Atık su arıtılmadan denize akıtılıyor

AYVALIK... Gözbebeğimiz... Bir gidip gören, genelde sevdalısı olur. Güzellikleri saymakla bitmez. Son olarak UNESCO’nun “Dünya Mirası Geçici Listesi”nde yer aldı... Dilerim, “Dünya Mirası” seçilir... Her şey çok güzel...

Haberin Devamı

TESİSLER ÇALIŞMIYOR

Ancak, bu güzelliğin bir de perde arkası var. Bana göre, “feryat”, “çığlık”... Ne derseniz deyin... Efendim UNESCO’nun “Dünya Mirası” listesine girme yolunda çok önemli adım atılan Ayvalık’ın Belediye Başkanı Rahmi Gençer’e kulak verme zamanı. Ne diyor Gençer? 22 Nisan ve 1 Mayıs tarihli gazetelerden derledim. Gençer, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdare (BASKİ) sorumluluğunda olan atık su arıtma tesislerinin Kasım 2016’dan bu yana çalışmadığını vurgulayıp yakınmış:
İLÇEMİZE YAKIŞMIYOR
“Altınova mahallesindeki biyolojik arıtma uzun süredir devre dışı. İlçedeki atık sular denize, Altınova’daki atıklar Uzun Göl’e, arıtılmadan direk akıtılıyor. BASKİ’nin sorumluluğunda olan arıtmalar niçin çalıştırılmıyor? Ülkemizin ilk turizm merkezi olan ilçemiz ve körfezimiz, kanalizasyon suları arıtılmadan denize deşarj edildiği için kirleniyor. Yaşanan bu durum çok kötü ve ilçemize de hiç yakışmıyor.”
SİTEMLERE DEVAM
Sarımsaklı-Çamlık arasındaki yol yapım çalışmalarının tamamlanmasını da istemiş Gençer ve eklemiş:
“Sezon başladı ve bu gecikme zaten kısır olan turizmi engeller. Sivrisinek ve haşerelerle mücadele de geç başladı. Geçen yıl da yaz ayları süresince her gün iki kez tüm ilçede ilaçlama yapmamıza rağmen sivrisinekle baş edemedik. Bunların dışında doğalgaz verileceği belirtilen ilçeler arasında Ayvalık’ın neden bulunmadığını da öğrenmek istiyorum.”

-----

Haberin Devamı

SÖZ
SİZİN

BİR SANATÇI DİLEĞİ

Müzemizden uzak durun
trafoyu başka yere yapın

Atık su arıtılmadan denize akıtılıyor

İZMİR Resim Heykel Müzesi çok az sayıdaki mimari ödül almış binalardan birisidir. Müzemiz içinde barındırdığı paha biçilmez koleksiyonların yanı sıra kursları ve sergileri ile kentimiz sosyal yaşamına, sanat eğitimine katkılar sağlamaktadır.
Son günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu ödüllü ve içinde hazine barındıran binanın tam arkasına kazı yapmaya başladı. Bu kazının amacı tramvay hattının trafo binasını müzenin duvarlarının dibine inşa etmek.
KENTİN SİMGESİ OLMALI
Batı’da bu tür ödüllü binalar kentlerin simgesi olur, önleri, yanları ve arkaları çepeçevre açılır. Çünkü, o kentin ortak gururlarından biridir ona sahip çıkmak gerekir. Kaldı ki, o binanın arkasına bir trafo inşa etmek, bir yangın ihtimalini de müzenin duvarının dibine taşımaktır.
O binanın dibine trafo inşa etmek, binanın doğal iklimlendirmesine set çekmektir. O binanın arkasına trafo inşa etmek, o güzel binanın arka cephesini çirkinleştirmektir.
SANATA DESTEK VERİN
Büyükşehir Belediyesi daha önce de Atatürk Kültür Merkezi ve İzmir Resim Heykel Müzesi’nin ortaklaşa kullandıkları otopark alanına girişi de yasakladı. Nedeni, kendi makam araçlarını park etmek. Biz İzmirli sanatçılar ve sanatseverler İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yanlış karardan dönmesini diliyoruz. Lütfen trafoyu bir başka yere alın. Müzemizden ve galerimizden uzak durun. Sanata destek verin, sanatı yüceltin.
Çetin EROKAY

-----

BİR EYLEM

Taş ocağına tepki

Haberin Devamı

SEFERİHİSAR Orhanlı Vadisi’ne taş ocağı yapılması için verilen ÇED olumlu raporu bugün protesto edilecek. Konuyu yargıya taşıyacaklarını söyleyen Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Sesimizin daha gür çıkması için tüm halkımızı bu doğa katliamına yol açacak karara tepki göstermeye davet ediyorum. Çok özel bir ürün olan Erkence zeytinini yaşatmak, korumaya çalışmak yerine yok etmeyi, taş ocağı yapmayı düşünmek geleceğimizi karartacak kararın iptalini istiyoruz” dedi. Orhanlı Köyü’ndeki eylem saat 10.30’da gerçekleşecek. Ayrıca her cumartesi günü kurulacak Orhanlı Doğal Pazarı açılacak, Erkence zeytini dikilecek, Murat Sincer konser verecek.

-----

Haberin Devamı

BİR ALINTI
Erhan Gölbey’den: Hesap yapanların dostu yoktur. Sadece hesaplarına uyan tanıdıkları vardır. (La Edri)

Yazarın Tüm Yazıları