Milan Kundera, yaşama veda etmesinin ardından kariyeri ve hayatı ile merak konusu oldu. Milan Kundera, 1 Nisan 1929 Brno, Çekoslovakya doğumludur. Çek asıllı Fransız romancı, yazar. 1969 tarihli Gülünesi Aşklar başlıklı düzyazı çalışmasıyla meşhur oldu. Ticarî olarak en başarılı eseri ise 1984 tarihli Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği başlıklı romanı oldu. Eserlerini 1993 yılından beri Fransızca olarak kaleme alan Kundera, hayatını Paris'te sürdürmektedir ve yaşayan son varoluşçu olarak nitelendirilir. İşte, Milan Kundera hakkında detaylı bilgiler
#Milan KunderaDilden dile dolaşan oyunu ‘Sevgili Arsız Ölüm/Dirmit’le tanıdığımız; önce tiyatro sahnesinde, sonra beyazperdede yıldızı yavaş yavaş parlayan bir yetenek Nezaket Erden. Oyunun 400’üncü özel gösterimi öncesinde buluştuk; Mersin’den İstanbul’a, çocukluktan yetişkinliğe uzanan o ‘durdurulamaz coşku’nun izini sürdük.
#Nezaket ErdenUsta yazar Mehmet Eroğlu bilimsel temellere bağlı sert bilimkurgu türündeki, çok katmanlı romanı ‘Ruhun Parmak İzi/Varlıklar 1’de insanı, evreni ve varlık sorunsalını irdeliyor. Roman, insan-insanlık ikileminden hareketle insanın varlığını sürdürmeye değer bir tür olup olmadığını sorguluyor.
#Mehmet Eroğluİlkokul öğretmeni elinden tutup onu bir kütüphaneye teslim etmiş, o da büyüyüp öğretmen olunca kendi oğlunu… “Kütüphane en güvenli yerdir” diyor, kitap okumayan insanları ise ‘tek kanatlı kuşa’ benzetiyor. “Türk insanının en çok tükettiği besin ekmektir, bu sebeple her semtte bir fırın vardır. Zihnin besini ise kitaplardır. Ben zihinsel besinimizi de elde edebileceğimiz, her semte bir kütüphane istiyorum” diye ekliyor... Türk çocuk edebiyatının çınarı Gülten Dayıoğlu ile buluştuk; dünü, bugünü ve yarını konuştuk. Fotoğraflar: Ozan Güzelce
#Ömür KurtBaşyapıtı ‘Kuzeye Göç Mevsimi’yle tanıdığımız Tayeb Salih, ‘Zein’in Düğünü’nde şaşırtıcı bir düğün haberinin basit bir Sudan köyünün günlük hayatına yaptığı etkileri anlatıyor. Mutlaka okuyun Tayeb Salih’in romanlarını, sadece Sudan’ı ya da Arap dünyasını değil, bizim hikâyemizi de anlatıyor.
#Zeyn’İn DüğünüMiguel Bonnefoy’un ‘Miras’ı geçen yüzyılın trajik ve kanlı olaylarını anlatarak Atlantik’in iki yakasını birbirine kopmaz bağlarla bağlayan, insanın öyküsünün her yerde aynı olduğu mesajını veren bir roman. İlginç kahramanları, şaşırtıcı detayları ve büyülü gerçekçi diliyle bir solukta okunuyor.
#Miguel BonnefoyCharlotte McConaghy ‘Göçmen Kuşlar’da okuru, ekolojik çöküşün başladığı bir geleceğe götürüyor. İnsanın doğayla bağlantısı ve diğerleriyle olan ilişkileri üzerine çok katmanlı bir kurgu olan romanda McConaghy, dünyayı değiştirme yeteneğinin insanlığının içinde olduğunu gösteriyor.
#Charlotte McconaghySağlıkta şiddetin önünü alamazsak Türkiye tıbbının gelişmekte olan yapısını koruyamayız ve uzmanlarımız kaçarlar. Tabiplerin kalktığı bir cemiyette kimsenin yaşam şansı yoktur. Bu konuyla ilgili etraflıca ilgilenmemiz, gerçeklerle yüzleşmemiz ve tüm sağlık çalışanlarına sahip çıkmamız gerekiyor.
