İran, Türkiye'ye sınır olan ülkelerden bir tanesidir. Haliyle pek çok kişi İran ülkesinin geçmişini ve ilk olarak nerede kurulduğunu merak etmekte ve ülke hakkında bilgi sahibi olmak istemektedir. Sizin için İran medeniyeti nerede kurulmuştur? Özellikleri nelerdir? İran uygarlığının felsefeye etkileri konu başlıklarını tüm detayları ile derledik.
#İran Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?Genel anlamda olaylara iyimser yaklaşacağımız bir dolunay süreci bizi bekliyor. Geleceğe yönelik planlar yapmaya daha hevesli olacağız. O yüzden önümüzdeki günleri önyargılara takılmadan, başkalarının düşüncelerine saygı göstererek, hoşgörülü bir şekilde geçirmekte fayda var.
#Dinçer GünerDünyamıza Güneş’ten, Ay’dan, yıldızlardan, diğer gök cisimlerinden ve gezegenlerden milyarlarca doğrudan çıkıp dolaylı ışığını bütün dünyaya yayarak kucaklar. Dünyadaki varlıklar ve maddelerin her zerresine ayrı ayrı gelen yüz binlerce ışığın ve manyetik yansımanın hesap edilmesiyle bütün dünyaya inen ışığı tahmin etmek mümkündür.
#AstrolojiTan Taşçı hırs yaptı, Tarkan’ın Harbiye Açıkhava’daki 15 konserlik rekorunu kırmak için gün sayıyor. 16 konserle Harbiye serisini tamamlayacak şarkıcı. Nedir bu sene Harbiye’deki Tan rüzgârının nedeni sizce? Tarkan seneye bu rekoru kırar mı?
#Magazin KonseyiEndüstri 4.0’dan akıllı topluma geçişi ifade eden büyük toplumsal dönüşüm planı Toplum 5.0, yaşlı dünya nüfusuna karşı çözümler geliştirmeyi, sanal dünya ile gerçek dünyanın iç içe olabilmesini sağlamayı, nesnelerin internet teknolojisinin toplum çıkarları için kullanılmasını, çevre kirliliği ve doğal afetler için çözüm yolları üretilmesini hedefliyor.
#Endüstri 4.0Robert C. Solomon imzalı ‘Akılcılıktan Varoluşçuluğa’, sadece varoluşçuluğa ilgi duyan felsefe okuru için değil, bugünün felsefi sorunları üzerinde düşünen bütün felsefe okuru için bulunmaz bir başucu kitabı. Solomon, varoluşçuluğun akılcılıktan epistemik bir kopuşu içermediğini; tersine, ‘projeleri’ bakımından akılcılık ile varoluşçuluk arasında bir devamlılık bulunduğunu ileri sürüyor.
#Robert C. SolomonNasiruddin Tusi 11 Cemâziyelevvel 597’de (17 Şubat 1201) Tûs’ta doğdu. İlmi anlamda pek çok gelişime imza atan Nasiruddin Tusi, dönemin tanınan ilim insanlarından olmuştur. Tûsî, Öklid’in beşinci postulatı olan “koşutlar postulatı”nı yeterince doyurucu bulmamış ve onu “Tûsî postulatı” diye tanınan başka bir şekilde ortaya koymuş, bu postulatı kanıtlamada başarılı olamamışsa da postulatının ne olduğunun açıklığa kavuşmasına ve Öklid dışı geometrilerin ortaya çıkmasına öncülük etmiştir. İşte, Nasiruddin Tusi hakkında detaylı bilgiler
#Nasiruddin TusiMatematik denklemlerine, geometri teoremlerine destek veren Ömer Hayyam, doğum gününde biyografisi ile araştırılmaya başlandı. Astronomi, matematik, fizik ve tıp alanında önemli katkılar sağlayan Ömer Hayyam, Pascal Üçgeninin temellerini atan isim olarak bilinmektedir. İşte, Google'ın da ana sayfasında yer verdiği Ömer Hayyam hakkında bazı bilgiler
#Ömer Hayyam Kimdir?Bu film kaçmaz! Adı ‘Kedi’. İstanbul kedilerini anlatıyor. Türk-Amerikan ortak yapımı. Başrolde de dünya güzeli İstanbullu sokak kedileri... Hele bir kediseverseniz bayılacaksınız. Film şu anda ABD’yi kasıp kavuruyor. Önce abartıyorlar zannettim ama gerçekten öyle...
