Güncelleme Tarihi:
Gurme, bir yemeğin malzemesindeki egzotizmi, uyumu, pişirilmesindeki incelikleri, pişirilirken ona katılan ruhu bilen ve takdir eden kişidir.
Gurme, içecekler konusunda da bir degüstatörün niteliklerine sahiptir.
Gurme, iyi yiyecek hakkında bilgisi olan, ağzının tadını bilen, yiyecek konusunda müşkülpesent ve aşırı titiz, yemek konusunda zarifliklere tutkun, iyi yiyecek heveslisi, sadece zevk için yaşayan kişidir.
Gurme, yiyecek ve içecek malzemelerinin niteliklerini yakından tanımalı, hazırlama, pişirme ve sunumun inceliklerini, yeme ve içme göreneklerini bilmeli, öncelikle şarap kültürü olmak üzere alkollü ve alkolsüz içeceklerin her türlü niteliklerini yargılayabilecek düzeyde bir donanıma sahip olmalıdır. Yemek yemeyi sevmek gurme olmaya yetmez. Kişi kendisini gastronomi konusuna severek adamalı ve gastronomiyi hobi edinmelidir. İyi ve kötü yiyecekleri birbirinden ayırt edebilecek, yargılayabilecek düzeyde eğitimli olmalıdır.