Seferihisar Belediyesi, pandemi nedeniyle zor bir süreçten geçen esnafa destek için online sipariş uygulaması olan ‘Yiyin Gari’yi hayata geçirdi. Uygulamayla yemek siparişi verilebiliyor, ayrıca Halk Market başta olmak üzere yerel market ve bakkallardan alışveriş yapılabiliyor. 1 Nisan’dan itibaren evlere kuryeyle hizmet vermek isteyen diğer işletmeler de sisteme dahil edilecek.
#İzmirYaşadığımız toprakların sofralarımıza en büyük armağanlarından biri zeytin ağaçları. Akdeniz’de başlayan zeytin hasadı Ege’den Marmara’ya ulaştı. Çiftçilerin dediği gibi ‘var yılı’ndayız, ağaçlar yüklü, zümrüt yeşili zeytinler sıkılıp birer sağlık ve lezzet iksirine dönüşüyor. Taze zeytinyağları şişelenirken yazar ve duyu analisti Elvan Uysal Bottoni bize bölge bölge zeytinlerimizi anlattı, şef Didem Şenol da zeytinyağı satın alırken ve kullanırken dikkat etmemiz gereken detayları paylaştı.
#Elvan Uysal BottoniÇeşme Yarımadası’nı bölgeye özel çeşit çeşit malzemeleri ve yemekleri üzerinden anlatan ‘Yarımada Yolculuğunda Eskimeyen Lezzetler’ ilham veren bir kitap. İçindeki kolay uygulanabilir tarifler arasında Seferihisar’ın ıspanak balığı, Sefaradların pırasa dolması ve enginar sirkeli tahin sos gibi lezzetleri görmek beni çok sevindirdi.
#Ebru Erkeİzmir’den yola çıkıp Urla’yı geçtikten sonra yapımı geçen yıl tamamlanan çift şeritli Karaburun yoluna sapıyorsunuz. İlçe merkezine kadar deniz manzarası sizi büyüleyebilir ama tam 113 virajı dönmeniz gerektiğini unutmayın. Karaburun’a yaklaşık 15 kilometre kala Eğlenhoca yol levhasını görünce hemen sola dönün. Bu yıl 15 Aralık’ta dünyanın ilk furma zeytini festivali orada düzenlenecek.
#Aynur TATTERSALLGeçen hafta Slow Food Aşçı Dayanışması’nın üye şefleri Beykoz’daki Yalı 77’de bir araya geldi. Unutulma ve yok olma tehlikesi altında olan, pek çoğu artık çok az miktarda üretilen birbirinden kıymetli yerel ürünlerimizle harika tadımlıklar hazırladı. Ben de vegan biber dolması pişirdim...
#Slow Food Aşçı DayanışmasıÇanakkale’de hanım parmağı, İzmir’de erkence, Gaziantep’te halhalı çelebi, Mardin’de zoncuk, Antakya’da saurani... Zeytin ağacı kültürel mirasımız, onu korumak görevimiz! Türkiye’nin her köşesindeki zeytin çeşitlerini öğrenelim, hikâyelerini bilelim. Sofralarımızı onlarla donatalım,adını bilmediğimiz değerler olarak kalmasınlar. Dünya Zeytin Ağacı Günümüz kutlu olsun!
#ÇanakkaleAyvalık, Çakır, Çekişte, Domat, Edincik, Erkence, İzmir sofralık, Dilmit, Trilye, Kiraz, Memecik, Uslu Çelebi, Gemlik, Karamürsel, Sarı Hesebi, Sarı Ulak, Eşek Zeytini, Tavşan Yüreği, Eğri Burun, Samanlı, Kan Çelebi, Hanım Parmağı, Kilis, Nizip Yağlık ve daha niceleri... Her biri Marmara’dan Ege’ye, Akdeniz’den Güneydoğu Anadolu’ya ülkemizde yetişen zeytin çeşitleri.
#YemeTüm dünyada iyi, temiz ve adil gıda için çalışmalar yürüten Slow Food, İzmir ve çevresindeki zeytin ormanlarında, bölgeye özgü ‘erkence’ türü zeytinlerden üretilen Örfene Zeytinyağı’nı tescilledi. İklim ve doğa dostu yöntemlerle üretilen zeytinyağından elde edilecek gelir, Ege’nin zeytin ormanlarının korunmasına aktarılacak.
#Zeytin Ağacı