Fikret Tosun – Münih/Almanya
TÜRK vatandaşlığından çıkıp Alman vatandaşlığına geçmeniz nedeniyle Türkiye’ye borçlanabileceğiniz gün sayınızın, Türk vatandaşı olarak çalıştığınız sürelerle sınırlandırılmasından dolayı yaşadığınız mağduriyete gösterdiğiniz tepkiyi anlıyorum.
Evet, Avrupa’da yaşayan Türklere yaşadıkları ülkelerin vatandaşlığına geçmeleri için teşvik edilirken Türkiye’de sosyal güvenlik haklarının korunacağı devlet ve hükümet yetkilileri tarafından sözler verildiği halde, maalesef mağduriyetler yaşandı ve hala yaşanıyor.
YAZ-BOZ TAHTASINA DÖNDÜ
En bariz örneği de siz ve sizin gibi aynı durumda bulunan kişiler. Türkiye’den 3.600 gün ve 60 yaş şartına göre emekli olabilecekken, gün sayısını tamamlamaya yetecek süreniz olmadığı için tam emekli olmanız zorlaştırılıyor.
Eksik olan 1.240 gününü, size SGK tarafından bildirildiği gibi ya Türkiye’ye gidip çalışarak ya da yeniden Türk vatandaşlığına geçip yurtdışında sigortaya tabi bir işte çalışmak suretiyle tamamlayabilirsiniz. Sizin gibi aynı durumda olan birçok vatandaş, sırf emekli olabilmek için yeniden Türk vatandaşlığına geçmek zorunda kalıyor. Son Torba Ya
sa ile birlikte Mavi Kartlılara borçlanma hakkı getirilirken, aynı zamanda yurtdışında sadece Türk vatandaşı olarak çalışılan sürelerin borçlanılabileceği şartında ise değişiklik yapılmadı. Bundan dolayı mağdur olan ve Türk vatandaşlığının yaz-boz tahtasına döndürülmesine tepki gösteren binlerce Türk’ten biri olan Münihli Fikret Tosun, bakın ne diyor:
SÖZLER TUTULSUN
“Biz burada Türk lobisi oluşturmak ve kendi milletvekillerimizi seçebilmek için Alman vatandaşlığına geçmemiz konusunda başbakanımızdan cumhurbaşkanına bir çok devlet büyüğü, izinle Türk vatandaşlığından çıkarken bütün haklarımızın Mavi Kartla saklı kalacağını ve hiçbir kaybımızın olmayacağını söyledi. Şimdi ise emekli olmak için eksik günlerimi tamamlamak için yeniden Türk vatandaşlığın geçip dört yıl daha çalışmam gerektiğini söylüyor SGK yetkilileri.
Oysa başbakanımız “Biz hiç bir vatandaşımızı mağdur etmeyiz” demişti. Ben şu anda mağdurum. Bu hakkımı kullanamıyorum. Bu mağduriyetimizi, bizi bu duruma düşüren başbakana ve cumhurbaşkanına iletir misiniz.”
Elçiye zeval olmaz misali, dile getirmiş olduğunuz mağduriyetinizi ve buna gösterdiğiniz tepkinin bu köşeye taşıyarak, mağduriyetinizin devlet büyüklerimizin dikkatini çekmesini ve gerekli düzeltme ve düzenlemeleri yapmalarını temenni ediyoruz.
Emeklilik işlemleri konsolosluktan mı yapacağım
Sevgi Er
ÜÇ çocuktan ilkinin Almanya’da doğduğu 25.6.1989 tarihi, aynı zamanda sizin Türkiye’de sigorta girişi sayılacağından ilk etapta 46 yaş ve 5.375 gün şartlarına tabisiniz. Ancak Almanya’ya geldiğiniz 15.9.1988’den itibaren başlayan ev kadınlığı sürenizi borçlanırsanız, sigortaya giriş tarihiniz ev kadınlığı sürenizin başladığı tarihe geri çekileceği için emeklilik yaş şartınız 45’e ve prim ödeme gün sayısı da 5.300 güne düşer. Fakat Alman vatandaşlığına geçtiğiniz 2001’e kadar Türk vatandaşı olarak geçen ev kadınlığı süresi 8 yıl 7 ay 16 gün, yani toplam 3.106 gün yapıyor.
Bu durumda 2.194 gün eksik süreniz kalıyor. Bu süreyi tamamlamak için ya Türk vatandaşlığına geçip, 6 yılı aşkın bir süre sonra ikinci borçlanma yapmanız ya da Türkiye’ye gidip sigortaya tabi bir işte çalışmanız veya isteğe bağlı sigorta primi yatırmanız gerekiyor. Diğer bir seçenek ise 3.600 günü tamamlayıp 58 şartını beklemek. Tabii yurtdışındaki sürelerinizin SSK’da değerlendirilmesi için her şeyden önce Türkiye’ye bir süreliğine gidip 4/a sigorta koluna tabi çalışarak sigorta girişi yapmanız gerekiyor. Emeklilik işlemleriniz için bağlı olduğunuz konsolosluktan destek alabilirsiniz.
Aylığınız kesilirse SGK’ya itiraz edin
Sadi Berberoğlu – Stuttgart/Almanya
TÜRKİYE’de devlet memuru olarak verdiğiniz hizmete ve isteğe bağlı yatırdığınız primlere istinaden emekli olduğunuz için, yurtdışına çıkıp yeniden çalışmaya başlamanız nedeniyle aylığınız kesilmez. Yurtdışı borçlanma yoluyla emekli olanlar ise yurtdışında sigortaya tabi bir işte çalışmaları, işsizlik veya hastalık yardımı gibi sosyal ödenek almaları veya serbest meslek yapmaları halinde, Türkiye’den bağlanan emekli aylıkları kesiliyor. Sizin durumunuz farklı, çünkü sizde yurtdışı borçlanma durumu söz konusu değil. O yüzden içiniz rahat olsun, gönül rahatlığıyla
Almanya’da çalışabilirsiniz.
AYLIĞINIZ KESİLİRSE
SGK buna rağmen aylığınızı kesmeye kalkışırsa, aynı kurumun 25.7.2014 tarihinde yayınlamış olduğu 2014/22 sayılı “Aylık bağlandıktan sonra yurtdışında çalışanlar“ başlıklı genelgeye dayanarak itiraz edebilirsiniz. Söz konusu genelgenin “5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden sonra aylık bağlananlar“ başlığı altındaki bölümde şu ifadeler yer alıyor:
“5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olup, 2008/Ekim ayından sonra tarafına 5510 sayılı Kanunun geçici 2’nci maddesine göre malullük veya yaşlılık aylığı bağlananların ülkemizle sosyal güvenlik sözleşmesi olan ülkelerde çalışmaya başlamaları halinde aylıkları ödenmeye devam edilecektir.“
Hollanda yüzde 80-100 iş kaybıyla emekliyim
Nejdet Soyugüzel – Verstuurd/Hollanda
TÜRKİYE’den emeklilik için 45 yaş ve 5.000 gün şartlarına tabisiniz. En kolay yoldan emekli olmak için 3201 sayılı kanun çerçevesinde yurtdışında çalışmış olduğunuz sigortaya tabi 5.000 günü borçlanmanız gerekir. Bunun için önceden Türkiye’ye gidip bir sigorta girişi yapmalısınız.
Yüzde 80-100 iş kaybı nedeniyle Hollanda’da malul olduğunuzu yazmış, ancak ne zaman emekli olduğunuzu belirtmemişsiniz. Tabii bu durumda Türkiye’den de malulen emekli olma imkanınız var.
İKİ ŞART ARANIR
Ancak bunun için iki şartı yerine getirmeniz gerekiyor; 1. şart: Hollanda’da emekli olduğunuz tarihten itibaren geriye dönük en az 1.800 gün yurtdışı borçlanması yapmanız. 2. şart: Maluliyetiniz Türkiye’de SGK Sağlık Kurulu tarafından da onaylanması. Bu iki şartın oluşması halinde SGK’dan da malulen emekli olabilirsiniz. Ama şimdiden söyleyeyim; maluliyetinizi SGK’ya kabul ettirme süreci zor geçiyor ve uzun sürüyor. Bu nedenle, malulen emekli olmak için zaman harcamak yerine 5.000 günü, 64.100 TL ödemek suretiyle borçlanmanızı öneriyorum. Bu yolu izlerseniz size yaklaşık 1.200 TL civarında aylık bağlanacaktır.
HOLLANDA’NIN HABERİ OLURMU?
