Fobi haberleri sayfasında Fobi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 823 Fobi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Siz hiç meyve ve sebzelerin üzerindeki taneciklerden, tohumlu ekmeklerden, bal peteğinden, baloncuklardan korkan ya da rahatsızlık duyan birilerini tanıyor musunuz? "Çileğin üzerindeki noktalardan kim korkar?" demeyin. Halk arasında pek iyi bilinmese de tripofobi yani delik fobisi, insanların yüzde 10-15’inde görülüyor. Biz de hem bu sorunu yaşayanlarla hem de konunun uzmanı ile konuştuk.
#SağlıkUyum haftasının ardından tüm kademelerde okulların açılmasıyla birlikte birçok veli için yeni bir sınav başladı. Uzun tatilin ardından okula gitmek istemeyen ve uyumla ilgili sıkıntı yaşayan öğrencilerle başa çıkmaya çalışan anne ve babaları uzmanlar uyarıyor: Ailenin kaygı seviyesi çocuğun okula uyumunu zorlaştırıyor.
#OkulYurtdışında yapılan çalışmalara göre kanser en çok korkulan hastalıkların başında yer alırken, kanser fobisi de günümüzde hızla yaygınlaşıyor. Birçok insan fobileriyle korku kaynağından uzak durarak baş eder fakat karsinofobi yaşayan insanlar bu korkudan sakınamazlar. Çünkü bu çoğunlukla kişinin içinde, düşüncelerindedir. Psikoonkolog Işıl Yıldız, karsinofobiye karşı 7 etkili önerisini sıraladı; önemli uyarılarda bulundu.
#FobiDönüp baktığınızda pişmanlıklarla dolu bir hayat mı görüyorsunuz? Yaptıklarınız veya yapamadıklarınız mı en çok canınızı acıtıyor? Erteledikleriniz birer birer karşınıza çıkarken kendiniz için bir şey yapamamış olmanın acısını çekiyor musunuz? Eğer tüm soruları siz de kendinize soruyor ve neden yapamadığınızı sorguluyorsanız bunun arkasında yatak duygunun korku olduğunu bilmelisiniz. Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, korkunun bilinmeyenlerini anlattı.
#FobiDünya genelinde yüz binlerce insanın şikayetçi olduğu tripofobi, zaman zaman oldukça sinir bozucu olabilecek bir fobidir. Daha önce tripofobiyi duymayan vatandaşlar da tripofobi hakkında merak ettikleri detayları internette araştırıyor. Peki, tripofobi nedir? Tripofobi ne demek?
#Tripofobi Nedir?Öğrenciler, uzun bir yaz tatilinden sonra 18 Eylül’de eğitim-öğretime başlayacak. Tüm öğrenciler için okulun ilk günleri biraz zor geçiyor ama ilkokullar açısından durum biraz daha farklı. Uzmanlar, okula yeni başlayacak çocukların kaygılarını nasıl atlatacağını ve ailelerin neler yapması gerektiğini anlattı. İşte okul fobisini yenmenin yolları:
#OKULKim yüzde yüz cesuryürek ki? Uçaktan, karanlıktan, hasta olmaktan, böcekten, iğneden, denizden, yüksekten, kediden, köpekten, yalnız kalmaktan, kaybetmekten, parasızlıktan... Saymakla bitmez... Korkularınızdan korkmayın, “fobim var” deyip geçmeyin, tedavisi düşündüğünüzden daha basit.
#KorkuFobilerden televizyonlardan basına birçok yerde sık sık bahsediliyor. Hatta biz de çevremizde insanların bazı durumlardan ya da şeylerden anlamsızca aşırı bir tepki vererek korktuğuna şahit olabiliyoruz. Bir restoranda yanından kedi ya da köpek geçen biri havaya fırlayabiliyor ya da 8. kata kan ter içinde çıkıp asansörü kullanmayan biriyle karşılaşabiliyoruz. Gülüp geçiyoruz ama onlar için hayat gerçekten çok zor.
