Feminizm haberleri sayfasında Feminizm hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 456 Feminizm haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Tarihçi akademisyen Prof. Dr. Zafer Toprak’ın ‘Türkiye’de Kadın Özgürlüğü ve Feminizm’ başlıklı kitabı Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki kadın mücadelesine odaklananlar için başvuru niteliğinde bir çalışma. Toprak’ın genişletilmiş makalelerinden oluşan kitap, dönemin kadın hareketinin öne çıkan meselelerini anımsatıyor.
#Türkiye'de Kadın Özgürlüğü Ve FeminizmDuygu Çayırcıoğlu ‘Kadınca Bilmeyişlerin Sonu’nda Füruzan, Sevgi Soysal, Tezer Özlü, Sevim Burak, Leylâ Erbil, Nezihe Meriç ve Adalet Ağaoğlu’nun eserlerini feminist edebiyatın kuramsal çerçevesinde ve kadın hareketinin tarihsel perspektifiyle inceliyor.
#Kadınca Bilmeyişlerin SonuYeteneği, ülke sınırlarını aşan başarısı, gördüğü ilgi ve yakışıklılığı zaten cepte. Ama o, bunlara ek olarak toplumsal meselelere olan duyarlılığıyla da apayrı bir yerde duruyor. Oyuncu Kerem Bürsin, şimdi de toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için yürütülen ‘HeForShe’ hareketinin sözcüsü olarak karşımızda. Üstlendiği sorumluluğu “Eşitsizliğin bir öznesi de erkekler olduğu için onların da bu mücadeleye dahil olması lazım. Çünkü sorun bizden kaynaklı” diye anlatıyor. Bürsin’le kadın haklarından toplumsal cinsiyet eşitliğine, özel hayatından aşka uzun bir sohbete başlıyoruz.
#Kerem BürsinNora, kocası ve üç çocuğuyla geride bıraktığı evine 15 sene sonra bambaşka bir kadın olarak dönüyor... ‘Nora 2’, Ibsen’in 1879’da yazdığı kült eserin devamı niteliğinde ama yepyeni, feminist bir oyun. Üstelik sahnede özlediğimiz Tülin Özen, Tansu Biçer ve Nihal G. Koldaş var!
#FeminizmGüney Kore hükümetinin kadınların maruz kaldığı eşitsizlikleri ortadan kaldırmak için attığı adımlar, özellikle genç erkekler arasında gittikçe güçlenen bir feminizm karşıtlığını da beraberinde getirdi. Tepkilerin hedefi özel şirketler, nedeni ise basit bir el hareketi...
#Güney KorePandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, ‘edebiyat dışı’ kategorisinde Nurdan Gürbilek’in ‘İkinci Hayat: Kaçmak-Kovulmak-Dönmek Üzerine Denemeler’i zirveye oturdu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı...
#En İyi 50 Kitapİletişim Yayınları ‘Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce’ serisinin 10’uncu cildini feminizme ayırdı. Feryal Saygılıgil ve Nacide Berber’in editörlüğünde hazırlanan, farklı kuşaklardan 80 kadının yazılarını buluşturan cilt; Türkiye’de feminist hareketin tarihi, Osmanlı’dan bugüne kadın yazını ve feminizmin güncel tartışmalarını içeren, ilk niteliğinde bir başvuru kaynağı. ‘Feminizm’ cildini, editörlerinden dinledik.
#FeminizmKadın çalışmaları alanına önemli katkılarda bulunan akademisyen Ayşegül Yaraman yeni kitabı ‘Cinsiyetçi İkiyüzlülük’te kişisel deneyiminden yola çıkarak güçlü kız kardeşlik bağının tam da karşısında yer alan davranışı kuramsallaştırarak görünür kılıyor. Özellikle ‘seçkin’ kadınların, tam da feminizm mücadelesini bölecek şekilde bu ikiyüzlülüğü ürettikleri, kitabın önemli saptamalarından...
