Vergi iadesi almak hakkınız

Güncelleme Tarihi:

Vergi iadesi almak hakkınız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2015 12:41

Haberin Devamı

Rumuz: Acar0552
BORÇLANARAK emekli olmak amacıyla Türkiye’ye yaptığınız ödemeyi, Almanya’da vergiden düşebiliyorsunuz. 3 bin 600 gün karşılığında yatırdığınız 15 bin 500 Euro’yu ödediğiniz tarihin içinde bulunduğu yıla ait vergi denkleştirmesinde sonderausgabe (olağandışı harcama) olarak deklare edebilir, tabi olduğunuz vergi sınıfına göre yapılacak hesap sonucu 3 bin - 4 bin Euro arasında vergi iadesi alabilirsiniz. SGK’ya ait banka hesabına yaptığınız ödemeyi banka dekontu ile ibraz etmelisiniz. Konuyu vergi danışmanınıza bildirirseniz, kendisi gerekeni yapacaktır.
Türkiye’ye yaptığınız borçlanmayı Alman vergi dairesinde bildirmenizin ne maliye açısından ne de Alman Emeklilik Sigortası açısından bir sakıncası var. Zira ilerde Türkiye’den bağlanacak aylığı zaten Almanya’daki vergi mükellefiyetiniz nedeniyle maliyeye bildirmeniz gerektiği için, yaptığınız borç ödemesini şimdiden vergiden düşüp, hatırı sayılır bir miktarda da vergi iadesi almanız, sizin bir hakkınızdır.

Malul olanlar az ödemeyle emekli olabiliyor mu
Mehmet Tuncer

ALMANYA’da geçici süreyle maluliyet aylığı almanız, Türkiye’ye yurtdışı borçlanma kapsamında ödeme yapmanızı engellemez. Çifte vatandaşlığınız da borçlanma işlemleri için engel teşkil etmez. Türkiye’den emekli olursanız, Almanya’dan bağlanan maluliyet aylığınız kesilmez.
SGK’dan maluliyet aylığı bağlatmak uzun süren, zahmetli bir süreçtir. Zira SGK Almanya’daki maluliyet raporlarını kabul etmediği gibi, geçici maluliyetinizin kalıcı maluliyete dönüştürülmediği sürece SGK Sağlık Kurulu’ndan da yüzde 60 sürekli malul raporu verilmesi zor gözüküyor.
BİN 800 GÜN GEREKİYOR
Maluliyetinizin süreklilik arz ettiği tespit edilmesi ve bin 800 gün prim ödeme gününe sahip olmanız halinde ancak, malulen emekli olmaya hak kazanırsınız. Bin 800 prim ödeme gün sayısına sahip olmak için, bu süre kadar (malul olmadan önceki çalışma sürelerinin borçlanılması gerekiyor) yurtdışı borçlanması yapmanız gerekiyor, karşılığında da, 30 Haziran 2015 tarihine kadar geçerli olan 12.82 TL tutarındaki günlük miktarına göre, 46 bin 152 TL ödeme yapmalısınız.
Malulen emekli olmak için uğraş vermek yerine size tavsiyem 5 bin 300 gün borçlanma yapıp, hemen aylık başvurusunda bulunmanız. Bunun için ama Türkiye’ye bizzat gidip bir süreliğine (1-2 hafta) sigortaya tabi bir işkolunda çalışıp, 5 bin 300 günü eski adıyla SSK’ya borçlanmalısınız. Yapacağınız ödeme de 67 bin 946 TL tutacaktır.
Türkiye’ye temelli dönüş yapsanız dahi, Almanya’dan bağlanan maluliyet aylığı kesilmeyecektir. Maluliyet aylığınız, 67 yaşına geldiğinizde yaşlılık aylığına dönüştürülecektir.

Vergi iadesi almak hakkınız


Karı-koca 5 bin 825’şergünle emekli olursunuz
Hüseyin Gök

2015 yılında Türkiye’de bir süreliğine SSK’ya tabi bir işte çalışmanız halinde, yurtdışındaki günlerinizi bu kuruma borçlanarak emeklilik hakkını kazanabilirsiniz. 1995 yılında Almanya’da yaptığınız iş başlangıcı Türkiye’de sigorta girişi sayılacağından 56 yaş ve 5 bin 825 gün şartlarına göre emekli olabilirsiniz. 1995-2014 yılları arasında geçen 19 yıldan 5 bin 825 gün için 74 bin 677 TL ödemen yaparsanız 56 yaş şartını dolduracağınız 1 Mayıs 2027 tarihinde emeklilik hakkını kazanabilirsiniz.
Eşiniz de, eğer 18 yaşından bu yana Almanya’da ev kadını olarak yaşadıysa, 52 yaş ve 5 bin 825 gün şartlarına tabi olarak emekli olabilir. Yatıracağı borç miktarı sizinkisiyle aynı tutarda tahakkuk ettirilecektir.

