Halil YETKİNLİOĞLU / LONDRA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2023 10:53
Danimarka’da yaşayan F. Gül Özen’in; göç, çocuk istismarı, delilik ve terk edilmişlik gibi konulara değindiği çok katmanlı metin olma özelliği taşıyan ilk romanı ‘Parçalanma’, İngiltere’nin ardından Türkiye’de de yayımlandı.
GÖÇMENLİK hikâyesi, 23 yaşında eğitim görmek amacıyla gittiği Viyana’da başlayan F. Gül Özen’in ilk romanı ‘Parçalanma’, Almanca ‘Bir başkasının başına gelen belaya sevinmek’ anlamına gelen ‘Schadenfreude’ alt başlığıyla Londra ve İstanbul merkezli yayınevi Press Dionysus tarafından İngiltere’nin ardından Türkiye’de de yayımlandı. Yazar, ‘Parçalanma’da, Türkiye’den Almanya’ya, Naime’den Naomi’ye uzanan yolculukta geçmişiyle bugünü arasında gidip gelen göçmen bir kadının yaşadığı ruhsal parçalanmayı ele alıyor. Yazım ve yayımlanma süreci üç yılı bulan kitabın editörlüğünü ise göç konusunda yaptığı akademik çalışmalarla bilinen Doç. Dr. Tuncay Bilecen yaptı. Bilecen, arka kapaktaki tanıtım yazısında kitaba ilişkin olarak şunları söylüyor: “Romanda, Almanya’da kendisine bir hayat kurmaya çalışan Naomi’nin günden güne gerçeklikle ilişkisini yitirmesinin ve bir suç sarmalına kapılmasının hikâyesini okurken, farklı göçmen kimliklerinin hayata tutunma çabalarına da tanıklık ediyoruz. ‘Ölümcül ihtimaller durmadan seslenirken’ Özen; annesi intihar etmiş, babasını ise hiç tanımamış bir kadının dramını, derin psikolojik çözümlemeler, akıcı bir üslup ve sıra dışı bir kurguyla okuyucuya aktarıyor.”
KATMAN KATMAN ÇOĞALIYORF. Gül Özen, ‘Parçalanma’nın hem bir göçmen hikâyesi hem de psikolojik arka planı ve olay örgüsü güçlü, çok katmanlı bir metin olmasını ise şöyle değerlendiriyor: “Hakikaten çok fazla irdelediğim alt başlık oldu, temelinde analitik psikolojiyle yola çıktım, çağrışımlar seansını bir insanın zihninden geçirmesine tanıklık olarak (iç görü de deniyor) düşündüm. Hatta olay esasen, C. G. Jung’un psikanalitik vakalarını okurken karşıma çıkan bir kadının çözülme sürecinden çok etkilenmemle başladı. Kimileri soğan diyor, lahana ya da marul da diyebiliriz, açtıkça açılan yapraklar hâlinde iç içe geçmiş mevzular var. Bir katmanı göç, bir katmanı çocuk istismarı, bir katmanı delilik, bir katmanı terk edilmişlik… Belki siz farklı başlıklar çoğaltabilirsiniz, her okur farklı bir pencere açabilir diye düşünüyorum.” F. Gül Özen’in ‘Parçalanma’ adlı romanı kitap yurdu üzerinden ve aşağıdaki linkten temin edilebilir:
https://www.kitapyurdu.com/kitap/parcalanma-schadenfreude/656888.html&filter_name=Par%C3%A7alanma