Şimdi Suriye sükûnet içinde mi? Güney sınırlarımızın güvenliği acaba 30 kilometrelik bir sınırla sağlanacak mı? Halep ne olacak? Sınırlar ne olacak? Nereler korunacak? Nerelerin gözetim altında olması gerekiyor? Amerika Birleşik Devletleri, kuzeydeki YPG gerillalarından vazgeçebilir mi? Bu soruları önümüze koymalıyız.
#Suriyeİber Yarımadası'nda kurulmuştu Tartessos uygarlığı. Hem ekonomik hem de sosyal olarak, devrin en ileri topluluklarından biriydi. Ancak ne olduysa oldu, Tartessoslular bir anda tarihin tozlu sayfaları arasına gömüldü. Tarihçiler Tartessos uygarlığının başına ne geldiğini bugün bile tam anlamıyla açıklayamıyor. Dahası yapılan kazılarla ortaya çıkan ayrıntılar da bu çok kültürlü medeniyetle ilgili soru işaretlerinin artmasına neden oluyor.
#TartessosBütün yaz devam eden seyahat rehberimizin son bölümüne geldik. Bu kez istikamet Kuzey Ege. Serin suyundan mı, tarihinden mi, Kaz Dağları’ndan mı yoksa zeytininden mi bahsetsem size, bilemiyorum. Bu coğrafya beni hep çok heyecanlandırıyor. O sebeple adım adım, tadını çıkararak gezelim.
#Saffet Emre TonguçTHY’nin Sicilya’daki ikinci uçuş noktası Palermo tarihi, kültürü ve muhteşem yemekleriyle tam bir kafa dinleme yeri. ‘Yavaş şehir’ statüsünde değil ancak sessiz, huzurlu sokaklarında dolaşırken aynı dinginliği yakalamanız mümkün. Burada sohbet fırsatı bulduğum THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, şirketin yeni uçuş noktaları hakkında bilinmeyenleri anlattı.
#THYÇanakkale’de hanım parmağı, İzmir’de erkence, Gaziantep’te halhalı çelebi, Mardin’de zoncuk, Antakya’da saurani... Zeytin ağacı kültürel mirasımız, onu korumak görevimiz! Türkiye’nin her köşesindeki zeytin çeşitlerini öğrenelim, hikâyelerini bilelim. Sofralarımızı onlarla donatalım,adını bilmediğimiz değerler olarak kalmasınlar. Dünya Zeytin Ağacı Günümüz kutlu olsun!
#Çanakkaleİspanya’nın Endülüs bölgesindeki Marbella’da Michelin’li şef Dani Garcia’nın en yeni konseptlerinden biri olan Leña’yı deneyimledik. Endülüs öyle bir kültür birikimi ki ister bir şef restoranına gidip üst düzey yemek yiyin, isterseniz tapas veya sahildeki ‘chuiringuito’lardan birine oturup ızgara sardalya yiyin; Marbella her koşulda damağınızı mutlu edecek, buna eminim...
#HürriyetGünümüzde Suriye, Kuzey İsrail ve Lübnan boyunca denize kıyısı olan bir coğrafyada yaşayan Fenikeliler bilime katkıları bir hayli fazla olan bir medeniyet olmaktadır. Fenikelilerin insanlığa ilk katkısı alfabe olarak belirtilmektedir. Fenikeliler tarafından bulunan alfabe günümüzde kullanılan modern alfabenin de temelini teşkil etmektedir. Peki, Fenikeliler neyi buldu ya da icat etti? Fenikelilerin buluşları ve bilime katkıları neler olmaktadır? İşte, Fenikeliler ve icatları hakkında detayları derledik.
#SözlükFenikeliler, Yunanlılar, Romalılar, Cermenler ve Endülüs Emevileri gibi farklı milletlere ev sahipliği yapan Portekiz mutfağı da içinde pek çok kültürü bir arada bulundurmasından dolayı geniş bir yemek kültürüne sahip. Portekiz mutfağını kısaca özetlemek gerekirse; toprak kapların çokça kullanıldığı güveç yemekleri, hamur işlerinin ve deniz ürünlerinin ağırlıkta olduğu bir mutfak diyebiliriz.
#Portekiz MutfağıBir yandan bembeyaz zirveleri kayak pistleriyle süslü Atlas Dağları, diğer taraftan gizemiyle büyüleyen ve büyüklüğüyle insanda hiçlik duygusu yaratan Sahra Çölü... Tezatlar diyarı Fas’tayız. Afrika, Arap, Berberi ve Avrupa kültürlerinin harmanlandığı, Batı’dan birazcık çalmış ama özünde Doğulu kalmış insanların yaşadığı, sürprizlerle dolu bir ülke Fas.