#FobiSivas'ta, kaygı bozukluğu nedeniyle okula gidemeyen ve evde eğitim verilmeye çalışılan 10 yaşındaki Burcu, öğretmen fobisi yaşıyor. Normal zamanlarda gülüp eğlenen, kitap okuyup derslerine çalışan Burcu, okulda veya evde eğitim esnasında öğretmeni gördüğünde tepkisizleşiyor, iletişime kapanıyor, terliyor, titriyor, zaman zaman da ağlıyor ve burnu kanıyor.
#SivasSAĞLIK Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, Türkiye’de uyku dışındaki zamanın yüzde 43.92’sinin, TV, cep telefonu, tablet, bilgisayar vb elektronik cihazların ekranları karşısında geçirildiğinin tespit edildiğini belirterek, ekran bağımlılığının halk sağlığı sorunu haline geldiğini açıkladı.
#Şuayıp BirinciYüksek sıcaklıklarla birlikte artan ter miktarı pek çok kişi için rahatsız edici bir hal alıyor. Ancak bazıları için, yaz-kış demeden sürekli terlemek, hiperhidroziye işaret ediyor olabilir. Dermatoloji uzmanları, normal terlemenin vücudun doğal bir tepkisi olduğunu ancak hiperhidroziye bağlı terlemenin normalin çok ötesine geçtiğini vurguluyor. Peki dünya genelinde 220 milyon insanı etkileyen bu sorunla başa çıkmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Dr. Baran Cayhan hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Sağlık“Terapi odasında uzun bir koltuğa uzanılır, herkesin terapiye ihtiyacı vardır, terapi bağımlılık yapar, sorunlarımızın temeli annemizle ilişkimiz…” Bu ve benzeri cümleler psikolojik destek almak isteyenlerin en sık maruz kaldığı cümlelerden… Peki terapi almak isteyen insanların kafasında soru işaretleri oluşturan bu bilgiler ne kadar doğru? İşte terapiyle ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar…
#TerapiUluslararası Medya ve İslamofobi Forumu’nun 4’üncüsü, ‘Küresel ve Yerel Boyutlarıyla İslamofobi’ temasıyla düzenlendi. Forumun açılışında konuşan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, “Dünyaya İslam’ın değil, İslam düşmanlığının küresel bir tehdit olduğunu anlatmalıyız” dedi. Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Büyükelçi Hasan Doğan ise yaptığı konuşmada, "İslamofobi bir dönüşüm içindedir. Bu dönüşüm kavramsal olduğu gibi kurumsal da olmaktadır. İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde kurulan İslamofobi Gözlemevi bu kurumsal dönüşümün önemli bir örneğidir" ifadelerini kullandı.
#Uluslararası Medya Ve İslamofobi ForumuPsikolojik destek almak isteyenler mutluka çevrelerinden bu konu ile ilgili biribirinden ilginç yorumlar almıştır. Yıllardır duyduğumuz bu cümleler terapiye karşı önyargılı olmamızı ve kafamızda bir sürü soru işaretlerinin oluşmasına neden olur. Peki duyduğumuz bu bilgilerin ne kadarı doğru? İşte terapiyle ilgili yıllardır duyduğumuz ve kafamıza kazınan o yanlışlar…
#TerapiSözlükte fobi kelimesi için “Kişinin, belirli nesneler ya da durumlar karşısında duyduğu, kapıldığı baskılı, kaygılı, olağan olmayan, hastalık derecesinde güçlü korku” tanımı yapılıyor. Yani bir şeylerden korkmamız doğalken normalde korkmayacağımız şeylerden korkmamız ve bunu bir takıntı haline getirmemize fobi deniyor.
#Naomi CampbellYaşımız kaç olursa olsun, her gün çocukluğumuzu içimizde taşıyoruz. Bir olaya verdiğimiz ani sinirli, neşeli ya da savunmasızca tepkiler içimizdeki çocuğun bir göstergesi. Peki acaba içinizdeki çocuk ne kadar yaralı, ne kadar öfkeli ya da neşeli? Hiç içinizdeki küçük sese dikkat ettiniz mi? Bu haftaki yazımızı içsel zayıflıkları veya sıkıntıları iyileştirmeye yardımcı olmak için derledik. Hazırsanız içinizdeki çocuğa seslenmeye başlayalım...
#İçinizdeki ÇocukYıllardır gösteri dünyasının en çok konuşulan isimlerinden biri oldu ama bu sıralar onu gündeme taşıyan bambaşka bir konu var. Yaşadığı “hızlı” ve skandallarla dolu hayatın ardından kimse onun evleneceğini bile düşünmezken o iki kez anne oldu ve bambaşka bir hayata adım attı.
#Paris HiltonDijital stres literatürümüze yeni girilen bir kavram olmakla beraber; bireylerin dijital tüketim alışkanlıklara buna bağlı örtük üretilen içerikler ve yoğun bilgi paylaşımına bağlı olarak birey üzerindeki vicdani ya da kalbi tatminsizliklerin kişi üzerinde bıraktığı etkileme veya etkilenme durumu olarak biliniyor.
#Konuk Yazar“Sabah uyanır uyanmaz ilk yaptığım iş hemen cep telefonuma bakmak oluyor. Evde, okulda, işyerinde hatta araç kullanırken bile elim hep cep telefonunda... Gün içinde sosyal medya sitelerine giriş yapmadığım zaman kendimde bir eksiklik duygusuna kapılıyorum ve bu durum hem fiziksel hem de mental olarak yorgun hissetmeme yol açıyor” diyorsanız... Sizi bir süreliğine sosyal medya detoksu yapmaya davet ediyorum.
#Sosyal Medya DetoksuKulağa çok tuhaf gelebilir ama meyve ve sebzelerin üzerindeki taneciklerden, bal peteğinden, baloncuklardan, deliklerde korkan ya da rahatsızlık duyan insanlar var. Tripofobi yani delik fobisi denilen bu durumu yaşayan insanların sayısı hiç de azımsanamayacak ölçüde. Biz de hem bu sorunu yaşayanlarla hem de konunun uzmanı ile konuştuk.
#DelikTeknoloji çağında yaşıyoruz ve herkes birbirine kolaylıkla ulaşabiliyor. İnsanlar artık cebimizdeki telefonlarla bir tuş uzağımızda. Ancak bazıları telefonla konuşmayı ve aranmayı sevmiyor. Bazıları da telefonda hiç susmadan saatlerce konuşuyor. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde telefonla konuşmayı sevmeyenlere kulak verdik ve bunun altında yatan nedenleri Uzman Klinik Psikolog Buse Akçil ile mercek altına aldık.
#TelefobiSiz hiç meyve ve sebzelerin üzerindeki taneciklerden, tohumlu ekmeklerden, bal peteğinden, baloncuklardan korkan ya da rahatsızlık duyan birilerini tanıyor musunuz? "Çileğin üzerindeki noktalardan kim korkar?" demeyin. Halk arasında pek iyi bilinmese de tripofobi yani delik fobisi, insanların yüzde 10-15’inde görülüyor. Biz de hem bu sorunu yaşayanlarla hem de konunun uzmanı ile konuştuk.
#SağlıkSamsun'un Atakum ilçesinde hız yapan bir motosiklet sürücüsüne uyarıda bulunan trafik polisinin sözleri herkesi duygulandırdı. Motosiklet sürücüsü, "Işıklarda önümü kestiler. Ben anlayamadım ve gerçekten korktum o anda. Daha sonra bana yaptığım şeylerden bahsettiler. Trafik polisi bana baba gibi öğütler verdi. O anda gözyaşlarımı tutamadım ve duygusallaştım" dedi.
#SamsunSamsun'un Atakum ilçesinde hız yapan bir motosiklet sürücüsüne uyarıda bulunan trafik polisinin sözleri herkesi duygulandırdı. Motosiklet sürücüsü, "Işıklarda önümü kestiler. Ben anlayamadım ve gerçekten korktum o anda. Daha sonra bana yaptığım şeylerden bahsettiler. Trafik polisi bana baba gibi öğütler verdi. O anda gözyaşlarımı tutamadım ve duygusallaştım" dedi.
