Okul; insan hayatında önemli bir yeri olan, içinde öğrenmenin gerçekleştiği, sorumluluğun öğrenildiği, kişilik ve karakterimizin temellerinin atıldığı, insanları bir kariyere, dolayısıyla hayata hazırlayan bir kurum. Aynı zamanda okul, kültürün oluşumu ve yeni nesillere aktarılması, sağlıklı bir toplumsal yapının kurulması, müreffeh ve mutlu bir toplumun oluşturulmasında etkisi olan bir yapı. Bu nedenle modern toplumlar kendilerine has, toplumsal ve kültürel dokularına uygun, ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde eğitim sistemlerini ve bu kapsamda okullarını kurdular.
#Konuk YazarSorumluluk çocuk, genç, yetişkin ya da yaşlı fark etmeksizin tüm insanların hayatında önemli rol oynayan bir kavram. Her insanın kendisine, ailesine, içinde yaşadığı topluma, çevreye ve ülkesine karşı yerine getirmesi gereken sorumluluklar var. Türk Dil Kurumu Sözlüğüne göre sorumluluk; “Kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesi, sorum, mesuliyet anlamına gelmektedir.” Bu kapsamda sorumluluğun aynı zamanda eğitimle ilgili bir kavram olduğu görülür. Sorumluluk doğuştan gelen bir özellik değil. Öğrenme ile oluşur ve gelişir. Sorumlulukla ilgili ilk öğrenmeler ailede başlar, okulda şekillenir, içinde yaşadığımız toplumda ise davranış halinde kendini gösterir.
#Konuk YazarDijital teknolojilerin hızla gelişmesi ve internet erişim ağlarının hızla yaygınlaşması insan hayatında ve alışkanlıklarında birçok değişiklikler meydana getirdi. Yetişkinler dijital araç ve gereçlerdeki gelişim ve değişimleri gözlemlerken, çocuklar dijital teknolojilerle çevrilmiş bir dünyaya gözünü açıyor.
#Dijital Uygulamaların Bilinmeyen FaydalarıDijital teknolojilerin hızla gelişmesi ve internet erişim ağlarının hızla yaygınlaşması insan hayatında ve alışkanlıklarında birçok değişiklikleri meydana getirdi. Yetişkinler dijital araç ve gereçlerdeki gelişim ve değişimleri gözlemlerken, çocuklar dijital teknolojilerle çevrilmiş bir dünyaya gözünü açıyor.
#Konuk YazarEğlenmek sosyal bir varlık olan çocuğun temel haklarından biri. Bu hak, çocukların insan olarak haklarını güvence altına alan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin 31’nci maddesinde “Taraf Devletler çocuğun dinlenme, boş zaman değerlendirme, oynama ve yaşına uygun eğlence (etkinliklerinde) bulunma, kültürel ve sanatsal yaşama serbestçe katılma hakkını tanırlar” şeklinde belirtiliyor.
#Konuk YazarGörsel algı, görme-algılama ikilisi çerçevesinde gelişen bu süreç. Basit gibi görünse de gerçekte oldukça karmaşık. Duyu organları (görme, işitme, tatma) ile alınan tüm bilgiler duyumsanarak anlamlandırılıp algılanır. “Duyu organları aracılığıyla elde edilen bilgilerin yüzde 80’i görme organı aracılığıyla gerçekleşir. Gözümüzle çevremizdeki uyaranları görür ve bu uyarıcılar beyin ve göz arasındaki mesafede optik sinirler aracılığı ile beyne iletilir. Beyindeki görme merkezine iletilen bilgiler düşünce şemalarında beynin görsel algıdan sorumlu bölgesinde anlamlandırılarak fikirlere dönüşür. Görsel algı sürecinde beyne iletilen görüntüler düzenlenir ve yorumlanır. Böylelikle bir görsel algı sürecinden bahsedilebilir.
#Prof. Dr. Aybige Demirci ŞenkalÜniversite yolunda tercih maratonu başladı. Uzmanlar, popüler bölümlerde bu yıl kontenjanların azaldığına dikkat çekerek, “24 tercih hakkınızı da kullanın, açıkta kalmamak için sıralamanızın altına inin, bu yıl yerleşin” önerisinde bulundu.