#FasLibya 2. Dünya Savaşının sona ermesinin ardından 10 Şubat 1947 tarihinde bağımsızlığını ilan etti. Ülkenin başkenti aynı zamanda en büyük şehri olan Trablus'tur. 7. yüzyılda Fenikeliler tarafından kurulan Trablus'un yüz ölçümü 40 bin kilometrekaredir. Libya'nın diğer büyük şehirleri ise sırasıyla Ez Zaviye, El Abrag, Zliten, Murzuk ve El Beyaz'dır. Libya hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Libyaİspanya, M.Ö. 2. yüzyılda Fenikeliler tarafından kuruldu. Avrupa'nın 5 büyük ekonomisinden biri olan İspanya'da tarım, sanayi, bilişim, teknoloji ve inşaat sektörü gelişmiştir. Ülkede en fazla çıkarılan madenler cıva ve demir, en çok yetiştirilen tarım ürünleri ise patates, soğan ve havuçtur. İspanya hangi kıtada, hangi dine mensup, hangi dili, alfabeyi ve takvimi kullanıyor? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İspanyaŞilep kelimesinin ve işlevinin anlamı özellikle günümüzde çok merak edilmektedir. Şilep, yük gemilerine verilen genel isimlerden birisidir. Günümüzde çoğu insan bu anlamı bilmemektedir. Şilep kelimesi Türkçe diline Almanca dilinden geçmiştir. Büyük ticari anlaşmaları da sağlamakta olan şilepler, çok uzun zamandır Türkçe içerisinde de kullanılabilmektedir. Tamamen denizcilik ve taşımacılık için söylenen bir kelimedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Şilep Nedir?Bozcaada, mitolojideki adıyla Tenedos... Tenes’in oğlu Tenedos’un yurdu… Türkiye’nin köyü olmayan tek ilçesi. İrili ufaklı birçok koya sahip olmasıyla her rüzgârda denize girilecek kuytu bir yer bulmaya olanak sağlıyor. Adayı, pandemi nedeniyle yazı da kışı da burada geçiren yazar, psikoterapist Tuğçe Isıyel’in rehberliğinde gezelim…
#GazetehaberleriAdaların en güzel zamanı ilkbahar ve sonbahardır, yaz ayları kalabalıktır hareketlidir ama bu kalabalık sizi yorabilir. Ada demek huzur, sakinlik demek, Sakız adası demek mavi deniz, gökyüzü, esinti demek, ve daha fazlası.. Bana gezdiğin adalar içinde en çok hangi adayı sevdin diye soranlara, ‘Hayatımın kalan kısmını Sakız Adası’nda yaşayabilirim’ cevabını veriyorum.
#BursaTarih boyunca birçok devlet koloni kurarak daha geniş alanlara yayılmaya çalışmıştır. Kurulan kolonilerden dolayı kolonicilik anlayışı ortaya çıkmıştır. Koloni ve kolonicilik nedir? Kolonizasyon tarihi hakkında bilgiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Koloni Nedir?Sicilya Adası, Akdeniz'de bulunan en büyük adalardan biridir. Bunun yanında İtalya'nın yarı özerk bölgesi olması özelliğine de sahiptir. Sicilya Adası her sene pek çok turist tarafından ziyaret edilir. Bu sebeple bölgenin en önemli turizm merkezlerinden biridir. Sicilya nerede ve nasıl gidilir? Sicilya Adası gezilecek yerler, konaklama, tarihi ve özellikleri hakkında bilgileri derledik.
Sardinya Adası Akdeniz'in oldukça büyük olan adalarından biridir. Doğal güzellikleri sebebi ile de her yıl bu adaya binlerce turist gelmektedir. Sardinya adası nerede ve nasıl gidilir? Sardinya adası gezilecek yerler, konaklama, tarihi ve özellikleri hakkında bilgileri derledik.
Üzüm bağları ve yapılan şarapları ile meşhur olan Paşalimanı Adası, pek çok kişi tarafından merak edilen bir yerdir. Doğal güzellikleri ile eşsiz bir tatil beldesi olan ada, her yıl pek çok ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Paşalimanı Adası hakkında bir bilgi derlemesi yaparak, merak ettiğiniz ayrıntıları derledik.
İbiza Adası, İspanya'ya bağlı olan takım adalar içerisinde yer alır. Burada eğlence hayatı oldukça gelişmiştir. Birbirinden güzel plajları ve alışveriş alanları ile de en çok tercih edilen turistik alanlardan biri olmuştur. İbiza adası nerede ve nasıl gidilir? İşte İbiza Adası gezilecek yerler, konaklama, tarihi ve özellikleri hakkında bilgiler.
Anamur'un tarihi antik çağlara kadar uzanmaktadır. Akdeniz’in en güney noktasında yer alanA namur tarihi doğası, geniş kumsalları, temiz denizi ve özgün kültürel dokusuyla turistlerin de ilgi odağı. İlçede Muz başta olmak üzere, her türlü sebze ve meyve üretimi yapılmaktadır. Anamur muzu ülke ve dünya geleninde başlı başına bir markadır. İşte Anamur'un coğrafi konumu ve tarihi...
#Anamur