Ne kadar gurmesiniz?

Yanık yoğurt da bizim, envai çeşit tarhana da.

Haberin Devamı

Dünyanın en yaşlı buğdaylarından birinin halen tarımını yapıyoruz. Sanat düzeyinde peynir üretiyoruz. Peki ne kadarını biliyoruz?
Bu hafta kendimizi test edelim


İstanbul’da kasımda Sirha 2014 Fuarı düzenlendi. Yemeğin nasıl bir sektör haline geldiği; Türkiye’de bu alanda algı ve pazarlamanın nasıl değiştiğini görmek adına özel bir etkinlikti. Bu büyük değişiklik memleketimiz için büyük bir fırsat ama çok da tuzak içeriyor. Bizim görevimiz tuzaklara takılmadan, umutla ve çok çalışarak kültürümüze ve bizi biz yapan öğelere sahip çıkmak.
Bu kapsamda Tuğrul Şavkay’ın gülümseyen, heyecanlı gözleri aklımız ve kalbimizde, Mutfak Dostları Derneği’nin (MDD) hazırladığı, Metro’nun destekleriyle büyüyen coğrafi işaretleme ve Essedra projesi kapsamında standları gezdik. Bu minik standlarda Türkiye’ye özgü, özel yerel malzemelerimiz vardı. Aklınıza hemen Malatya’nın kayısısı, Denizli’nin horozu gibi bildiğimiz ürünler gelmesin. Bunların haricinde inanılmaz bir çeşitliliğe sahibiz. MDD’nin söylediğine göre 2500 farklı ürünümüz var. Dolayısıyla yolumuz uzun. Bildiğimiz ve bilmediğimiz ne çok şey olduğunu anlamak ve paylaşmak adına size ufak bir test hazırladım.


Ne kadar gurmesiniz

Haberin Devamı

Testteki birinci sorunun cevabı fotoğrafta gördüğünüz zeytin türü

1-Zeytinleri ‘sofralık’ hale getirmek için acısı tuzlanarak bekletilir ya da başka işlemlerden geçirilir. Ancak öyle bir zeytin türü var ki dalında olgunlaşır ve acısı gider. Dalından düştüğünde ‘olmuş’ demektir. Üzerine sadece zeytinyağı döküp yiyebilirsiniz. Bu zeytin hangisi?

a) Sele zeytini
b) Erkence hurma zeytini
c) Gemlik zeytini
d) Kalamata zeytin

2-Resimde gördüğünüz nedir?

Ne kadar gurmesiniz

a) Kurutulmuş gnocci
b) Foça çekme makarna
c) Erzincan eriştesi
d) Antakya
kurutu

3-Yanık yoğurt, muazzam bir lezzeti ve is rayihası olan bir tür. Yanıklığı, tadına sirayet etmenin yanı sıra çok daha uzun süre muhafaza edilmesini sağlıyor. Şubattan hazirana koyun, hazirandan kasıma keçi sütüyle üretiliyor. Aşağıdaki şehirlerimizden hangisinde yanık yoğurt yapılmaz?

Haberin Devamı

a) Denizli
b) Karaman
c) Hatay
d) Siirt

4-Öyle bir buğday düşünün ki dünyanın en yaşlı türlerinden olsun. Karacadağ’da evcilleştirilen, Frig ve Hititler’in tarımını yaptığı, Hititçe’de ‘Zız’ denilen, İhsangazi, Seydişehir ve Devrekani’de yetişen... Önce kaynatılıp kurutuluyor, ardından taş değirmende çekiliyor. Diğer buğdaylardan farkı daha yağlı olması, ıspanak ve havuçta bolca bulunan lutein içermesi. Eskiden ekmek ve un olarak da değerlendirilen bu buğday şu an sadece bulgur olarak tüketiliyor. İsmi nedir?

a) Kavlıca
b) Siyez
c) Mingi
d) Osmancık

5-Tarhana yöntemi bizim kışlık aşımızda bulgurdan, ekmekten, yufkadan hemen sonra geliyor. Aşağıdaki hangi eşleştirme yanlıştır?

Haberin Devamı

a) Antalya-Gömbe tarhanası: Keçi yoğurdu, kırmızı biberle hazırlanıp pişerken mercimek veya nohut ekleniyor.
b) Seferihisar-Sakızlı tarhana: Un, süt, damla sakız, yumurta ve karanfil ile hazırlanıyor.
c) Antalya-Akseki ve Manavgat ekşi tarhanası: Yabani kırmızı erik ile yapılıyor, yoğurt yok.
d) Antalya-Koca tarhana: Ayran, tereyağ ve fesleğen ile hazırlanıyor.
e) Hiçbiri

6-Fotoğrafta gördüğünüz, şekli taze kadayıfa benzeyen, tereyağı çıkarıldıktan sonra kalan yağsız sütten yapılan, Kars ve Ardahan’da üretilen peynirin adı nedir?


Ne kadar gurmesiniz

a) Kopanisti
b) Gravyer
c) Dilpeyniri
d) Türkmen saçak peyniri


12-18 Aralık tarihleri arasında ‘Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’ kutlanıyor. Biz Refika’nın Mutfağı olarak bu günü gücümüz yettiğince coşkulu bir şekilde kutlamaya çalışacağız, siz de işyerlerinizde, okullarda bir şeyler yapmaya ne dersiniz? Aldığınız ürünlerde yerel üreticileri gözeterek başlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

cevaplar:

1) Erkence hurma zeytini
2) Foça çekme makarna
3) Siirt
4) Siyez
5) Hiçbiri
6) Türkmen saçak peyniri

Testteki ürünler, Mutfak Dostları Derneği ve yürüttüğü proje hakkında ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz mutfakdostlari.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları