Kemik canlı bir dokudur ve kemik yapım ve yıkım döngüsü yaşam boyu devam eder. Ergenlik çağında kemik yapımı hızlıdır. Ancak yaşlandıkça, özellikle kadınlarda menopoz döneminden başlayarak, erkeklerde ise bundan yaklaşık 10 yıl sonra kemik yıkımı artar.
#Kemik SağlığıOMAD diyeti, "One Meal A Day" yani günde sadece bir öğün yemek yemenizi öneren bir beslenme yaklaşımı. Son dönemde çok popüler olan ve ünlü isimlerin de uyguladığı bu beslenme şeklinde, herhangi bir kalori kısıtlaması bulunmuyor. Hatta dilediğiniz gıdayı günün bir saatinde tabağınız taşana kadar tüketebiliyorsunuz. En ilginç olanı da diyetin metabolizmayı hızlandırma amacıyla yapılıyor olması. Peki OMAD diyeti ne kadar sağlıklı? Zamanla yeme bozukluğuna neden olabilir mi?
#SağlıkÇölyak nedir sorusu, pek çok kişinin araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Çölyak hastalığı genetik yatkınlığı olan kişilerde glutene maruz kalma sonucu gelişen, kronik, immün aracılı bir ince bağırsak enteropatisidir Çölyak hastalığı temelde ince bağırsağı etkilese de, klinik özellik yelpazesi hem intestinal hem de ekstraintestinal semptomlar ile çok geniştir. Her yaş grubunda, her ırkta ve her iki cinste de görülebilir. İşte, Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı bilgiler ışığında Çölyak hastalığı hakkında detaylar..
#ÇölyakErgenlik döneminde yapılan diyetler, gelecek yıllarda kemik sağlığını tehlikeye atarak kemik kütlesinin azalmasına sebep oluyor. Vitabiotics Türkiye’nin Edu20 zirvesinde bir konuşma yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu “Ergenlik döneminde yapılan diyetler, gelecek yıllar için büyük risk oluşturuyor” dedi.
#ErgenlikÇölyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus (tüysü oluşumlar) denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan guluten isimli bir protein neden olmaktadır. Peki Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?
#ÇölyakHer yaştan insanda görülme olasılığı yüksek olan çölyak hastalığı, tedavi edilmediği takdirde ciddi boyutlara ulaşarak, sağlığı tehdit ediyor. Çölyak, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda ve gluten isimli proteine karşı duyarlılık sonucu ortaya çıkıyor. Peki, çölyak hastalığı nedir ve nasıl anlaşılır? Çölyakta hangi besinler tüketilmemelidir? İşte, çölyak hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenler...
#Çölyak Hastalığı Nedir?Çocuklarda kusma, ishal, karın şişliği, yetişkinlerde ise kansızlık ile kendisini belli eden çölyak hastalığı, günümüzde internette en çok araştırılan hastalıkların başında geliyor. Çölyak, kişinin, glüten içeren yiyecekler yediği zaman bağırsak sistemlerinde oluşan sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Peki her yaşta görülebilen çölyak hastalığı nedir? İşte bazı bilgiler...
#Çölyak HastalığıÇölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan ve suda erimeyen glüten isimli proteine karşı duyarlılık sonucu gelişiyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de tanılanan 88 bin 790 Çölyak hastası bulunuyor. Çölyak hastalığında, bilinen tek tedavi glütenin ömür boyu diyetten çıkarılması olarak gösteriliyor. Peki, Çölyak hastalığı nedir?
#ÇölyakSüt, bebeklikten yaşlılığa kadar vücudun gelişmesi, güçlenmesi ve sağlığın korunması için çok önemli bir besin kaynağı olarak görülüyor. Özellikle büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu okul çağı çocuklarında süt ve süt ürünlerinin tüketimi büyük önem taşıyor. Hatta sağlığın yaşam boyu korunması için yeterli ve dengeli beslenmede süt ve süt ürünleri tüketilmesi gerekiyor.
#SütOkula giden çocuklarıyla ilgili velilerin dikkat etmesi gereken en önemli konuların başında, beslenme çantaları geliyor. Küçük yaşta doğru beslenmenin büyüme ve akademik açıdan çok önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Benal Büyükgebiz, beslenme çantasında süt ürünleri, et, sebze-meyve ve tahıl şeklinde sıraladığı dört besin grubunun ihmal edilmemesi konusunda velileri uyardı. Besinlerin konulacağı kutuların gıdaya uygun olduğunu belirten ambleminin bulunmasına da dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Büyükgebiz, velilere şu önerilerde bulundu:
#Beslenme Çantası