dileğiyle...
#1Yaptığım en keyifli, en uzun ve bitmesini istemediğim sohbetlerden oldu. Televizyoncu, müzisyen, denizci, gurme ve hayatında en önem verdiği ‘merak’ı ile yaşam gustosu olan bir Ayhan Sicimoğlu. Hayat deneyimi ve algısı ile kendisine değil bir sayfa, kitaplar çıksa yetmez. Dolu dolu geçen röportajımızı Çeşme’nin güzel havasında gerçekleştirdik. Kışın kapımıza dayandığı bu soğuk günlerde görsellerle, sohbetimizle umarım içinizi ısıtırız. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bu hafta yaşamı, entelektüelliği, içi dolu tarzı ile çok renkli bir isim olan Ayhan Sicimoğlu’nu ağırladık. Sizlere ilham olması dileğiyle...
#1Dünya Peynir Ödülleri'nde Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Balıkesir’in Kirli Hanım peyniri, bronz madalya alarak önemli bir başarıya ulaştı. Ülkemiz bir peynir diyarı olmasına rağmen yıllardır yarışmalarda hak ettiği yeri alamıyordu. Peki bu sefer neleri doğru yaptık? Geleneksel reçetesi korunarak bugüne ulaşan nadir peynirlerimizden olan Kirli Hanım’ı başarıya götüren faktörler neler? Kirli Hanım nasıl bir peynir? Hem bu peyniri hem de başarıya giden yolu mercek altına aldık...
#GurmeABD’nin ‘gurme cenneti’ denen Berkeley gastronomide çok önde. Neden? İki öğe ön plana çıkıyor: Üniversite ve etnik-kültürel çeşitlilik. Ciddi ve kurumsallaşmış bir üniversite sık sık seyahat eden, yabancı mutfakları bilen insanları bünyesine çekiyor. Girişimciler de ortaya çıkan talebe cevap veriyor. Etnik-kültürel çeşitlilik de çok önemli. Mutfağın gelişimi için farklı mutfakların karşılıklı etkileşimi ve birbirinden öğrenmesi şart…
#Gastronomiİzmir denince, Ege denince hele hele zeytinyağı denince önce onun soyadı ile birlikte adı gelir herkesin aklına: Ahmet Güzelyağdöken. Herkes ortalıklarda gurme çığırtkanlığı yaparken, onun tecrübesine dayalı sakinliği ve olgunluğu ilham verici nitelikte. “Malzeme önemli” diyor, “Ege kıymetli” diyor, “Zeytinyağı olmazsa olmaz” diyor ve daha bir çok şey diyor... Her cumartesi %100 İlham Veren Sohbetler’imin ilk konuğu Ahmet Güzelyağdöken’le tadı damağınızda kalacak bir söyleşiyle sizleri baş başa bırakıyorum...
#1Trüf Mantarı yer altında yaşayan mantar türlerinden biri. Farklı bir görünümü olan trüf mantarının yağı da yemeklere lezzet vermek için tecih ediliyor. Peki trüf yağı nedir, nasıl yapılır? Trüf yağı nerelerde kullanılır? İşte trüf yağı hakkında bilgiler...
#Trüf YağıGeçen hafta başladığımız tropikal Karayipler yolculuğumuzda Cayman Adaları ve Jamaika’yı yazmıştım. Bu hafta da Karayipler’den devam edelim. Büyüklü küçüklü adalarıyla büyüleyici bu bölgede yeni duraklarımız Sint Maarten-Saint Martin ve Barbados. Her ne kadar yerli kültürün izleri silikleşmişse de dünyadan uzak bu cennetlerde bir harman çıkmış ortaya.
#Hürriyetİstanbul, Ankara ve İzmir’de yaşıyorsanız hafta sonu biraz olsun kafa dinlemeye ihtiyacınız var demektir. Biz de uzmanlarımıza sıcak yaz günlerinden kurtulup sonbahara adım atmaya hazırlandığımız şu günlerde, bu üç şehre yakın nelere gitmeli, neler yapmalı diye sorduk. Günübirlik gidilecek ya da iki gün tatil yapılacak 12 adresi önerdiler.
#Hafta Sonu Tatil YerleriVegan beslenmenin çoğu kez bitkisel beslenmeyle aynı şey olduğu düşünülüyor. Oysa ikisi arasında çok önemli bir fark var: Veganlık çevresel hassasiyet ve hayvan refahından kaynaklı bir yaşam biçimiyken bitkisel beslenme sağlık odaklı bir beslenme biçimi...
#VeganMüzisyen ve TV programcısı Ayhan Sicimoğlu, bir programda ‘Bağıran şefin yemeği yenmez’ dedi. Aslında bu konuyu son yıllarda şefler de tartışıyor. Modern tabaklar yapıyorlar ama zihniyet pek de modern değil! Usta-çırak ilişkisi hâlâ bağırma üzerinden kuruluyor. Ayhan Sicimoğlu’na aslında ne demek istediğini, mutfağında ve programlarında azarlamaları ile tanınan Şef Rafet İnce’ye de neden bağırdığını sordum.
#YAZARÜnlü yemek eleştirmeni Vedat Milor'un sosyal medya hesabından başlattığı "Pizza mı yoksa pide mi?" anketine pidesi ile ünlü Karadeniz’den yanıt geldi. Karadenizli ustalar pizzaya oranla daha doğal olan pide lezzetinin tercih edilmesini önerdi.
#PizzaŞef Somer Sivrioğlu, geçen hafta bir programda “Türk mutfağı dünyada ilk 10’da sayılmaz” dedi ve büyük bir tepki aldı. Hem Somer Şef’e hem de mutfağımızı tanıtmak için çalışan şeflere, akademisyenlere sorduk: Türk mutfağı uluslararası arenada nasıl algılanıyor? Bir mutfak nasıl daha bilinir hale getirilir?
#GazetehaberleriAraştırmacı yazar ve yönetim danışmanı Engin Koban, diğer turizm türlerine göre hızla büyüyen gastronomik turizmin bir yemek sofrasının ötesinde değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Gastronomik turizm bir memleket meselesidir. Tüm paydaşlar geleneksel yerel gıdaların ve üretiminin gastronomik turizmde oynayacağı role odaklanmalıdır. Bu alanda başarı tarım-gıda ilişkisini anlamayı, stratejik olarak hazırlanacak bir planlamayı ve uygulamayı gerektiriyor” diyor.
#BursaDOĞDUĞU topraklardan uzakta, başka kentlerde kariyerine yön verdi. Çeşitli sektörlerde deneyim kazandı, kendini geliştirdi. Ama tarih 2017’ye geldiğinde atalarının zeytin ve zeytinyağına değer katmak için Milas Şenköy’ün yolunu tuttu. Burada çocukluk hayali Metebey’i hayata geçirdi. Ayşe Mete, birçok şehirde yaşasa da, “Türkiye’de Muğla gibisi yok” diyor
#İzmir