Eşiniz de sizin gibi aynı şekilde Hollanda’da yüzde 80-100 iş kaybıyla malul olmuş. O da maluliyet aylığı bağlatmak için sizinle aynı süreçten geçmesi gerekir. Eğer normal yoldan emekli olmak istiyorsa, kendisi 40 yaş ve 5.000 şartlarına tabi olur. Türkiye’ye gidip bir hafta çalışmasından Hollanda’daki makamlar, iki ülkenin sosyal güvenlik kurumları kendi aralarında yaptıkları yazışmalar neticesinde emeklilik durumunuzdan haberdar olacaktır. Türkiye açısından SGK’ya tabi çalışmasının bir sakıncası yok. Eşiniz bunun için Hollanda’daki işvereninden Türkiye’de çalışmak için izin almak zorunda kalabilir.
Çifte vatandaş olduğunuz süreleri borçlanabilirsiniz
Adnan Canaydın - Almanya
TÜRKİYE’de çalışmış olup da adınıza prim yatırılmadığını belirttiğiniz 4.3.1979 ile 4.3.1980 tarihleri arasındaki süreniz dikkate alınmazsa, sigorta girişiniz Almanya’daki işe başladığınız 1.1.1988 tarihi sayılır. Buna göre 50 yaş ve 5.375 gün şartlarına tabi olursunuz.
Mahkeme yoluyla 1979-1980 arasındaki çalışma sürenizin sigorta kayıtlarına geçilmesini sağlayabilirseniz, emeklilik şartları bu kez 44 yaş ve 5.000 güne geri çekilir. 18 aylık askerlik sürenizi de borçlanırsanız, yurtdışı sürelerinizden yaklaşık 4.460 gün karşılığında yaklaşık 57.178 TL yatırmanız gerekir. 1992’den beri çifte vatandaş olmanız, borçlanma işlemini engellemez. Almanya’da çifte vatandaş olarak çalıştığınız süreleri de borçlanabilirsiniz.
Mavi Kartımla emekli olma hakkım var mı
Rumuz: AB
GENEL olarak Mavi Kartlılar’ın da Türkiye’den emekli olma hakkına sahipler. Siz de, emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 56 yaş ve 5.825 gün şartlarına tabisiniz.
Bu şu anlama geliyor: Aylık talebinde bulunduğunuzda, sigorta başlangıç ile bitiş tarihleri arasında 25 yıl geçmiş olması, 56 yaşı doldurmuş olmanız ve 5.825 prim ödeme gün sayısına sahip olmanız gerekiyor. Sizin tek sorununuz, Mart 1999’dan Alman vatandaşlığına geçtiğiniz Haziran 2010 tarihleri arasında 11 yıl 4 ay borçlanabileceğiniz sigortalı süreniz var. Bu da 4.080 gün yapar.
Size tavsiyem, bu günler karşılığında 52.306 TL yatırınız. Eksik kalan 1.685 günü, ilerde Türkiye’de çalışarak veya isteğe bağlı prim yatırmak suretiyle tamamlayabilirsiniz.
Alman vatandaşı Türkiye’de çalışabilir mi
Fahrettin Yavaş - AlmanyaTÜRK vatandaşlığından izinle çıkanlara verilen Mavi Kart ile kişiler, Türkiye’de çalışma izni olmaksızın sigortalı bir işte çalışabilir, SGK’nın sunduğu sağlık ve tedavi hizmetlerinden yararlanabilirler. Mavi Kartlılar, devlet memurluğunun dışında 4/a (SSK) veya 4/b (Bağ-Kur) sigorta kollarında oturma ve çalışma izni almadan Türkiye’de ikamet edebilir ve çalışabilirler.
Formu Ataşelikten temin edebilirsiniz
Hasan Okçuoğlu – Almanya
EŞİNİZ Almanya’da 1982’de sigortalı işe girdiğine göre kendisi Türkiye’de emeklilik için 47 yaş ve 5.150 şartlarına tabi. Eşiniz Almanya’ya geldiği 1980’den Alman vatandaşlığına geçtiği 1999 yılına kadar geçen 19 yıllık ev kadınlığı süresini borçlanırsa yaş şartı 45 veya 46’ya, gün şartı da 5.075 veya 5.000 güne düşebilir. 5.000 güne göre emekli olursanız 64.100 TL ödemeni gerekir. Borçlanma formunu bağlı olduğunuz Başkansolosluk’taki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği’nden temin edebilirsiniz.