Hürriyet Ankara’nın, üniversitelerle kenti buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 10’uncu oturum adresi Başkent Üniversitesi oldu. Eskişehir Yolu üzerindeki hızlı gelişmeyle birlikte trafik sorununa dikkat çeken Rektör Ali Haberal, “Bu yoğun trafik sorununun çözümünde toplu taşımanın ön planda tutulması gerekir” dedi.
#AnkademiHürriyet Ankara’nın “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesi kapsamında Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Zafer Savaş Şahin, Ankara Üniversitesi’ne konuk oldu. Üniversite yönetim kurulu toplantı odasında geniş bir kadroyla hem şehri, hem üniversiteyi konuştuk.
#AnkademiAlmanya’nın Grevenbroich kentine yolu düşenler muhtemelen görmüştür... Zengin linyit yataklarının olduğu Garzweiler, Inden ve Hambach bölgesinde, önünde linyit kömürü yığılı, geniş bir alana kurulu bir tesis var... Burası Humintech şirketine ait üretim alanı. Humintech, linyit kömüründen toprağın ana maddesi humik asiti üreten dünya lideri bir şirket. Şirketin sahibi iki Türk; Müfit Tarhan ile Aydoğan Cengiz... Aydoğan Cengiz bu başarı serüveninin, arka planda kalmayı tercih eden gizli kahramanı. Firmanın görünen yüzü, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra Türkiye’yi terk etmek zorunda kalmış, eski Dev-Genç’li Müfit Tarhan... Yaptıkları işle 70’den fazla ülkede çorak topraklara hayat veren iki ortaktan Müfit Tarhan’ın anlattıklarını keyifle okuyacaksınız.
#HumintechAntibiyotiği keşfettik, hijyen şartlarını iyileştirdik, hastalıklara karşı yeni tedavi yöntemleri geliştirdik... İnsanlık üzerine düşeni yaptıkça karşılığını da alıyor: Ortalama insan ömrü uzuyor! Dünya yakında 50’lik çıtırların, 65’lik delikanlıların hâkimiyetine girecek, 100 yaşında olmak haber değeri taşımayacak. Ama önemli olan uzun yaşamak değil, uzun ve sağlıklı yaşamak. Geçen günlerde düzenlenen, ‘Türkiye Aktif ve Sağlıklı Yaşlanma Zirvesi’nde ele alınan konulardan yola çıktık, istatistiklere baktık, uzmanlara sorduk: 20 maddede; ömrümüz ne kadar uzadı, daha da uzamasına hazır mıyız?
#İnsan Ömrü Ortalama Kaç Yıldır2004’te açılan ve dünyanın en iyi aşçılık okulları arasında gösterilen Mutfak Sanatları Akademisi’nin kurucusu Mehmet Aksel iddialı: “Dünyanın en büyük okullarının sahiplerine sorun, ilk 10’da bizim okulun adını saymazlarsa, okulun anahtarını bırakıp gitmeye hazırım”. Ama kendisi mutfağa girmekten hazzetmiyor
Aydın Aytekin ve Hakan Karlar, Türkiye’de puzzle üretimi için ortak oldu ve Anatolian markasıyla yıllık 250 bin kutuluk satış yakaladı. 4 ay önce de Meksika, Kanada ve Güney Afrika’ya ihracata başlayan iki ortak, kısa sürede 30 bin kutu gönderdi.
Ayşen Zamanpur, kaşmirin peşinden yaklaşık 20 yıl önce Çin ve İç Moğolistan’a günler süren seyahatler yapan, kötü koşullarda konaklamayı, bilmediği şeyler yemeyi göze alan bir kadın. Silk & Cashmere markasını yaratırken, “Hayatımın simgesi” dediği kaşmir keçisinin peşinden koşup durmuş. Kaşmir keçilerinin yerini tutmaz ama fotoğraf için Kemerburgaz’da bulduklarımızla yetindik
Renault’nun B segmentindeki başarılı modeli Clio’nun platformu üzerinde geliştirilen Clio Grand Tour, 2008 yılı başında Avrupa pazarına sunulduktan sonra Mayıs ayında Türkiye yollarına çıkmaya hazırlanıyor. Megane Sedan, Symbol ve Clio’nun ardından Oyak Renault tarafından halen Bursa’da üretilen 4’üncü model konumundaki Clio Grand Tour, kardeşine kıyasla büyüyen boyutları, geniş bagaj hacmi, ferah iç mekanı ve konforuyla dikkat çekiyor. Kompakt bir station-wagon olarak tasarlanan ve rekabetçi fiyatlara sahip olması beklenen Clio Grand Tour, ilk etapta 3 benzinli ve 3 dizel olmak üzere toplamda 6 farklı motor seçeneğiyle satışa sunulacak.
Deniz Diren (30), iş hayatında paslanmaz çelik tüccarı, özel hayatında domuz avcısı. Beş yıl önce "Kuşa tüfek atmak bana zevk vermiyor" dedi, sadece domuz avcılığına yöneldi. Bu alanda uzmanlaştı. Bir buçuk yıl önce kurduğu www.domuzavcisi.com web sitesini, domuz avcılığını öğrendiği babası Önder Diren’e (47) ve domuz avcılığına gönül verenlere ithaf etti.