#Ayşegül YaramanMaurice Daumas ‘Kadın Düşmanlığı’ adlı kitabında kadın düşmanlığının kökenlerine inerken, bugüne uzanan bir tarihsel perspektifte feminizm karşıtlığının güncelliğine dikkat çekiyor. Yazar bir ‘kök sökme’ olarak tanımladığı evliliğin kadını kuşatıcı yönünü özellikle ele alıyor.
#Kadın DüşmanlığıSema Kaygusuz ve Deniz Gündoğan İbrişim’in hazırladığı, birçok akademisyenin yazılarını barındıran ‘Gaflet/Modern Türkçe Edebiyatın Cinsiyetçi Sinir Uçları’, edebi metinleri feminist değerler üzerinden eleştirerek Türkçe yazında büyük bir boşluğu dolduruyor.
#GafletSophie Mackintosh, ilk romanı ‘Su Kürü’nde, “Erkeklik gerçekten zehirli mi?” sorusundan yola çıkarak feminist distopya türünün ürkütücü bir örneğini ortaya koymuş. Bu alanın büyük ustası Margaret Atwood’un “sürükleyici, uğursuz bir masal” nitelemesiyle övdüğü ‘Su Kürü’, kadınlara yönelik erkek şiddetinin hüküm sürdüğü bir dünyayı anlatan rahatsız edici bir roman.
#KitapHer yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımTürkiye’de gençler arasında hızla yükselen tehlikeli bir eğilimi “İnceller”i dün detayları ile yazmıştım. Bugün ise polis, Türkiye’yi ayağa kaldıran vahşi cinayetleri işleyen 19 yaşındaki Semih Çelik’in telefon ve bilgisayarında Discord başta DarkWeb, Telegram, Twitch gibi paylaşım grupları ile X-Facebook gibi sosyal medya hesapları üzerinden kadın düşmanlığından beslenen, feministler, göçmenler ve Yahudilerden nefret eden İncel gruplarla yazışmalarını tespit etti. Vahşice işlediği cinayetler sebebiyle ‘Katil Çelik’e açık şekilde övgüler düzen, “kadınlara ölüm!” nağraları atan gruplar ve kişiler takibe alındı. Ayrıca odasında bulunan kara kanatlı Lucifer figürü, kurukafa Meryem ve İsa ikonası ve detaylı çizimler sebebiyle Çelik’in “şeytana tapan” bir satanist olduğu iddiası da var.
#‘İncel’ GruplarıTürkiye, arka arkaya işlenen kadın cinayetleri ile saldırıları konuşuyor. Diyarbakır’da Narin’in kaybolması ve cinayete kurban gittiğinin anlaşılması ile başlayan zincir, İstanbul Ümraniye’de 26 ayrı suç kaydı olduğu öğrenilen 19 yaşındaki Yunus Emre G.’nin polis Şeyda Yılmaz’ı şehit etmesi, Beyoğlu’nda genç bir kadının sokak ortasında 2 erkek tarafından duvara sıkıştırılıp taciz edilmesi ve de Fatih’te 19 yaşındaki Semih Çelik’in yarım saat ara ile hayatının baharında iki genç kadını vahşice katletmesi ile devam etti.
#Kadına ŞiddetKarşı cinsle romantik ya da cinsel ilişki kuramayan ve bunun sorumlusu olarak kadınları gören erkekler sosyal medya platformlarında bir araya geliyor. Kadınlara yönelik saldırganlık ve şiddet içeren bir dili benimseyen ve ‘incel’ olarak adlandırılan bu topluluklar bir altkültürken giderek etkin hale geldiler. Nedenlerini siyasetbilimci Prof. Dr. Alev Özkazanç’la konuştuk.
