Güncelleme Tarihi:
Günümüzde diyet yapma yaşı gittikçe düşüyor. Ergenlik döneminde kilo verme isteği olursa, bu durum ailelerce de ciddiye alınmalı ve yanlış diyetler uygulamaya engel olunmalı.Bu sırada mutlaka bir beslenme uzmanından yardım almak gerek. Ergenlik döneminde alınan fazla kilolar, vücuttaki yağ hücresi sayısının artmasına sebep olacağından, bu yetişkin dönemde şişman bir vücudu kaçınılmaz hale getirir. Çünkü yetişkin dönemde zayıflarken yağ hücrelerinin sayısı azalmaz, sadece içleri boşalır. Bu nedenle, yağ hücresi sayısının artmaması gerekir.
Kalıcı hasara yol açmayın
Özellikle kız çocuklarında, bu dönemde vücut şekli çok önemli hale gelir; kendilerini arkadaşlarıyla veya popüler kişilerle kıyaslayabilirler. Bunun sonucunda da bilinçsiz diyetler yapıp, vücutlarında kalıcı hasarlara yol açabilirler.Gençlerin ne kadar büyüyebilecekleri, anne ve babalarından aldıkları genler kadar, beslenmeleriyle de ilgili. Araştırmalar, kısa ve şişman anne-babaların çocuklarının da kilolu ve kısa boylu olmaya eğilim gösterdiklerini ortaya koyuyor.
Şişmanlığı stres yapmayın
Ergenlik döneminde, çocuklar şişmanlığı estetik bir sorun olarak görür ve özellikle kızlar çok çabuk zayıflamak ister. Hem aileler hem de sağlık uzmanları bu zayıflama motivasyonu dönemini iyi değerlendirmeli. Çünkü büyüme tamamlandıktan sonra şişmanlıkla savaşmak giderek zorlaşır. Ancak bu dönemde düşük kalorili ve sağlığı bozucu diyetler yapılmaması da çok önemli. Ülkemizdeki aileler çocuklarını hem geç dönemde hekime götürüyor, hem de yaşam tarzlarını değiştirmeden hızlı sonuç almak istiyor. Oysa şişmanlık tedavisinde, başından itibaren pozitif davranış içinde olunmalı. Öncelikle mutfaktan başlayarak ailenin yaşam tarzını değiştirmesi, şişmanlığı stres konusu yapmadan, çocuğuna destek olması gerekir.
Hem tok tutuyor hem de kilo verdiriyor
Hiçbir besin kilo almada tek başına suçlu olmadığı gibi, hiçbir besin ya da içeceğin mucize yaratmasını bekleyemeyiz. Ancak sağlıklı ve tok tutan bazı besinler var.
Yumurta: A ve bazı B vitaminleri bakımından zengin. Demir, fosfor, magnezyum, kükürt ve sodyum gibi mineraller bulunur. Yumurtanın sarısı E vitamini içerir ve yağlı yapısıyla uzun süre tok tutar.
Süt-yoğurt: Protein, kalsiyum, fosfor, riboflavin ve B12 vitamini olmak üzere birçok vitamin ve mineral bakımından zengin. Süt, yoğurt gibi proteini yüksek, aynı zamanda dengeli karbonhidrat içeren besinler, uzun süre tok tutar.
Peynir: İyi bir protein kaynağı. Kalsiyum fosfor ve B12 açısından zengin.
Tam tahıllı ekmekler: İçeriğindeki kompleks karbonhidratlar sayesinde kan şekerini dengede tutar ve uzun süre tokluk sağlar.
Yulaf: Bol miktarda lif ve sağlıklı karbonhidrat içerdiğinden kahvaltıda tüketilmesi yağ yakılmasını kolaylaştırır. Sık acıkmayı engelleyerek kilo vermeyi sağlar.
Badem, ceviz, fındık atıştırmalıkları: Kavrulmamış ham haliyle tüketildiklerinde doyurucuözellikleri, içerdikleri faydalı yağ asitleri ve yüksek antioksidan özellikleri ile insülin direncinin kırılmasına ve yağ yakılmasına yardımcı olurlar.
Ne yesem yarıyor...
Ergenlikte özellikle kız çocukları için görünüş daha önemli hale gelir. Basen ve kalçadaki gelişmeden rahatsız olabilirler. “Ne yesem yarıyor” diye bu yaştan itibaren düşünmeye başlayabilirler. Ancak hâlâ gelişim aşamasında oldukları için düşük kalorili, hızlı kilo verdirecek şok diyetlerden uzak dursunlar. Yeterli ve dengeli beslenip, sporla kilo verebilirler. Bunu yaşam tarzı haline getirmeye bu yaşta başlasınlar.