Kadriye Akar
Kadriye Akar
Kadriye Akar

Asla geçmez denilen çillerden kurtulmak mümkün!

Dermatolojide ezber bozan bir tedavi sayesinde geçmez denilen çillerden kurtulmanın artık mümkün olduğunu söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Kadriye Akar, çiller hakkında merak edilenleri anlattı.

Haberin Devamı

ÇİLLER SİZİN KADERİNİZ Mİ?

Çiller genellikle yüzde görülen ancak omuzlar, kollar, sırt, göğüs gibi yerlerde de rastlanan 1-3 mm çaplı küçük kahverengi lekeciklerdir. Genellikle kızıl saçlı sarışın ve beyaz tenli kişilerde rastlanmakla birlikte ten rengi koyu olanlarda da görülebilir. Ortaya çıkışında genetik faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Çillenmenin MC1R adlı geni taşıyanlarda daha sık rastlandığı yönünde çeşitli yayınlar mevcuttur. Güneşe maruziyet ile renginde koyulaşma olur.

ÇİLLİ BİREYLER GÜNEŞTEN ÇOK İYİ KORUNMALI

Asla geçmez denilen çillerden kurtulmak mümkün

Çiller iyi huylu deri lekeleridir ancak çilli kişilerde ultraviyole deri kanseri gelişimi için önemli bir risk faktörüdür. İngiltere'de yapılan bir çalışmada Malign Melanoma gelişiminde çil varlığının ciltteki nevüs sayısından daha önemli olduğu ortaya konulmuştur. Bu nedenle çilli bireylerin güneşten korunmaları ciddi önem arz etmektedir. 

2-3 YAŞ CİVARINDA ORTAYA ÇIKIYOR

Çillere doğumda rastlamayız genellikle 2-3 yaş civarında ortaya çıkar ve ergenlikte artarlar. Bazen de ileri yaşlarda kayboldular. Yine çillenme ağız içi gibi mukoza dediğimiz yerlerde rastlanmazlar.

DÜZENLİ GÜNEŞ KORUYUCU KULLANILMALI

Çiller esasında zararsız oluşumlardır. Görüntü açısından kozmetik rahatsızlık verebileceğinden tedavi edilebilir. Ancak bazen kişide psikolojik etkilenmeye yol açtığından tedavi edilmesi gerekebilir. Çiller güneş ışığı ile birlikte rengi daha da koyulaşacağından özellikle yaz aylarında düzenli olarak güneş koruyucu kullanılması gerekir.

PEKİ RAHATSIZLIK UYANDIRAN ÇİLLERDEN NASIL KURTULABİLİRİZ? 

Şimdiye kadar çillerin tedavisinde çeşitli tedaviler denenmiş olup çillerin renginin soldurulduğunu ancak tamamen geçmediğini gözlemlemekteydik. 

Çil tedavisinde şimdiye kadar çeşitli tedaviler yapılagelmiştir. Kimyasal peeling çeşidi olan fenol peelingler çeşitli yan etkiler ortaya çıktığından günümüzde uygulanmamaktadır. Hidrokinon ve retinoik asit içeren kremler kullanılmış ancak bunlar da pek yeterli olmamıştır. Ipl ışık sistemleri q anahtarlı aleksandrite lazer sistemleri kullanılmış ancak etkinliklerinin düşük olduğu gözlenmiştir. Tüm bu tedavilerin amacı leke oluşumunda rol alan melanin pigmentinin üretilmesini azaltmak, üretilmiş olan melaninin deriden uzaklaştırılmasını sağlamaktır. Ancak mevcut tedavilerle bu kısmen sağlanabilmektedir. Cilt yapımız uygun olduğu taktirde İçerisinde asetik asit, kapsaisin, çinko oksit ve kalsiyum florür içeren kimyasal peeling sayesinde ciltteki çillerden ciddi oranda kurtulabilirsiniz.

Mutlaka uzman hekim tarafından değerlendirilip tedaviye uygun olup olmadığınız belirlenerek peeling uygulanır. Bu tedavi sayesinde şimdiye kadar pek çok kişi çillerinden kurtulmuştur. Şayet siz de çillerinizden mustaripseniz bu tedavi sayesinde tedavi olma şansına sahipsiniz.