#Meltem FıratlıO, Türkiye’nin son dönemdeki en önemli kadın yıldızlarından. Mekânlarda canlı müzik yaparak başladığı müzikal yolculuğunda artık çıkardığı her şarkısı hit oluyor, konserleri dolup taşıyor. Müziğinin yanı sıra özel hayatı da, sosyal medya paylaşımları da gündemden düşmüyor. Yeni şarkısı ‘Lan’ı çıkaran Zeynep Bastık’la buluşuyoruz. Kariyerinden sevgilisine, “Yürek hoplattı” denen pozlarından biten evliliğine kadar az bilinen dünyasına bir yolculuk yapıyoruz.
#Zeynep BastıkKadın hakları alanında çalışan, yazan, konuşan, eser üreten kadınlardan oluşan jürimize feminizmle ilgilenenlerin hem yeni başlayanların hem de bilgisini derinleştirmek isteyenlerin- okuması gereken kitapları sorduk. Tavsiyeleri arasında Virginia Woolf’un ‘Kendine Ait Bir Oda’sı ve Margaret Atwood’un ‘Damızlık Kızın Öyküsü’ de var.
#Zeynep Nazlı YILDIRIMBir grup Türkiye kökenli göçmen aydının 15 yıl önce hayat verdiği ‘Frankfurt Felsefe Kulübü’, Almanya’da her hafta düzenli olarak Türkçe sunumların gerçekleştirildiği en uzun ömürlü kurumların başında yer alıyor. ‘Her çarşamba felsefe günüdür’ sloganıyla kurulan kulüp, 15 yıldır hemen her çarşamba günü akşamı, önceden belirlenen bir konudaki sunumu dinlemek ve tartışmak üzere toplanıyor.
#Frankfurt Felsefe KulübüBu yıl 96'ncı kez dağıtılacak Oscar Ödülleri’nin adayları dün akşamüzeri açıklandı. 2023’ün en çok ses getiren filmlerinden Oppenheimer Oscar adaylıklarında da rakiplerinin önüne geçerek öne çıktı.
#Oscar Ödülleri 2024Sanat tarihine adı geçmiş ve başarılı -hatta zaman zaman “deha”- olarak tanımlanan sanatçıların çoğunlukla erkek sanatçılardan oluştuğu bilinir. Ne var ki bu durum, özellikle 20. yüzyılda yapılan araştırmaların da etkisiyle geçerliliğini kaybetti. Amerikalı sanat tarihçisi Linda Nochlin, 1971 yılında kaleme aldığı “Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Yok?” başlıklı makalesinde bu durumu aslında ironik bir başlıkla ele alarak bu konuya dikkat çekmişti. Sanat tarihinde büyük kadın sanatçıların yer almamasının temel nedeninin, sosyal yaşam dinamikleri gibi sanat tarihinin de eril bir bakış açısıyla ele alınarak yazıldığını belirtiyordu bu makalesinde. Bu sosyal yaşam dinamikleri farklı yüzyıllarda ve farklı kültürlerde değişiklik geçirmiştir. Yine de hala özellikle yaşadığımız coğrafyaya bakıldığında durumun pek de iç açıcı olmadığını açıkça söyleyebiliriz.
#Dikişİspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales, Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon olan milli takımın yıldızı Jenni Hermoso'yu dudaklarından öpmesine gelen tepkiler sonrasında istifa ettiğini duyurdu. Rubiales'in skandal hareketi ve ardından yaşananlar İspanya’nın MeToo hareketinin başlangıcı kabul ediliyor. Peki bu noktaya nasıl gelindi? Dünya kamuoyunu derinden sarsan futbol skandalının perde arkası...
#İspanya Kadın Milli Takımıİspanya'da FIFA Kadınlar Dünya Kupası finali sonrasındaki ödül töreninde yaşanan skandalın çalkantısı devam ederken garip bir olay daha yaşandı. Kadınlar Dünya Kupası'nı ilk kez kazanma başarısı gösteren İspanya'da, şampiyonluktan daha fazla Rubiales'in skandal hareketi konuşulurken İspanyol hükümeti sıra dışı bir hataya imza attı.
