Emekli olanlar çalışabilir mi sorusu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapmış olduğu ilk açıklamalar sonrasında EYT kapsamında merak konusu oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Emekli olanların en azından bir kısmının çalışmaya devam edeceklerini biliyoruz. İstihdamın 31 buçuk milyonu aştığı Türkiye'de her vatandaşımızın tecrübesine, bilgisine, emeğine, katkısına ihtiyacımız var. Bu anlayışla emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecek vatandaşlarımız için Sosyal Sigorta Prim Teşviki getiriyoruz. Amacımız emeklilik sonrası çalışan vatandaşlarımızın bunu kayıtlı olarak sürdürmelerini sağlamaktır." açıklamasında bulunmuştu. İşte, uzmanlardan "Emekli olanlar çalışabilir mi?" sorusuyla ilgili ilk yanıtlar
#Emekli Olanlar Çalışabilir MiHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomiye ilişkin olarak önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek "Ekip çalışması bu noktada daha önceden mevzuat çalışması yapılmış, uygulamada etkinlikti. Gri listeye girmek kolay, çıkması zor. Monako gri listeye alındı. AB üyesi olup da listede olan ülkeler var" dedi. Şimşek asgari ücrete ilişkin olarak "Bize benzer ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye'de asgari ücret düşük değildir" açıklamasında bulundu. Şimşek vergi konusuna ilişkin olarak "Biz az kazanandan mümkün olduğunca en az vergiyi almak için sistem uygulayacağız. Çok kazananları uyarıyorum, vergiden kaçınma cezalarını artıracağız" dedi. Kayıt dışılığa ilişkin olarak Şimşek "iz kayıtdışılıkla mücadele ederek sonuç alacağız. Verginin tabanını genişleterek sonuç alacağız. Vergide adaleti tesis etmek, çok kazanandan çok az kazanandan az" ifadesini kullandı.
#Mehmet ŞimşekÇalışanların en çok merak ettiği konuların başında kıdem tazminatı geliyor. Özellikle de belirli çalışma yılını dolduran ama yaştan dolayı emekli olamayanlar kıdem tazminatını almanın yollarını arıyor. Maalesef, bu konuda da 15 yıl çalışma koşulu, 3600 ve 7000 prim gün şartı, ilk işe başlama tarihi gibi birçok kriter olduğundan, çalışanların kafası da karışıyor. Peki, kimler gerekli prim gün sayısını doldurduğunda yaşı beklemeden kıdem tazminatını alabilir? İşte, kıdem tazminatında merak edilenler.
#TazminatAlacakların yapılandırılmasına yönelik kanunun çıkması ile herkes vergi ve sosyal güvenlik prim borçlarının yapılandırılmasına odaklandı. Gözlerden kaçtı, halen de kaçmaya devam ediyor; oysa aynı kanunda, istihdam teşvikleri adı altı çok önemli düzenleme yapıldı. Daha doğrusu, hem çalışana hem işverene önemli bir hak tanındı. Adına da istihdama dönüş ya da bir başka adıyla işe dönüş hakkı dendi. Bu haktan da geçmişte sigortasız işçi çalıştıran, halen de sigortasız işçi çalıştırmaya devam eden işverenler ile geçmişte işten ayrılmış çalışanlar yararlanabilecek. Ne zamana kadar? 31 Aralık son gün. İşe dönüş hakkından kimler, nasıl yararlanacak madde madde anlatayım.
#YazarTürk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi doktorların gözaltına alınmasını eleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında, soruşturma konusu olan TTB'nin 'Savaş bir halk sağlığı sorunudur' diyen bildirisini okudu.
#CHP45 yaş altı tüm çalışanları yakından ilgilendiren bireysel emeklilik sistemine otomatik katılım, 1 Ocak’ta başlıyor. Yeni yayımlanan yönetmeliklerle uygulamaya yönelik detaylar da belli. Toplam 12 milyon çalışan zorunlu olarak sisteme girecek ama çıkışlar serbest olacak. İlk olarak 1000 ve üzeri çalışanı olan işletmelerden başlayacak olan otomatik katılıma, ocak ayı sonunda 2 milyon kişi giriş yapacak. İşletmelerin, çalışanları adına emeklilik şirketleri ile anlaşma yapmalarına sayılı günler kala, otomatik katılım ile ilgili tüm merak ettiklerinizi yazı dizimizde bulabilirsiniz.
#Noyan DoğanDeğerli Okurlarımız,Sıla Yolu’nda sizleri hiçbir zaman yalnız bırakmadık. Hep yanınızda olduk. Sorunsuz, kazasız belasız gidip gelmenizi sağlamak amacıyla her yıl izin mevsimi öncesi bu yolları tarayıp yol durumu hakkında sizleri bilgilendirdik. Trafikten gümrüğe dikkat etmeniz gereken hususları bir bir yazdık.
#Almanya25 Mart 1965 doğumluyum. 1986 yılında Türkiye’de DİE’de çalıştım. Daha sonra 1989-1990 arasında TSK’da asteğmen olarak görev yaptım. 10 Ekim 1990’dan beri Almanya’da yaşıyor ve çalışıyorum. 1996’da Alman vatandaşlığına geçtim ve Pembe Kartım var. * Ne zaman ve nasıl emekli olabilirim? Ne kadar para yatırmam gerek ve ne maaş alırım?* Alman vatandaşlığına geçmeyi Türkiye teşvik etti. Şimdi bu yılları borçlanamayacak mıyız? Emekli Sandığı’na Mavi Kartlılar da borçlanabiliyor mu? Vatandaşlık şartı aranıyor mu? * Günü yetmeyenler eksik günlerini nasıl tamamlayabilecekler? * Alikemal Kaya
Eşim 1976 doğumlu. 1994-2002 arası Türk vatandaşı olarak çalışmış. Bu süre içerisinde öğrencilik, meslek eğitimi ve çalışmadan evde kaldığı dönemler de olmuş. 2002 yılı başında Alman vatandaşı olmuş ve Mavi Kartı var. Eylül 2002’de evlendik. 2011’de Türkiye’ye yerleştik ve şu anda Mart 2014’ten beri tarım sigortası olarak adlandırılan sigorta kapsamında sigortalılığı devam ediyor.