SSK MI, BAĞ-KUR MU

Güncelleme Tarihi:

SSK MI, BAĞ-KUR MU
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2015 00:00

BORÇLANMA başvurusu için gerekli olan evrakların arasında, borçlanma talep formu ile Alman Emeklilik Sigortası’ndan temin edeceğiniz sigortalı çalıştığınızı gösteren hizmet cetveli (versicherungsverlauf) bulunuyor.

Haberin Devamı

“SSK’dan mı, Bağ-Kur’dan mı emekli olmak daha avantajlıdır?” sorunuza vereceğim yanıt, tabii ki SSK olacaktır. Çünkü SSK’nın hem aylık bağlama oranı daha yüksek, hem de emekli olma şartları daha uygundur. SSK’dan emekli olmak için, tüm yurtdışı sürelerinizi bu kurumu borçlanmanız gerekiyor. Bunu da yapabilmek için, bu kurumda bir sigorta girişiniz gerekiyor. Yani yaz tatilinde Türkiye’ye gittiğinizde 1-2 hafta sigortalı bir işte çalışmanız lazım. Bağ-Kur’dan emekli olmak istiyorsanız, buna gerek yok. Yurtdışı borçlanma talep formunu göndermenizle birlikte, borçlanmak istediğiniz süreler otomatikman Bağ-Kur’a gider.
Günlük borçlanma miktarı, 2008 yılından bu yana asgari ücrete endekslendi. Günlük asgari kazancın yüzde 32’si, günlük borçlanma miktarı olarak esas alınıyor. Asgari ücret arttıkça doğal olarak yurtdışı borçlanmalarındaki günlük borçlanma miktarı zamlanıyor.

SAĞLIK HAKLARINIZ

Eğer Almanya’da kendinize ait sağlık sigortanız varsa, Türkiye’den emekli olmanız, Almanya’daki sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkınızı engellemez. Bunun tek istisnası, eşiniz üzerinden aidatsız aile sigortası üyesi (familienversicherung) olmanız halinde ortaya çıkar. Bu durumda aile sigortasından çıkarılırsınız ama SGK’dan alacağınız T/A 11 (geçici yurdışı ikametleri için) veya T/A 21 (sürekli yurtdışı ikametleri içen) formüleri ile yurtdışında da sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
Türkiye’den emekli olduktan sonra, aylığınızın kesilmesini istemiyorsanız, yurtdışında sigortaya tabi işte çalışmamalısınız (mini-job dahil), işsizlik veya hastalık parası veya sosyal yardım almamalısınız. Serbest çalışmanız halinde de Türkiye’deki aylığınız kesilir, zira bu durumda Almanya’da vergi mükellefi olduğunuz için, 3201 sayılı yasada belirlenen aylık bağlama koşullarından – kağıt üzerinde de olsa – kesin dönüş şartını yerine getirmemiş sayılırsınız.

Ben de herkes gibi emekli olmak istiyorum
Oktay Canlı – Almanya

ALMANYA’daki sigortalı işe başlama tarihiniz itibariyle Türkiye’de 51 yaş ve 5 bin 450 gün şartlarına tabisiniz. 18 yaşınızı doldurduğunuz tarih olan 1990’dan Alman vatandaşlığına geçtiğiniz 2000 yılına kadar geçen yaklaşık 10 yıllık sigortalılık sürenizi (3 bin 600 gün) SGK’ya borçlanabilirsiniz. Eksik kalan sürenizi, ya yeniden Türk vatandaşlığına geçerek

SSK MI, BAĞ-KUR MU
bin 850 gün daha çalışıp bu süreyi borçlanarak tamamlayabileceğiniz gibi, bu süre kadar Türkiye’de çalışarak veya kesin dönüş yaptıktan sonra isteğe bağlı sigorta primi yatırmak suretiyle de tamamlayabilirsiniz.
Mevcut 3 bin 600 gün için 30 Haziran 2015 tarihine kadar borçlanma başvurusunda bulunursanız, size 46 bin 152 TL borç tahakkuk ettirilir. İbraz etmeniz gereken evraklar şunlar: Sigortalılık sürelerinizi gösteren Alman hizmet cetveli ve borçlanma talep formu.

Emeklilik için hangi gün sayısı geçerli
Kenan Özkaya – Almanya

Türkiye’de 4/a sigorta kolunda çalışarak sigorta girişi yaptıktan sonra, SGK’ya 25 yıllık yurtdışı sigortalılık sürenizden 3 bin 600 günü (10 yıl) borçlanırsanız, 60 yaş şartını beklersiniz. Aynı şekilde bir sigorta girişi yaptıktan sonra hemen emekli olmak istiyorsanız, 5 bin 150 gün borçlanmanız, karşılığında da 66 bin 23 lira yatırmanız gerekiyor. Eğer sigorta girişi yapmazsanız, yurtdışı sürelerinizi Bağ-Kur’a, yani 4/b sigorta koluna borçlanmak zorunda kalırsınız ki, bu durumda 5 bin 400 gün karşılığında kısmi, 9 bin gün karşılığında da tam aylık almaya hak kazanırsınız.

Ev kadınlığı sürenizle sigorta başlangıcınızı öne çekebilirsiniz
Emine Çıtlak – Almanya

TEMMUZ 1996’da geldiğiniz Almanya’da ilk çocuğunuzu dünyaya getirdiğiniz 1998, sizin otomatikman Türkiye’de sigorta başlangıcı sayılacaktır. Ancak sigorta başlangıcınız Bağ-Kur’da olacaktır. Son tabi olduğunuz kurum Bağ-Kur olduğu için yurtdışındaki gerek ev kadınlığı süresi gerek 1998’den sonraki altı yıllık çocuk yetiştirme süresi, gerekse 1 Şubat 2012’den sonraki sigortalı çalışma sürelerinizi ancak bu kuruma borçlanabilirsiniz.
SSK’dan emekli olmak istiyorsanız şayet, o zaman Türkiye’ye bizzat gidip 4/a sigorta kolunda 1-2 hafta çalışarak sigortaya giriş yapmanız gerekiyor. O zaman, ev kadınlığı sürenizi de borçlanırsanız, sigorta girişiniz 1998’den 1996’ya çekebilirsiniz ki, bu durumda 53 yaş ve 5 bin 900 gün şartlarına tabi olursunuz. Gelecek ayın sonuna kadar borçlanma talebinde bulunursanız 5 bin 900 gün için ödeyeceğiniz borç miktarı 75 bin 638 TL olarak size tebliğ edilecektir.

450 Euro’ya kadar çalışabilir miyim
Ekrem Yılmaz – Almanya

BU soru en sık yöneltilen soruların başında geliyor. Daha önce verdiğim yanıtları üzülerek tekrarlamak zorundayım; maalesef 3201 sayılı kanun kapsamında yurtdışı borçlanma yoluyla emekli olanlar, aylık bağlattıktan sonra yurtdışında sigortaya tabi gerek full-time, gerekse mini-job türü part-time sigortalı işlerde çalışmaları, işsizlik parası, hastalık parası veya Hartz IV olarak bilinen sosyal yardım alınması halinde, SGK bağladığı aylığı kesiyor. Siz çalıştığınız bildirmezseniz, ilerde çalışmaya veya yardım almaya başladığınız tarihten itibaren geriye dönük olarak SGK tarafından size yapılan tüm aylık ödemeleri yasal faiziyle geri isteneceğini unutmamalısınız.

Haberin Devamı

SSK MI, BAĞ-KUR MU

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!