“Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte, yapay zeka ve robotik gibi alanlar hayatımızın her alanında etkili olmaya başladı. Bu değişim ve gelişimle birlikte, geleceğin bireylerini yetiştirmek için eğitim sistemimizin de değişmesi ve adapte olması gerekiyor. Bu noktada, çocuklar için felsefe eğitiminin önemi ve değeri giderek artar.”
#Bayburt ÜniversitesiFelsefede örnek yoktur, filozof örnek vermez. ‘Felsefe Nedir?’ sadece bir literatür kitabı değil, aynı zamanda felsefe kamuoyuna yönelik bir kitap. André Comte-Sponville’in sık sık örnek vermesi bu nedenle. Ama bunu ustalıkla yapıyor; örnekleri parantez içine alarak örtüyor.
#Felsefe Nedir?Analitik Felsefe, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanı bakımından da önem teşkil eden konular arasındadır. Bu bakımdan Analitik Felsefenin ne olduğunu öğrenebilir ve temsilcileri ile ilgili de bilgi sahibi olabilirsiniz. Analitik Felsefe nedir? Temsilcileri kimlerdir? Analitik felsefe özellikleri ve örnekleri detaylarıyla derledik.
#Analitik FelsefeCezayir asıllı Fransız aktör Tahar Rahim’i “A Prophet”, “The Looming Tower”, “Mary Magdalene” ve “The Serpent” projeleriyle tanıdık. Son olarak Jodie Foster ile başrolü paylaştığı “Moritanyalı” (The Mauritanian) filminde canlandırdığı ‘Muhammed Veled Salahi’ rolüyle Altın Küre ve BAFTA’da ‘en iyi erkek oyuncu’ ödüllerine aday gösterildi. Barbaros Tapan, Tahar Rahim’le görüntülü olarak yeni projelerini konuştu...
#Tahar RahimCezayir asıllı Fransız aktör Tahar Rahim’i “A Prophet”, “The Looming Tower”, “Mary Magdalene” ve “The Serpent” projeleriyle tanıdık. Son olarak Jodie Foster ile başrolü paylaştığı “Moritanyalı” (The Mauritanian) filminde canlandırdığı ‘Muhammed Veled Salahi’ rolüyle Altın Küre ve BAFTA’da ‘en iyi erkek oyuncu’ ödüllerine aday gösterildi. Barbaros Tapan, Tahar Rahim’le görüntülü olarak yeni projelerini konuştu...
#BARBAROS TAPANFelsefe, varoluşun, gerçeğin, ahlakın ve bilginin doğası üzerine yapılan sorgulayıcı çalışmalara verilen isimdir. Felsefenin Yunancadaki karşılığı “bilgelik sevgisi” dir. Felsefe Bölümü son zamanlarda öğrenciler tarafından çok tercih ediliyor. Tercih yapacak öğrenciler için Felsefe nedir? Mezunları ne iş yapar? Sorularının cevabını derledik.
#Felsefe Bölümü Nedir Ve Mezunu Ne İş Yapar?Materyalizm, varlığı ''madde'' ile tanımlayan ve tek gerçekliğin somut veriler olduğunu savunan felsefi bir disiplindir. İdealizmin karşıtı olan bu felsefi akım, soyut ve metafizik olguların tamamını reddeder. Materyalizm nedir, kurucusu ve temsilcileri kimdir? Sizin için araştırdık.
#Materyalizm Nedir?Felsefe, Yunanca sevgi (philia) ve hikmet (sophia) sözcüklerinden türemiş bir kelimedir. ''Hikmet sevgisi'' ve ''bilgi arayışı'' anlamına gelir. Felsefenin tarihi Antik Yunan'a kadar uzanmaktadır. Tarihte bilinen en eski filozoflar Sokrates, Platon ve Aristoteles'tir. Felsefe akımları ve terimleri nelerdir? Sizin için araştırdık.