#Ayşe ArmanBu hafta vizyona giren “Somuncu Baba Aşkın Sırrı” filminin başrol oyuncusu Furkan Palalı’yla yıllar önce de bir röportajda buluşmuştuk. Bu iki buluşma arasında değişmiş, olgunlaşmış, oturmuş ve çok daha karizmatik olmuş. Benimle paylaştığı ve hayatına uyguladığı Somuncu Baba öğretilerinden bir tanesi şuydu, sizin de aklınızda olsun: “İnsan nereye doğru gitmek isterse oraya gider. Ben kavgacıyım, sinirliyim, inatçıyım dersen hep öyle kalırsın, iyi yönde değişmek istersen de bunu yapabilirsin.”
#Furkan Palalı“Her şeyin başı sağlık” diye bilirdik ama Nevşah Fidan Karamehmet’i tanıdıktan sonra “Her şeyin başı nefes mi acaba?” diye sormaktan kendini alamıyor insan. Etrafta Kurban Bayramı misali bir sürü yaşam koçu, nefes koçu, trend koçu, sağlık koçu kol gezerken bu “modaya” güvenimiz de ister istemez giderek azalıyor. Evet efendim, Nevşah Fidan Karamehmet bir nefes ve yaşam koçu. Ancak mucize vaat etmek yerine, herkesin zaten içinde olan “mucizeleri” keşfetmesine yardımcı oluyor. O, insan yaşamındaki olumlu ya da olumsuz her şeyin sorumlusunun alışık olduğumuz “düşünce kalıpları” olduğunu savunuyor. Tüm hastalıkların baş sorumlusunun düşüncelerimiz olduğunu söylerken, tedavinin de yine aynı şekilde düşünce ve nefesle yapılabileceğine inanıyor. Şimdi rahat bir yere oturun ve derin bir nefes alıp muhabbetimize katılın.
Bir yanda Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nde öğretim üyeliğinden Amerika’ya kadar uzanan akademik kariyer, diğer yanda bar işletmeciliği, müzisyenlik, sinemacılık, gazetecilik gibi “hayata dair” tutkular... Aslında Koray Çalışkan’ı böyle üç beş sözcükle anlatmak pek kolay değil. “Devrim ve siyaset eğlenerek yapılır” diyen Radikal yazarı Çalışkan ile özel yaşamından Twitter’a kadar uzun uzun konuştuk. Haydi gelin bu renkli sohbete siz de katılın...
Zülfü Livaneli’nin son romanı gerçekten sıkı roman. Güzel roman. Oya gibi işlenmiş roman. Başladın mı, elinden bırakamıyorsun. Özlemle tekrar kahramanlarıyla buluşmayı bekliyorsun. Roman okumanın zevkine varıyorsun. Mutlaka okuyun, seveceksiniz. Sarsıcı bir aşk hikayesi. Aşkın farklı bir yüzü, karanlık yüzü. Ama kitap kıpır kıpır, satırlarını yutarcasına okuyorsunuz. En azından ben çok sevdim. Hikâyeye de, farklı finaline de bayıldım. Bence bu yazın unutulmaz kitaplarından biri olacak.
Suriye'de yaşanan belirsizlik ve muhalefetin artan İslami söylemleri ülkede yaşayan Hıristiyanları her geçen gün, Esad yönetimine yakınlaştırıyor. Ülkelerinde yaşananlara dair neler düşündüklerini ve Ortadoğu'daki Arap Baharı'na nasıl baktıklarını Suriyeli Hıristiyanlara sordum.