#SamsunÇocuklarda ve gençlerde pek çok faydaları olduğu araştırmalarla kanıtlanan dijital oyunlar, ‘bağımlılık’ haline gelince kişiye zarar vermeye başlayabiliyor. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde çocuklarının oyun bağımlılığından şikayetçi anne-babalar ve oyun oynamadan yapamayan yetişkinlerle konuştuk. Bağımlılığa neden olan etkenleri ise Uzman Klinik Psikolog Buse Akçil'le mercek altına aldık.
#Oyun BağımlığıHoşumuza giden bir kitabı bitirip kapağını kapadığımızda kendimizi daha iyi hissediyoruz veya bir sergide karşımıza çıkan eserler karşısında büyülendiğimizde... İşte bu anlar aynı zamanda terapi işlevi görüyor. Son yıllarda adından sıkça söz edilen ‘bibliyoterapi’ ve ‘sanat terapi’yi uzmanlara sorduk: Bu yöntemler bir nebze de olsa sıkıntılarımızı hafifletebilir mi?
#BibliyoterapiBir topluluğun önünde konuşmak sizi korkutuyor mu? Yeni bir ortama girip yeni insanlarla tanışmaktan çekiniyor musunuz? Bu yüzden hoşlandığınız kişiye açılamıyor terfi fırsatlarını kaçırıyor musunuz? Hayatta her şeyde olduğu gibi utangaçlığın da fazlası zarar. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde utangaçlığının farkında olup, bununla mücadele etmeye çalışan kişilerle konuştuk...
#BSFCinsellik kimileri için 'ilişkinin olmazsa olmazı', kimileri içinse 'olsa da olur olmasa da'… İlişkinin ilk başlarında daha yoğun yaşanan cinsellik zamanla sekteye uğrayabiliyor. Cinsel isteksizlik hem erkek hem de kadın için evlilikte yaşanan sorunların başında geliyor ve terapistlerin kapısı aşındırılıyor. Peki bir insan neden eşini sevdiği halde cinsel birliktelik yaşamak istemez? Evliliklerde sıkça yaşanan bu sorunu 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde masaya yatıralım istedik ve benzer problemler yaşayan çiftlerle konuştuk.
#CinsellikHaberlerde, YouTube’da görüp özendiğim hikâyeler şu an bizim evde de yaşanıyor. Sokaktaki kedinin biri önce köpeklerimle arkadaş oldu. Sonra bize yerleşti. İki köpek, birkaç kedi birlikte mutlu mesut yaşıyorlar. Ama herkes bu kadar şanslı olmayabilir. Evini hem kedi hem köpekle paylaşmak isteyenler için işin uzmanından tavsiyeler aldık.
#Sokak HayvanlarıUyum haftasının ardından tüm kademelerde okulların açılmasıyla birlikte birçok veli için yeni bir sınav başladı. Uzun tatilin ardından okula gitmek istemeyen ve uyumla ilgili sıkıntı yaşayan öğrencilerle başa çıkmaya çalışan anne ve babaları uzmanlar uyarıyor: Ailenin kaygı seviyesi çocuğun okula uyumunu zorlaştırıyor.
#OkulEren Bakıcı, Cemre Kemer, Yasemin Yürük ve Gülçin Ergül’den oluşan Hepsi, 2000’li yılların en popüler gruplarından biriydi. 2014 yılında grup kariyerini noktaladı. Yasemin Yürük ise yıllar sonra “Düştüm Gülüşüne” şarkısıyla müzik dünyasına döndü. Yürük, “Şarkı söylemeye devam edeceğim. Oyunculuğa da dönmek istiyorum” dedi. Eda SOLMAZ konuştu.
#HepsiEn fotojenik ilçelerimizden biri Arsuz. ‘Doğu’nun Kraliçesi’ de denen Hatay’ın sayfiyesi. Asi Nehri tam göbeğinden geçiyor ve Akdeniz ile buluşuyor. Bir öğleden sonra Arsuz’a girdiğimde sokaklardaki fotoğraf köşeleriyle sanki başka bir diyara gitmiş gibi hissediyorum. Bizi burada çok güzel şeyler bekliyor. O an bundan eminim ama finalde ne olur; kim bilir…
#Hürriyet