#YKSAkademik yaşam, öğrencilerin gelecekte inşaa edecekleri kimlikleri için önemli bir etken. İyi bir okulda öğrenim görmek sadece iyi bir eğitim almak anlamına gelmez. Aynı zamanda öğrenirken mutlu olmak ve geleceğe güvenle ilerlemek anlamına da gelir. Eğitim kurumlarının sunduğu olanaklar, kurulan arkadaşlıklar, öğrencinin motivasyonu ve kişilik özellikleri gibi pek çok faktör bir araya gelerek, öğrencilerin bulundukları eğitim kurumundan en üst düzeyde faydalanmalarına yardım eder.
#Konuk Yazarİtilaf Devletleri ile Osmanlı Devleti arasında 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması içerdiği ağır koşullarla Osmanlı Devleti’ni savunmasız ve çaresiz bırakmıştı. Antlaşmanın maddelerine dayanarak İtilaf Devletleri Osmanlı topraklarını dört bir taraftan işgal etmeye başlamıştı.
#Konuk YazarÖğretim programları çocukların neyi, neden, nasıl ve ne zaman öğrenmesi gerektiğini açıklayan metinler. Önemsiz şeyler için zaman ve para harcamamak için hazırlanırlar. Oluşturulan komisyonlar, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin dayandığı kuramsal yapıya ve değerlere uygun olarak öğretim programlarını geliştirdiler. Programlar, genel müdürlüklere bağlı komisyonlardan Talim ve Terbiye Kurulu’na onaylanmak üzere gönderildi. Süreç görüşlerin alınması, Talim ve Terbiye Kurulu’nun incelemeleri, değişiklikler ve onaylama ile devam edecek.
#Konuk YazarÜniversite öğrencileri derslerde artık not almıyor, sınıftaki tahtanın fotoğrafını çekmekle yetiniyor. Telefonların girmesinin yasak olduğu ortaokul ve liselerde ise öğrenciler öğretmenden tahtadaki ders notlarını watsapp grubundan paylaşmasını istiyor. Eğitimciler, uzun zamandır öğrenciler tarafından uygulanan bu tür yöntemlerin pandemiden sonra arttığına dikkat çekiyor.
#Üniversite Öğrencileri- Bir ayağı sakinliğini sevdiği Berlin’de, diğeri tarihinden ve derinliğinden ilham aldığı İstanbul’da… Alametifarikası olan ışıkların, renklerin, böceklerinin membası ise çocukluğunu geçirdiği Malatya’nın uçsuz bucaksız bahçeleri… Bu yıl 81. yaşını kutlayan, sanat hayatında 60 yılı geride bırakan, Cumhurbaşkanlığı Kültür Ödülü sahibi ressamımız Ergin İnan ile eski albümleri karıştırdık.
#Ergin İnanMilyonlarca öğrenci, eğitim-öğretim yılının birinci dönemini tamamladı. Şimdi ise dinlenmek ve aile ile bütünleşmek için önemli fırsatlar söz konusu. Ancak günümüzün dijitalleşen dünyasında, dijital dünyanın çekiciliğine kanıp bu dönemi verimsiz de geçirmek mümkün. O halde bu fırsatı çok güzel bir şekilde değerlendirmek için bir takım düzenlemeler yapamaya ihtiyacımız var.
#Konuk YazarAnkara İl Milli Eğitim Müdürü görevine Yaşar Koçak atandı. Yaşar Koçak daha önce Adana İl Milli Eğitim Müdürü olarak görev yapıyordu. Yeni görevlendirmeler sonrasında Yaşar Koçak’ın biyografisi, hayatı ve aldığı eğitim merak ediliyor. Yaşar Koçak, ilk ve orta öğrenimini Çorum’da tamamlamış ve 1999 yılında Gazi Üniversitesi’nden mezun olmuştur. Milli Eğitim Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatlarında çeşitli görevlerde bulunmuştur. Peki Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Koçak kimdir? İşte, biyografisi…
#Yaşar Koçak KimdirYıllardır akademik makaleler yazıyor olsam da, bu yazı için bilgisayarın başına geçtiğimde fikirlerim hazır bir şekilde yazılmayı beklemiyordu. Yazmaya başladığımda, önce tutarsız cümleler yazarım ve sonra onları toparlarım. Şu anda bu satırları yazarken düşünüyor, müzik dinliyor ve klavyede on parmak yazı yazıyorum. Yaptığımı bu eylemlerimin eğitim bilimindeki kavramsal karşılığı bilişsel, duyuşsal ve psikomotor öğrenmeler.
