Fenikeliler neyi buldu ya da icat etti? Fenikelilerin buluşları ve bilime katkıları

Güncelleme Tarihi:

Fenikeliler neyi buldu ya da icat etti Fenikelilerin buluşları ve bilime katkıları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2022 15:15

Günümüzde Suriye, Kuzey İsrail ve Lübnan boyunca denize kıyısı olan bir coğrafyada yaşayan Fenikeliler bilime katkıları bir hayli fazla olan bir medeniyet olmaktadır. Fenikelilerin insanlığa ilk katkısı alfabe olarak belirtilmektedir. Fenikeliler tarafından bulunan alfabe günümüzde kullanılan modern alfabenin de temelini teşkil etmektedir. Peki, Fenikeliler neyi buldu ya da icat etti? Fenikelilerin buluşları ve bilime katkıları neler olmaktadır? İşte, Fenikeliler ve icatları hakkında detayları derledik.

Haberin Devamı

Fenikeliler Akdeniz'e kıyısı olan bir uygarlık olarak ifade edilmektedir. Sami diline mensup olan bu uygarlıkta denizcilik faaliyetleri oldukça gelişmiş durumda olmaktadır. Fenikeliler denizcilik temelli ilk koloni toplumu olmaktadır.

 Fenikeliler Neyi Buldu ya da İcat Etti?

 Fenikeliler ticaretle uğraşan bir medeniyet olmakla birlikte incir, zeytin, hurma, badem, kavun gibi gıda ürünlerini bakır, gümüş, demir, altın gibi madenleri ve pamuk, keten gibi kumaşları gittikleri yerlere taşıyarak ticaret yapmışlardır. Cam işleme sanatını geliştiren Fenikelilerin en önemli buluşları Alfabeyi bulmaları olarak belirtilmektedir. Antik dünyada ticareti geliştiren kavim olarak bilinen Fenikelilerin geliştirdiği alfabenin temeli Mısır Hiyeroglifleri ile Sümerlerin çivi yazısına dayanmaktadır. Bu alfabe günümüzdeki Latin alfabesinin temelini oluşturmaktadır.

Haberin Devamı

 Fenikelilerin Buluşları ve Bilime Katkıları

 Fenikeliler Fildişi işçiliğinde ileri seviyede olan bir medeniyet olmaktadır. Şehircilik alanında oldukça gelişen Fenikeliler kültürlerini Akdeniz ülkelerine taşıyarak onları etki altında bırakmayı başarmıştır. Bu uygarlık boya, cam ve gemicilik alanlarında gelişmiş olarak ifade edilmektedir. Şehir devletlerini kuran Fenikeliler Suriye sınırlarına kadar yayılmış olan bir medeniyet olarak belirtilmektedir. Yaşadıkları topraklar tarım ve hayvancılık yapmaya müsait olmadığı için denizcilik alanında oldukça gelişmiş bir uygarlık olmaktadırlar. Kereste, cam, boya ve zeytinyağı gibi pek çok ürünü Akdeniz kıyısında bulunan ülkelere satarak ticareti geliştirmişlerdir. Renkli kumaşları ile meşhur olan Fenikeliler Mezopotamya ve Mısır'a birçok ürünle beraber teknik bilgi de taşımışlardır. Akdeniz'in her alanına yayılmış durumda olan Fenike uygarlığı Günümüzde Britanya olarak adlandırılan adaya kadar ulaşmış olmaktadır. Antik çağın en iyi gemi yapıcıları olarak ve geliştirmiş oldukları alfabe sayesinde Fenikeliler tarihte önemli bir yere sahip olmaktadır.

BAKMADAN GEÇME!