#FutbolO, tüm dünyaya acımızı sesiyle haykırarak duyurdu, yetmedi yüz milyon eurolar topladı, yetmedi yardımların sürekliliği olsun diye kendi vakfını kurdu... Ailesinden 17 kişiyi kaybetti, acısına güç kattı binlerce insana güç verdi; milyonlara ise ilham oldu.
#1Christopher Nolan ‘Oppenheimer’da ‘atom bombasının babası’ olarak da anılan, barış adına yola çıkıp onca kişinin ölümüne sebep olan J. Robert Oppenheimer’ın çalkantılı hayatını perdeye taşıyor. Film Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan bombaların inşa aşamasıyla birlikte 1950’lerde söz konusu biliminsanı hakkındaki komünizm suçlamasıyla açılan soruşturma sürecine odaklanıyor.
#Uğur Vardanİstanbul’un hafızasını barındıran önemli yapılardan İstiklal Caddesi’ndeki Botter Apartmanı, İBB Miras tarafından restore edilerek Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi adıyla sanatsevere kapılarını açtı. İstanbul’un ilk Art Nouveau yapısı olarak bilinen görkemli mekânın galeriye dönüştürülen giriş katı, şu sıralar Melike Bayık küratörlüğünde gerçekleşen ‘Düşler, Hakikatler’ sergisine ev sahipliği yapıyor. Geçmişten geleceğe Botter Apartmanı’nın tarihsel kimliğiyle bağ kuran farklı disiplinlerden 13 sanatçının işlerinin yer aldığı sergiyi Melike Bayık ile konuştuk.
#Botter Apartmanıİkonik şarkıcı Whitney Houston’ın hayatını perdeye taşıyan ‘I Wanna Dance With Somebody: Whitney Houston Filmi’ ve Romanya’dan ‘R.M.N.’ sinemalarda haftanın öne çıkanları. Polisiye türüne yeni soluk getirmiş ‘Bıçaklar Çekildi’nin devam filmi ‘Bıçaklar Çekildi: Gizemli Bir Serüven’ ve klasik çocuk romanı uyarlaması ‘Matilda Müzikali’ de ekranlardan önerilerimiz...
#Uğur YükselAvelina Lésper’in ‘Çağdaş Sanatın Sahtekârlığı’nda ortaya koyduğu temel probleminin özeti şu: Çağdaş sanat neden özel-yorumcuya gereksinim duymaktadır? Çünkü sanat, var olmak için bir bağlama ihtiyaç duymaz. Lésper’e göre bu sanatı meydana getiren şey, eserler değil özel-yorumcuların oluşturduğu fikirlerdir.
#Avelina LesperŞu sıralar İstanbul sokaklarında yürürken çevrenize biraz daha dikkatli bakın. Dün başlayan 17. İstanbul Bienali kapsamında her an karşınıza sürpriz bir mekânda, sürpriz bir eser çıkabilir. Contemporary İstanbul yarından itibaren 17’nci edisyonuyla sanatseverlerle buluşuyor. Sadece bunlarla da sınırlı değil. Borusan Contemporary’den Sakıp Sabancı Müzesi’ne, Dirimart’tan Meşher’e birçok yerde yeni sergiler açıldı. Biz de şehri renklendirip daha da güzelleştiren sanat etkinliklerini gezdik; gittiğimiz semtlerin lezzet duraklarına uğramayı da ihmal etmedik.
#17. İstanbul BienaliDavid Leitch’in Brad Pitt’i başrolüne taşıdığı hızlı aksiyonu “Suikast Treni”, sinemalarda haftanın en dikkat çekeni. Başka Sinema’nın yaza özel hazırladığı film seçkisi “Modern Klasikler”, aralarında “Piyano”, “Buz Fırtınası” ve “Antonia’nın Yazgısı”nın da olduğu unutulmaz 10 filmi yıllar sonra yeniden perdede izleme fırsatı sunuyor.
#Uğur Yüksel