İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın hazırladığı 11. Kültür Politikaları Raporu, Türkiye'de Yerel Kültür Ekosistemi başlığıyla yayımlandı. Doç. Dr. Ulaş Bayraktar tarafından kaleme alınan rapor, yerel yönetimlerin kültür sanata katkısına dair veriler sunuyor.
#Kentimle Baş BaşaTakvimler 26 Mayıs 1938’i gösteriyordu. Günlerden perşembeydi. Büyük Önder Atatürk, Ankara’dan son kez ayrılıyordu. Kimse bu ayrılığın Ata’nın Ankara’ya son vedası olduğunu bilmiyordu. Peki Ata’nın başkentteki son gününde neler vardı. İşte Ankaralıların Atatürk’ü son gördükleri o güne dair ayrıntılar...
#10 KasımO gün gazeteler erken baskı yapmış şu manşetle çıkmıştı: ‘Ankara Şehir stadyumu açılışı manasıyla (sonrasında 19 Mayıs Stadyumu) tertip olunan futbol turnuvasının bugünkü maçı Ankaragücü (İmalat-ı Harbiye) ile Galatasaray arasında yapılacaktır. Açılışa tüm Ankaralılar davetlidir.’
#İmalat-I HarbiyeKuruluşunun 100’üncü yılında Cumhuriyet’i anmanın en iyi yollarından biri de onu anlamaktan geçiyor. Türkiye Cumhuriyeti bundan 100 yıl önce hangi şartlarda kuruldu ve uğruna ne gibi mücadeleler verildi? Bu soruları yanıtlayan kitaplar arasından en iyilerini uzman jürimiz seçti.
#CumhuriyetGazze’de vurulan yerlerden Şucaiyye semtindeki “El Mintar Tepesi”, Falih Rıfkı Atay’ın Zeytindağı adlı eserinde “Mantertepe” olarak geçiyor. Kitapta yer alan subay hatıralarına göre 1917’de Türk askerleri çevreye hâkim bu tepeyi üs olarak kullanmış, İngilizlerin ağır saldırılarına bu tepeden cevap vermişlerdi. Bugün Gazze’deki direnişin temel dayanaklarından olan tünellerin benzerleri de ilk olarak bu tepede kazılmış…
#Gazze“Milli Mücadele Ankara’sının hayali bir ideal beldenin silueti halinde gözümde canlanıyordu. O devirde insanlar arasında ne samimiyet, ne emniyet, ne yakınlık, ne açık yüreklilik vardı, insan bir defa tanıdığı ile ikinci rast gelişinde kırk yıllık dost gibi oluyordu.” (Yakup Kadri Karaosmanoğlu-Ankara)
#Yakup Kadri KaraosmanoğluAnkara’nın imarı denilince yoktan var olan bir Ankara gelir hemen aklımıza. Bir tarih canlanır gözümüzde. Binalarıyla, caddeleriyle, sokaklarıyla, kültür merkezleriyle, yeşil alanlarıyla, yollarıyla, ulaşımıyla, sosyal donatı alanlarıyla, 21. yüzyılı yakalayan bir başkent. ‘Bozkırdan bir kent yaratmak’, hayali bile cihana bedel. Yaşadığımız kentin tarihini öğrenmek için Ankara Valiliği’nin Sıhhiye semtindeki yeni binasındaki sergilenen eserleri görmek yeter.
#Umut ÖzkanMehmet Güven Avcı’nın ‘1936 Model Gençler’ adlı çalışması bize 1930’larda Namık Kemal hakkındaki tartışmaları anımsatırken Kemal Tahir’in gazeteci olarak başladığı yazı hayatında yaşadığı düşünsel değişime ve döneme şahitlik etmemizi de sağlıyor.
#1936 Modeli GençlerŞiirin büyük ustası Nâzım Hikmet’in ölümünün 60’ıncı yıldönümü. 3 Haziran 1963 tarihinde sürgünde yaşadığı Moskova’da hayata veda eden Nâzım Hikmet’in hayatını soyağacından başlayarak anlatan Haluk Oral’ın ‘Nâzım Hikmet’in Yolculuğu’ kitabı yeni belgelerle zenginleştirilerek tekrar yayımlandı. Edebiyat tarihimizi ve şiirimizin ustasına dair belleğimizi çoğaltan bir çalışma.
#Haluk OralCumhurbaşkanı Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Büyük Rumeli Buluşması'nda konuştu. New York'ta bulunan Türkevi'ne saldırı ile ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "İşte şimdi PKK baktı ki iş kötüye gidiyor. Seçmenlere saldırmaya başladılar. Ha bu seçmenler diyorlar ki demek ki herhalde Cumhur İttifakı'ndan yana. Onun için onlara saldırıyorlar. Yetmedi Amerika'da Birleşmiş Milletler'in karşısındaki Türk evine saldırdılar. Türkevi'nin camlarını kırdılar. Niye? Hani siz demokrattınız. Türk evine saldırmak, camları kırmak size ne kazandırır? E şimdi biz de buradan Amerika'nın yetkililerine, emniyet güçlerine şunu demeyecek miyiz? Hadi bakalım hemen süratle bu teröristi bulmanız lazım. Gereğini de yapmanız lazım." dedi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan