İlkokul ikinci sınıftan başlayarak, ortaokulu da kapsayan geniş sınıf düzeyinde öğrencilere, okuma yazma kültürünü kazandırmayı aynı zamanda çocuklara şiir, öykü, masal, anı, fabl, tekerleme gibi alanlarda eser üretebilecek alt yapıyı sağlamayı amaçlayan ‘Geleceği Yazarları Projesi’ tanıtıldı.
#İstanbulKoynunda sakladığı köklü tarihin binlerce yıllık gizemini daha ilk bakışta hissettiren Frigya’nın kalbi Ayazini, kendine özgü mistik ve dingin atmosferiyle ziyaretçilerini mitolojik anlatıların bir parçası olmaya davet ediyor. Efsanevi Kral Midas, hayvan masallarıyla ünlü Ezop ve flütüyle Frig dağlarında çala-oynaya dolaşan yarı insan-yarı keçi Marsiyas’ın hikâyeleri de yol boyu size eşlik ediyor.
#SeyahatYunanca kökenli bir sözcük olan fantastik kelimesi düşsel ve masalsı anlamına gelir. Destan ve şiir dışında masal ve fabl türü eserlerde de fantastik anlatım tekniklerinden faydalanılır. Bu teknik, realist anlatım yöntemleriyle taban tabana zıttır. Gerçek hayatta yaşanması mümkün olmayan şeyler, fantastik ögelerle bezenmiş olan hikayelerde ve romanlarda da sıklıkla karşımıza çıkar. Fantastik anlatımın genel özelliklerini örnek kitaplar ve cümlelerle derledik.
#FantastikArapça şahıs kelimesi, birey, kişi ve benlik anlamına gelir. Bu kelimenin fiili olan teşhisin ilk anlamı ise şahısları ayırt etmek ve tanımaktır. Belli başlı durumlara ve olaylara dair gözlem yapıp hüküm vermeye de teşhis denir. Bu kelime tıpta ve edebiyatta terim anlamında kullanılır. Tıpta teşhis, tanı koyma demektir. Edebiyatta teşhis sanatını örnek cümlelerle derledik.
Bir duygu ya da düşünceyi okura aktarmak için kaleme alınan ve kendi içinde konu bütünlüğü taşıyan yazılara metin denir. Metinler, sanatsal ve öğretici metin olarak ikiye ayrılır. Felsefe yazıları, denemeler, makaleler ve fıkra türündeki eserler, öğretici metinlere örnek olarak gösterilebilir. Roman, hikaye, fabl ve masal ise sanatsal metinler arasında yer alır. Yazılı anlatım türleri ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
Antik Çağdan bu yana kullanılan alegorik kelimesi, dilimize Yunancadan geçmiştir. Orijinal dilinde allegorie şeklinde yazılan kelime ''allos'' kökünden türetilmiştir. Allos, başka, öteki ve diğer anlamına gelirken, alegori, bir kavramı eğretileme yaparak sembollerle birlikte anlatma yöntemidir. Alegorik anlatım ne demek? Alegorik anlatım biçimi özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Popüler kültür üzerinden bakıldığı zaman anlatmaya bağlı edebi metinler önemli bir yere sahiptir. Bu konuda özellikle geçmişten günümüze kadar çok önemli eserlerin öne çıktığını ifade etmek mümkün. Peki anlatmaya bağlı edebi metinler nedir ve özellikleri nelerdir? Anlatmaya bağlı edebi metinlerin yapı unsurları üzerine tüm detayları derledik.
#Eğitim“Pisi Kolojik Öyküler” kitabı, 19 kedinin ağzından Türkiye’nin eğlenceli bir fotoğrafını çekiyor. Aralarında ünlüler olduğu gibi adını hiç duymadığımız kediler de var. Modern bir fabl tadındaki bu kitap başta kedi sevenler olmak üzere bütün hayvanseverlerin ilgisini çekecek.
#Savaş ÖzbeyEdebiyata ilgisi olan insanların aslında çok iyi bildikleri edebi türler, geniş kitlelerce bilinmeyebilir. Bu sebeple de yeni kavramlar merak uyandırır ve araştırma konusu olur. Bu bağlamda en sık sorulan ve araştırılan konuların başında "fabl türü" gelmektedir. İşte ilgiyle okuyacağınız Fabl nedir, özellikleri nelerdir, fabl yazarları hakkında bilgiler ve çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Fabl Nedir?Dilimize Fransızcadan geçmiş olan fabl kelimesi, 15. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Masallarla benzer özellikler taşıyan fabl, Avrupa edebiyatındaki en eski yazın türlerinden biridir. Masallar gibi fabllar da çocuklara ders vermek için kaleme alınır. Türkiye'de de birçok örneği bulunan fablların kahramanlarını ise hayvanlar oluşturur. İntak ve teşhis sanatının kullanıldığı bu eserlerde hayvanlara, insanlar gibi düşünüp konuşabilir. Fabl nasıl yazılır? Ffabl kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışını örnek cümlelerle birlikte derledik.
‘Evlilik, iki insanın hayatını birleştirmesi ve dünyalarını kesiştirmesidir’ diyerek bambaşka dünyalardan kesişen hayatlara merak salmış göçmen yazar Pelin Markirt. Bu yoldaki zorlukları, acıları, sevinçleri araştırmış. İşte bu meşakatli mecradan çıkmış ‘İthal Gelinler’ hikâyeleri... Biz de bu yolculukta yaşadıklarını ve duygularını öğrenmek istedik yazarın ve sizlerle paylaşıyoruz...
#Pelin MarkirtHem olay hem de düşünce yazılarında abartma cümlelerine sıklıkla yer verilir. Şiirlerde kullanılan abartma cümlelerine ise ''mübalağa'' denir. Mübalağa sanatında olaylar olduğundan çok daha önemli gösterilir ya da birinin özellikleri abartılı ve süslü ifadelerle anlatılır. 8. sınıfta okuyan öğrenciler için Abartma Cümleleri konusunu örnek deyimler, atasözleri ve cümlelerle anlattık.
#8. Sınıf Türkçe Abartma Cümleleri Konu AnlatımıTürkçede anlatımı güçlendirmek için birçok söz sanatından faydalanılır. Bu söz sanatları metnin daha iyi anlaşılmasını da sağlar. Mecaz-ı Mürsel ve Teşbih sanatı daha çok manzum eserlerde kullanılır. Ancak öykü, roman, deneme gibi yazın türlerinde de teşbih ve mecaz-ı mürsel örneklerine rastlamak mümkündür. 8. sınıflar için ''Türkçe Söz Sanatları'' konusunu örnek cümlelerle anlattık.
#8. Sınıf Türkçe Söz Sanatları Konu AnlatımıTürkçede ''Ana Fikir'' ile ''Ana Duygu'' birbirine çok sık karıştırılan iki kavramdır. Ana fikir, genelde bir düşünce yazısının içerisinde yazarın öne sürdüğü görüş demektir. Öykü, roman ve fabl gibi olay yazılarının da bir ana fikri olabilir. 8. sınıfta okuyan öğrenciler için Ana Fikir ve Ana Duygu arasındaki farkları örnek metinlerle anlattık.
#8. Sınıf Türkçe Ana Fikir Ana Duygu Konu AnlatımıÇok kitap okuyan kişiler için mecazen ''Kitap Kurdu'' denir. Bu kelimenin İngilizcedeki karşılığı ise ''Bookwarm''dır. Kitaplar içeriğine ve üslubuna göre birçok türe ayrılıyor. ''Book Genres'' ve ''Types of Book'' sözcükleri, kitap türlerini tanımlamak için kullanılır. 6. sınıfta okuyan öğrenciler için İngilizce 8.ÜNİTE: Bookwarms (Kitap Kurtları) konusunu detaylı bir şekilde anlattık.
#6. Sınıf İngilizce 8. Ünite: Bookworms (Kitap Kurtları) Konu AnlatımıDüşünceyi geliştirme yolları 7. sınıf müfredatında parçada anlam konusunun içeriğidir. Paragraf okurken farklı düşünceyi geliştirme yollarıyla karşılaşırız. Tanımlama, karşılaştırma ve örneklendirme düşünceyi geliştirme yollarından en sık kullanılan yöntemlerdir. Bu yöntemler 7 sınıfta kazanım olarak sunulmaktadır.
#7. Sınıf Türkçe Örtülü Anlam Konu AnlatımıBir metinde savunulan temel düşünceye ana fikir (alt metin) denir. Bununla birlikte her metinde ana fikri destekleyen yardımcı fikirler yer alır. Yazının uzunluğuna ve türüne göre metnin içerisinde birden fazla yardımcı düşünce olabilir. 7. sınıflar için yardımcı fikirler konusunu örmek metinlerle anlattık.
#7. Sınıf Türkçe Söz SanatlarıSözlü ve yazılı anlatımda kullanılan unsurlar kendi içerisinde ''gerçek'' ve ''kurgusal'' olmak üzere ikiye ayrılır. Somut, gözlemlenebilir ve akla uygun unsurlar gerçektir. Hayal gücüyle oluşturulmuş, soyut ve düşsel unsurlar ise kurgusal olarak tanımlanır. 6. sınıflar için gerçek ve kurgusal unsurları örnek cümlelerle anlattık.
#6. Sınıf Türkçe Gerçek Ve Kurgusal Unsurlar Konu AnlatımıTürkçede abartma cümleleri genellikle benzetme yoluyla kurulur. Bu tür cümlelerde olaylar, nesneler ve kişiler okura abartılarak aktarılır. Abartı cümlelerinin diğer adı mübalağadır ve genellikle şiir türündeki eserlerde kullanılır. 6. sınıflar için abartma cümleleri konusunu ayrıntılı bir şekilde anlattık.
#6. Sınıf Türkçe Abartma Cümleleri Konu Anlatımı