Yurt dışı borçlanması için gün sayınız yeterli
Deniz Ertan

İSMİNİZDEN ve göndermiş olduğunuz sorudan, kadın veya erkek sigortalı olduğunuz anlaşılmıyor. Erkek sigortalı iseniz 25 yıl sigortalılık süresi, 55 yaş ve 5 bin 750 gün şartlarına tabisiniz, kadın iseniz 20 yıl sigortalılık süresi, 51 yaş ve 5 bin 750 gün şartlarına tabisiniz. Türkiye’deki sigortaya tabi çalıştığınız bin 514 günü düşersek, eksik olan 4 bin 236 gün karşılığında yurtdışı borçlanması yapmanız gerekiyor. Ödeyeceğiniz borç miktarı da yaklaşık 54 bin 306 TL tutacaktır.
Almanya’ya Eylül 2000’de geldiğinize göre, Eylül 2014 tarihi itibariyle borçlanabileceğiniz 14 yılınız var ki, sahip olduğunuz 5 bin 40 günlük sigortaya tabi süreniz borçlanmaya rahatlıkla yeter.

5434 sayılı kanuna göre borçlananların aylıkları da kesilir mı
Rumuz: dukiz


YURTDIŞI borçlanma yoluyla ister Emekli Sandığı’ndan isterse Bağ-Kur veya SSK’dan emekli olun, aylığınız, yurtdışında yeniden çalışmaya başlamanızla birlikte kesilir. Buradaki tek kriter borçlanma yoluyla emeklilik hakkını elde etmiş olmanızdır. Emekli aylığı bağlattıktan sonra çalışmaya başladığınız sonradan anlaşılırsa, çalışmaya başladığınız tarihten itibaren geri dönük olarak yapılan aylık ödemeleri yasal faiziyle birlikte geri alınır.
Ancak Türkiye’de çalışıp emekli olduktan sonra yurtdışına çıkanlar, yeniden çalışmaya başladıkları zaman, bağlanan aylıkları kesilmez. Çünkü bu durumda olan kişilerin emekli aylıkları borçlanmaya değil, Türkiye’deki çalışılan süre veya 5434 sayılı Emekli Sandığı kanuna tabi hizmete dayanmaktadır.

Sandığa yüksek prim ödemek istemiyorum
Ayfer Aksoy


SSK’dan emekli olmak için bir süreliğine 4/a sigorta koluna tabi çalışmanız halinde Emekli Sandığı’na tabi 1975 yılının ağustos ayındaki memuriyet başlangıcınız, sigorta başlangıcı olarak kalacaktır. Üzerine borçlanacağınız günler, Almanya’ya gelip çalışmaya veya ev kadını olarak yaşamaya başladığınız tarihten itibaren geçen süre olacaktır.
Sandığa tabi 6.5 yıl hizmetiniz, yani 2 bin 340 gününüz var. SSK’dan emekli olmak için 3 bin 600 gün yeterli olacağı için eksik olan bin 260 gün için, 16 bin 154 TL ödemeniz gerekir. Oysa Emekli Sandığı’ndan emekli olmak için hem 20 yılı tamamlayacak şekilde yurtdışı borçlanması yapmanız veya yaştan emeklilik için 15 yılı tamamlamanız ve 61 yaşını beklemeniz gerekecekti.
Torba Yasa, yurtdışı borçlanmaya bir dizi kolaylıklar getirdiği için, yurtdışında yaşayanların emekliliğini olumsuz etkilediği söylenemez. Tabii yurtdışı borçlanma işlemleri kolaylaştırılabilir, Mavi Kartlıların yabancı uyruklu olarak çalıştıkları sigortalı sürelerin de dikkate alınması mükemmel olurdu. Ancak bu şu an maalesef söz konusu değil. Yeni Torba Yasa Mavi Kartlılara borçlanma yolunu açarken, yurtdışındaki sigorta başlangıç tarihlerinin Türkiye’de de sigorta başlangıcı sayması ile, hem yaş şartını hem de emeklilik için aranan prim ödeme gün sayısını azalttı. Yani daha az para ödeyerek daha erken emekli olma yolu açılmıştır. Aylıkların düşmesine yol açacak madde ise, söz konusu tasarıdan çıkarıldığı için, artık borçlanma formu doğru doldurulduktan sonra düşük aylık alma tehlikesi kalmamıştır.

Eksik sürenizi çalışarak tamamlayabilirsiniz
Necip Demirkol - Mutterstadt

TÜRKİYE’de son olarak tabi çalıştığınız kurum Bağ-Kur olduğu için ya 9 bin gün borçlanarak tam aylık, ya da 15 yıl sigortalılık süresine sahip olmak şartıyla 5 bin 400 günle kısmi aylık bağlattırabilirsiniz. Almanya’da 1994 yılından Alman vatandaşlığına geçtiğiniz Ocak 2000 tarihleri arasındaki altı yıllık sigortaya tabi süreniz emekli olmanıza yetmeyecektir.
Türkiye’de sigortaya tabi işte çalışıp tekrar SSK’lı olursanız, 47 yaş ve 5 bin 150 şartlarına tabi olursunuz. SSK’daki mevcut 626 gün, Bağ-Kur’daki 90 gün, toplam 716 gün yapar. Buna ilaveten yurtdışındaki 6 yıl, yani 2 bin 160 günün yanı sıra 19 aylık askerlik sürenizi de borçlanırsanız toplam, 3 bin 446 güne sahip olursunuz. Yani bu durumda bin 704 gün (yaklaşık 4 yıl 9 ay) eksik süreniz kalır. Halihazırda Almanya’da çalışmadığınıza göre Türkiye’ye gidip sigortaya tabi bir işte çalışabilir veya isteğe bağlı prim yatırmak suretiyle, eksik sürenizi tamamlayıp hemen tam aylık bağlattırabilirsiniz. Eksik sürenizi tamamlayamazsanız, kısmi aylık talebinde bulunabilirsiniz.

Hizmet çakışmasında fiili süreler dikkate alınır
Fuat ve Meral Ünlü


TÜRKİYE’deki Bağ-Kur üyeliğiniz ile Almanya’daki hizmetleriniz süre olarak çakışıyorsa, hizmet çakışması nedeniyle fiili olarak çalışmadığınız 1-1.5 yıllık Bağ-Kur süreniz iptal edilir, yatırdığınız primleri de geri alırsınız.
SSK’dan emekli olmanız için, 1-2 hafta bu kuruma tabi bir işyerinde çalışmanız, bu süre içinde de bizzat Türkiye’de bulunmanız gerekiyor. Bu eşiniz için de geçerli, ancak karı-koca olarak tabi olduğunuz emeklilik şartları farklıdır. Bir kere kadın sigortalılarda 20 yıllık sigortalılık süresi şartı aranırken, erkek sigortalılarda bu süre 25 yıldır. Bunun yanı sıra sigorta başlangıç tarihine göre, (Almanya’daki sigortalı işe giriş tarihi, SGK tarafından da sigorta girişi sayılıyor) kadın ve erkeklerin tabi oldukları emeklilik kademesinde aranan gün şartı da farklı olabiliyor.
MESLEKİ EĞİTİM...
Fuat Bey eşinizin meslek eğitimine başladığı (adına prim yatırılmış olması şartıyla) 1986 yılı sigorta başlangıcı sayılacağı için, 43 yaş ve 5 bin 150 gün şartlarına tabidir. Ancak kendisi 18 yaşından sonraki bir yıllık ev kadınlığı süresini de borçlanabileceği için kademeye bir yıl önceden giriş yapabilir. Buna göre yaş şartı 42’ye, gün şartı da 5 bin 75’e geri çekilir. Eşiniz 1999 yılında Alman vatandaşlığına geçtiği için borçlanabileceği ev kadınlığı süresi 14 yıl tutar ki, bu da 5 bin 40 gün yapar. Bu durumda eşiniz en fazla 1 ay eksik süresi çıkar. Yapacağı ödeme 64 bin 620 TL tutar. Eksik olan süreyi de izine gittiğinde çalışarak tamamlayabilir.
5 BİN GÜN YETİYOR
Siz ise 18 yaşını doldurduğunuz 1979 yılında meslek eğitimine başladığınız için, Türkiye’de 5 bin gün şartına göre emekli olabilirsiniz. Uzun süredir kendi nam ve hesabınıza çalıştığınız için, yurtdışı borçlanması için gerekli gün sayısına sahipsiniz. Alman vatandaşlığına geçtiğiniz 1999 yılından önceki 5 bin günün karşılığında 64 bin 100 TL yatırmak suretiyle, hemen aylık talebinde bulunabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!