Güncelleme Tarihi:
Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, “Biz Türkçeyle felsefe yapıyoruz. Bu yapılabiliyor demek istiyorum” dedi. Türk Felsefe Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet İnam ise “Böyle konuşmalara bizim vereceğimiz cevap sadece Türkçeyle bilim ve felsefe yapmaktır” derken, Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, “Türkçe bilim ve sanat dilidir” diye konuştu.
CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın, “Şu anda Türkçenin mevcut kelime hazinesiyle felsefe yapamazsınız” sözleri tartışma yarattı. Hayatını felsefeye adayan, Dünya Felsefe Kuruluşları Federasyonu Onursal Başkanı olan ve halen Türkiye Felsefe Kurumu Başkanlığı ile Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Merkezi Müdürlüğü’nü yürüten Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, “Ben 5 dilde yayın yapmış biri olarak söylüyorum; Türkçede de çok rahat felsefe yapılabilir, yapan olduktan sonra” dedi. Kuçuradi şunları söyledi:
TÜRKÇEYLE YAPIYORUZ
“Biz Türkçeyle felsefe yapıyoruz. Bir yerden aktarmıyoruz, kendi düşüncelerimizi yazıyoruz. Bu yapılabiliyor demek istiyorum. İnsanlar kendileri bilgi üretemeyip başka dillerden düşünceler aktarınca bazen sıkıntı oluyor tabii ama ben Türkçeden başka bir dile çevirirken de sorunla karşılaşıyorum. Her dilin özelliği var. Türkiye Felsefe Kurumu olarak Türkçe eserlerin bibliyografyasını hazırladık, devam ediyoruz; sayısı söylenemeyecek kadar çok kitap var. Benim de Türkçe yayınlanmış 9-10 kitabım bulunuyor. Makalelerimin de çoğunu Türkçe yazıyorum ve başka dillere Türkçeden çevriliyor. Cumhurbaşkanı niye böyle dedi anlamaya çalışıyorum. (Zorunlu Osmanlıca dersi talebinin etkisi olup olmayacağı sorusuna) Osmanlıca da öğrenmek gerekir ama eski metinleri okumak için, felsefe yapmak için değil.”
ÇOK YANLIŞ
ODTÜ’de görevine devam eden Türk Felsefe Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet İnam ise şunları söyledi: “Osmanlıca’yla Türkçeyi karşı karşıya getirmek yanlıştır çünkü Osmanlıca da Türkçedir. Türkçeyle bilim veya felsefe yapılamaz demek yanlıştır; çünkü bu yapılmaktadır ve yapılacaktır. Nermi Uygur Hocam, etnik kökeni Türk olmamakla birlikte Teo Grünberg Hocam pırıl pırıl bir Türkçeyle yazmıştır. İoanna Kuçuradi Hocam yine Türk kökenli olmamakla birlikte Türkçeyi çok iyi kullanan bir büyüğümüzdür. Dolayısıyla Türkçe felsefe yapılamaz demek Türk kültürü ölmüş demektir. Böyle konuşmalara bizim vereceğimiz cevap sadece Türkçeyle bilim ve felsefe yapmaktır. Türkçe bilim ve felsefe yapacak gençlerimize bu söylenir mi? Türkiye’nin geleceği bu şekilde kapatılabilir mi; çok yanlıştır. Yanlış olduğu da çıkacaktır. Felsefeyi felsefecilere, bilimi de bilim insanlarına bıraksınlar. Bunlar siyasetçilerin top koşturacakları alanlar değildir, doğru da değildir.”
DİL Derneği Başkanı Sevgi Özel, “Türkçe, bilim ve sanat dili olduğunu 82 yılda kanıtlamıştır. Dil devrimine karşı olanların hepsi, devrimin kazanımlarıyla tümce kurabilmektedir” tepkisini gösterdi. Özel, dün yaptığı yazılı açıklamada özetle şunları kaydetti: “Osmanlı, yüzyıllarca halka Arap abecesini ve Arapça-Farsçanın kurallarıyla örülü Osmanlıca’yı öğretememiştir. Bugünün Osmanlıca hayranları da öğretemez; savunurken bile gülünç duruma düşüyorlar. Çünkü amaç Osmanlıcayı sahiplenmek değil, Türk Devrimi ve Atatürk’le hesaplaşmaktır. Osmanlı aydını ‘yeni lisan’ arayışındayken 21. yüzyıl politikacısının ‘eski dil’ sevdası tutuculuktur; bilgisizliktir. Çağın gereklerini karşılayamayan imparatorluk, ‘geri kalmışlık’tan kurtulabilmek için batıdaki gibi yeni okullar açmak, çağdaş kitapları Türkçeye çevirmek istemiş; çok zengin olduğu sanılan Osmanlıcanın Batılı kavram ve terimleri karşılamadığı açıkça görülmüştür.
TÜRKÇE SAHİPSİZ DEĞİLDİR
Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk Ulusu, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarma savaşımını sürdürecektir. Dil devrimine karşı olanların hepsi, devrimin kazanımlarıyla tümce kurabilmektedir. Bu da Harf ve Dil Devrimleri’nin başarısıdır. Orunu (makamı), adı sanı ne olursa olsun, kimse yanlışı doğru diye satmasın. Ülkemiz de Türkçemiz de sahipsiz değildir.” ANKARA