Güncelleme Tarihi:
GERÇEKTEN DAHA ÇOK MU YAŞAYACAĞIZ?
1) SAĞLIK BAKANI NE DEDİ?
Dr. Mehmet Müezzinoğlu, ‘Türkiye Aktif ve Sağlıklı Yaşlanma Zirvesi’ndeki konuşmasında 65 yaşındakilerin artık yaşlı kabul edilmemesi gerektiğini söyledi.
2) 65 NASIL ‘ORTA YAŞ’ OLDU?
Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Emine Özmete: “Türkiye’de ‘doğuşta beklenen yaşam süresi’, 1950’de 46 yıldı. 2000’de 66 yıl oldu. 2015’te 78 yıl (kadınlarda 80.7, erkeklerde 75.3). Bugün, Türkiye’de 65 ve daha büyük yaşta 6.495.239 kişi yaşıyor. 2070’te, her dört kişiden biri 65’in üstünde olacak.
3) DÜNYADA DURUM NE?
Özmete: “Japonya’da nüfusun yüzde 21’inden fazlası 65’inde ya da daha büyük. Almanya, Yunanistan, İtalya ve İsveç’te yaşlı nüfus oranı yüzde 20’ye yükseldi. Amerika’da 65 ve daha büyük bireylerin oranı son 100 yılda üçe katlandı. Bugün Avrupa’da doğuşta beklenen ortalama yaşam süresi 80 yıl, Afganistan’da 42 yıl.”
HAYATIMIZDA NELER DEĞİŞECEK?
7) YENİ BİR EĞİTİM SİSTEMİ
Güncelliğini yitirecek şeyleri ezberleten bir sistem yerine ‘öğrenmeyi öğreten’ bir sisteme ihtiyaç var. ‘100’den sonra: Uzun Yaşam Çağı Her Şeyi -Kariyerden İlişkilere, Aileden İnanca- Nasıl Değiştirecek’ isimli kitabın yazarı Sonia Arrison, uzun ömürde insanların daha fazla eğitim alacağını söylüyor. Arrison’a göre artık hem doktor hem avukat olanlara bile rastlayabiliriz.
8) ‘YAŞLANINCA NE OLACAKSIN?’
Therapia psikiyatrlarından Alper Hasanoğlu: “Özellikle fiziksel güce dayalı meslekler belli bir yaştan sonra yapılamıyor. Bu tür meslekleri olanların varoluşsal bir boşluk yaşamamaları için kendilerine ikinci bir kariyer planı yapmaları gerekiyor.” Cleveland Kliniği, Kardiyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Tuzcu: “Batı Avrupa’da, Japonya’da, Amerika’da insanlar emeklilikten sonra geçinebilmek için yeni bir iş öğrenmek zorunda kalmaya başladı bile. Gençler, yaşlıların iş fırsatlarını kısıtladığından yakınıyor.”
9) NÜFUS PATLAMALARI YAŞANIR MI?
Hayır. Arrison; “Nüfus patlamaları ölümlerin azlığından değil, doğumların çokluğundan kaynaklanır” diyor.
YAŞLILIĞA NASIL HAZIRLANMAK LAZIM?
18) GEÇ Mİ KALDIM?
Hayır, bu haberi okurken kaç yaşında olursanız olun, ömrünüzün ileriki yıllarına hazırlanmak için yapabileceğiniz çok önemli şeyler var. California Üniversitesi psikiyatri profesörü Elissa Epel, “Yaşlanmak genetiğinizle ilgili olduğu kadar nasıl bir yaşam tarzınız olduğuyla da ilgili” diyor. Tuzcu: “‘Bundan sonra hayatımı düzeltsem neye yarar’ demeyin. 70’ten sonra spora başlayanların kalp ve akciğerlerinde iyiye gidiş sağlandığını gösteren araştırmalar var.”
19) BESLENME-SPOR-UYKU...
Kızartmaları, fast food’u, paketlenmiş gıdaları, şeker katkılı besinleri bırakın, ‘hızlı yaşa, genç öl’cüler yesin. Tuzcu; “Elimizdeki bilimsel verilerin tamamı Akdeniz tipi beslenmenin sağlığa en yararlı olan beslenme tarzı olduğunu gösteriyor” diyor.
İç hastalıkları ve antiaging uzmanı Doç. Dr. Nuri Haksever: “Vitamin, mineral ve canlı su, beslenmenin bir parçasıdır. Yeteri kadar su içmeye özen göstermeliyiz.”
Yine Tuzcu’ya göre; “Yıllar boyu düzenli spor yapanlar ömürlerinin son dönemlerinde spor yapmayanlara göre yedi yıl daha fazla başkalarına bağımlı olmadan yaşıyor. Nefes egzersizleri, meditasyon ve yogayla stresten kurtulmanın ve düzenli uykunun da yararı büyük.”
20) AŞKIN KONUYLA İLGİSİ VAR MI?
Hem de çok yakından. Iowa Üniversitesi’nden aile çalışmaları profesörü Peter Martin’in araştırmasına göre orta yaşları evli olarak geçirmek insanı erken ölümden koruyor. Ama bunun aşk dolu bir evlilik olması gerekiyor. California Üniversitesi’nin araştırmasına göre, evli çiftlerin yüzde 62’si kendilerini yalnız hissettiklerini söylüyor. Öte yandan; literatüre ‘kırık kalp sendromu’ olarak geçen durumda, birbirine çok âşık eşlerden biri vefat edince diğeri de bu yalnızlığa dayanamıyor.
TÜRKİYE’NİN YAŞLILARI 2015 İTİBARİYLE...
** Türkiye’de 80 ve üstü: 1.328.924
** 90 ve üstü: 127.986
** 100 ve üstü: 33 bin civarı kişi yaşıyor.
NE KADAR ÖMRÜNÜZ KALDI?
TÜİK verilerine göre, bugün 20 yaşında birinin 59.4 yıl, 30 yaşında birinin 40.7, 40 yaşında birinin 40, 50 yaşında birinin 30.6, 60 yaşında birinin 21.9 yıl daha yaşaması bekleniyor. Başlevent: “Yaş arttıkça kişinin önünde kaldığı varsayılan yaşam süresi kısalmakta ancak toplam yaşam süresi beklentisi artmaktadır. Çünkü belli bir yaşa kadar hayatta kalmış olan kişiler, daha önceki yaşlardaki ölüm olasılıklarını başarıyla atlatmış, sadece önlerindeki olasılıklara tabi olarak hayatlarına devam etmektedirler.”
TÜRKİYE’NİN HAZİNELERİ
** Mehmet Yılmaz, 105 yaşında. 80 yaşına kadar saat ustası olarak çalışmış. Gölköy’de tek başına yaşıyor.
** Fatma Ömerustaoğlu, 97 yaşında. 10 çocuk büyütmüş. “Uzun ömür Allah’ın takdiri” diyor.
** Mehmet Özmen, 95 yaşında. Yıllarca çiftçilik yapmış. Hâlâ her yere tek başına gidiyor. Cep telefonu kullanıyor.