#DoktorI.Meşrutiyetin ilan edilmesinden sonra sadece sosyal hayatta değil edebiyatta da birçok yenilik yaşandı. Birçok yeni akımın kurulması ile birlikte edebiyatımıza çok seslilik hakim oldu. Beş Hececiler de bu dönemde ortaya çıkmış akımlardan biridir. Şiirlerini hece ölçüsüyle kaleme alan şairler, şiirlerinde destansı ögelere ve yerel deyişlere yer verirler. Beş Hececiler akımının temsilcilerinden birinin kaleme aldığı Sulara Dalan Gözler eseri hakkında detayları derledik.
‘Paylaşılamayan Cinayet’, ‘Marlene’in Yetimi’, ‘Bir Kadın Bir Cinayet’ gibi romanlarıyla tanınan Melih Esen Cengiz, yeni kitabı ‘Tiraje’de 1920’lerde Karadağ’daki savaştan kaçıp İstanbul’a gelen sağır-dilsiz, kimsesiz küçük bir kızın, Tiraje’nin carpıcı hikâyesini anlatıyor. Cengiz, “Muhacir atalarımın hatırası hep kalbimde ve hafızamdadır. Bu nedenle romanıma oralardan başladım. Okurlar bu romanda, tarih boyunca insanların korumayı başardığı kardeşlik bilincine tanık olacaklar. İstanbul’un artık kaybettiğimiz insan zenginliklerine vurgu var romanın her sayfasında. Ayrıca insanın en büyük engelleri bile aşabileceğine dair inanç var. Ve bir kadının isterse neler yapacağına tanıklık ediyorsunuz. Geri planda da genç cumhuriyetin serpilip olgunlaşırken yaşadığı sıkıntıların bir kısmı önünüze seriliyor” diyor.
#Melih Esen CengizTemel unsurları zaman, olay, anlatıcı ve karakter olan olay yazılarına hikaye ya da öykü denir. Giriş - gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşan hikayeler, anlatım tekniklerine ve dönemlerine göre birçok türe ayrılır. Anlatım tekniklerine göre öyküler: 1- Olay (Maupassant Tarzı) Hikayesi 2- Durum (Çehov Tarzı) Hikayesi.1923 - 1960 yılı arasında kaleme alınan hikayeler ise cumhuriyet dönemi hikayeleri olarak nitelendirilir. Bu yazımızda cumhuriyet dönemindeki hikaye anlayışlarını ve özelliklerini detaylı olarak derledik.
#EğitimRus işgaliyle gündeme gelen Ukrayna, tarihe mal olmuş birçok ismin de yetiştiği bir ülke. Dünyaca ünlü Ukraynalılar arasında Osmanlı tarihine damga vurmuş Hürrem Sultan’dan Bolşevik Devrimi’nin lideri Lev Troçki’ye, edebiyatın önemli ismi Gogol’dan dünyaca ünlü futbolcu Andriy Şevçenko’ya birçok isim yer alıyor. İşte ünlü Ukraynalılardan bazıları.
#UkraynaTürkiye Felsefe Kurumu tarafından yayımlanan, Füsun Akatlı’nın 70’li yıllarda yazdığı doktora tezi ‘Edebiyat Eserlerini Doğru Değerlendirme Problemi ve İki Çağdaş Düşünür: I. A. Richards ve N. Hartmann’, tarihsel bakımdan ve Akatlı’daki teorik değişimi göstermesi bakımından önemlidir.
#Füsun AkatlıAmerika Birleşik Devletleri polisiye bir dizi filmin seti olsaydı, Asya kökenli bir Amerikalının bu dizide ne rolü olabilirdi? ABD’li, ödüllü yazar ve senarist Charles Yu, ‘İç Mekân Çin Mahallesi’nde, ABD’deki Asyalı nüfusun sıradan hayatına dair acı gerçekleri mizahi yandan ele alarak yazıyor.
#Charles Yu