#Felsefe Nedir?Bugün o gün. Yürünmemiş yollardan yürüyen kadınları yazdığım gün. Onlar 4 kadın. ‘Tasarım’ı bir araç olarak kullanarak dezavantajlı grupların yaratıcı ve üretken hayatlar sürmesini sağlamak için ‘Joon’u kurdular. Ben Duygu Vatan’la röportaj yaptım. Ama Azra, İrem ve Cansu da var. Onlar sosyal girişimci. Temel amaçları kâr elde etmek değil, sosyal fayda yaratmak. Göç, çalışma hayatındaki cinsiyet ayrımcılığı, engelli bireylerin karşılaştığı fırsat eşitsizliği gibi sorunlara değiniyorlar. Bu koşulları kabul etmeyen ve herkes için eşit bir dünya yaratmaya çalışan koleksiyonlar yapıyorlar. Bence müthişler! Çok gençler, çok ileri görüşlüler, ben inanıyorum ki ülkemiz böyle gençler sayesinde ilerleyecek...
#YazarYetişkinlerin elinde bulunan koltukları, 23 Nisan’da çocuklara devretmek gelenektendir. Çocuklar bu önemli koltuklara oturtulur ama fikirleri, söyledikleri pek de ciddiye alınmaz. Etraflarını saran büyükler, yüzlerinde anlayışlı ve şefkatli bir gülümsemeyle onları izler, söylediklerine güler, her şey birkaç dakikada sona erer. Yarın 23 Nisan... Yine çok önemli, gücü temsil eden koltuklara çocuklar oturtulacak. Peki ama çocuklar gücü nasıl algılıyor? Güç kullanımıyla araları nasıl? Güçlü olmaktan anladıkları, yetişkinlere kıyasla ne kadar farklı? İyilik ve kötülük gibi kavramlar onlar için ne ifade ediyor? Bugün tüm dünya güç savaşlarıyla sarsılırken, yetişkinlerin cevabını bulmakta zorlandığı problemleri çocuklarla tartıştık.
#23 NİSANKarşısındakini kıskandıracak her şeye sahip: İyi bir eş, çocuklar, kariyer... Üstelik Türkiye’nin en seksi erkeklerinden. Bir ayağı İtalya’da ama Mehmet Günsür bu sezon üç projeyle birden karşımızda: Beyaz perdede ‘Martıların Efendisi’ ve internet dizileri ‘Çi’ ile ‘Kanaga’. Setlerinden vakit bulduğu ilk boşlukta buluştuk; hayatını, evliliğini, çocuklarını, işlerini ve ülkeyi konuştuk.
#Mehmet GünsürHer şeyin bir felsefesi var. Hayatın derin anlamının peşinde düşenler, kendisini, hayatını sorgulayanlar, neden ve niçinlere ikna edici cevaplar arayanlar bunu daha iyi bilmektedirler. Hayata anlam katmaktan uzak, sadece ‘Yuvarlanıp gittiğini’ düşünenler ise felsefeyi kimi zaman anlamsız, gereksiz görebilirken kimi zaman da inançlarından uzaklaştırdığı kanısını benimsemektedirler. Hangisi doğru? Felsefe nedir? İnsanın anlam arayışı, değer üretmesi neden önemlidir? Felsefe hayata ne katmaktadır? Şiddet gibi yaşanan gündelik olaylara nasıl bakmaktadır? Ne gibi çözümler üretmektedir gibi sorulara cevaplar aramaya çalıştık. Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Ömerustaoğlu ile bu çerçevede bir söyleşi gerçekleştirdik.
Oyuncu ve şair Eylül Deniz, yeni şiir kitabı “Yarım”la bir kez daha okurların karşısında... Ağırlıklı olarak aşka, umuda ve umutsuzluğa dair şiirler kaleme alan Deniz, “Aşkın yaşamımız boyunca çalışıp kazandığımız birçok önemli şeyden farkı, Tanrı’nın onu bize karşılıksız lütfetmiş olmasıdır” diyor.