#Konuk YazarErken çocukluk dönemi, 0-8 yaşı kapsayan, gelişimin en hızlı olduğu, temel tutum ve davranışların kazanıldığı insan yaşamı için önemli süreçlerden biri. Bu dönemde çocukların yaşlarına uygun gelişim ölçütlerine uygun özellikler gösterip göstermediklerini takip etmek önemli.
#Konuk Yazarİnsanların önemli özelliklerinden biri bağlanabilen bireyler olmaları. Bağlanmak, insan ilişkilerinde bireylerin kendilerinin güvende olup olmadıklarına, başkalarının onların ihtiyaçlarına duyarlı olup olmadıklarına, kendilerini değerli hissedip hissetmemelerine neden olabilen psikolojik bir gerçeklik. Bebekler ve çocuklar, kendilerine bakım sunan yetişkinlerle olan ilişkilerinde; etkileşimde tutarlılık ve kararlılık varsa, bakım sunanlar çocukları ile fiziksel açıdan temasa geçiyorlarsa, çocuklar kendilerinin değerli olduklarını ve başkalarının da güvenilir olduklarını düşünürler. Bir başka deyişle, güvenli bir bağlanma örüntüsüne sahip olurlar.
#Gazi ÜniversitesiBeynimizin sadece yüzde 10’unu mu kullanıyoruz? Zeki insanların beyni daha mı farklı? Dünya Beyin Cerrahisi Federasyonu Onursal Başkanı Prof. Dr. Uğur Türe’nin laboratuvarında hem en gizemli organ beyne dair sorulara yanıt aradık hem de eski albümleri karıştırdık… Beynin ulaşması en zor bölgesi olan ‘talamus’ ameliyatı teknikleriyle tıp dünyasında adından söz ettiren Uğur Hoca, “Beyindeki olaylara tam hâkim değiliz. Ama son 20 yılda beynin ak maddesi, yani derin yapılarıyla ilgili çalışmalar çok ilerledi. Artık beynin içini daha iyi öğreniyoruz” diyor.
#Uğur Türeİnsanlar, yetenekleri ve kabiliyetleri oldukça geniş olan canlı varlıklar. Bu özellikleri sayesinde teknoloji ürettiler. Bu üretim, insan yaşamını refaha ulaştırmanın önemli bir aracı oldu. Ancak günümüzde tüketim toplumu olma özelliği ile teknolojik ürünlere bağımlı hale gelmiş durumdayız. Bu noktada insanlar artık farkında olmadan araçsallaşmakta. Teknolojinin araç olma özelliğini yitirmesi, bir insan olarak kendimizi geliştirmede önemli bir engel. Bu engel olma durumu hem çocuklar hem de ebeveynler için geçerli.
#Konuk YazarÇocuklar doğuştan getirdikleri merak ve keşfetme duygusuna ilk olarak aile ortamında karşılık bulurlar. Çevrelerinde olup bitenleri algılamak, tanımak ve anlamlandırmak için tüm duyularını kullanırlar. Böylece günlük yaşantı içerisinde gerçekleşen bu keşifler sayesinde bilime ilişkin temel kavramlar ve bilimsel süreç becerileri, bebeklik kadar erken bir dönemde edinilmeye başlar. Bu nedenle, çocukların ilk öğretmenleri olan ebeveynler, bilim eğitimindeki rollerinin farkında olmalı.
#Konuk Yazarİnternet siteleri, ‘doçentlik’ makaleleri yazdıklarını belirten şirketlerin reklamlarıyla dolu. Ücretler 6 bin dolara kadar çıkarken kredi kartına 12 taksit bile yapılıyor. Hürriyet muhabiri de ‘doçentlik makalesi yazdırmak istediğini’ söyleyerek bu şirketleri aradı...
#DoçentlikABD merkezli OpenAI tarafından geçtiğimiz günlerde kullanıma açılan yapay zekâ, teknoloji dünyasını sarstı. Karşılıklı sohbet edilebilen, sorulara mantıklı cevap veren, üstüne üstlük makale yazıp matematik problemi çözen ChatGPT isimli bot, Hürriyet’e de özel röportaj verdi...
#Yapay Zeka