Ebegümeci haberleri sayfasında Ebegümeci hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 407 Ebegümeci haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bilimsel adı Malva sylvestris olan ebegümeci son zamanların en çok konuşulan bitkileri arasında yer alıyor. Ebegümeci çay olarak kullanıldığı gibi bazı yörelerimizde yemeği de yapılıyor. Ayrıca ebegümeci otu faydaları yara iyileşmesini hızlandırma, enfeksiyona karşı koruma, iltihabı azaltma, yaşlanma belirtilerini azaltma, solunum sağlığını iyileştirme, sindirim fonksiyonlarını düzenlemeye yardımcı olma, uykuyu iyileştirme ve baş ağrılarını tedavi etme gibi saymakla bitmiyor. Peki, ebegümeci nedir, nasıl kullanılır? İşte, ebegümeci çayı faydaları ve zararları...
#EbegümeciPandemiyle birlikte virüse karşı etkili besinler ve bağışıklık güçlendirici bitkiler en çok araştırılan ve talep gören konular arasında yer alıyor. Endemik bitki konusunda Avrupa'da lider olan Türkiye'de de özellikle ebegümeci ön planda. İlgiyle birlikte ebegümecinin de fiyatlarında artış yaşandı.
#EbegümeciPROF. Dr. İbrahim Saraçoğlu, koronavirüs salgınına karşı adaçayı ve ebegümeci karışımının kaynatılmasıyla elde edilen gargaranın kullanılmasını önermesinin ardından, aktarlarda bu sabahtan itibaren yoğunluk yaşanmaya başladı. 20 yıldır Mısır Çarşısı'nda aktar dükkanı işleten Serhat Kara, "Profesörün açıklamasından sonra satışlar arttı. Sabah 07.30'da açtık dükkanı. Normalde bu saate kadar ebegümeci ve adaçayını 1 kilogram satıyorsak, öğlene kadar 10'ar kilo satmışızdır" dedi.
#PROF. Dr. İbrahim SaraçoğluEbegümeci ve adaçayı ile ilgili Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu açıklama yaptı. Saraçoğlu açıklamasında, burun ya da ağızdan vücuda giren virüsü, enfeksiyona neden olmadan önce durdurabilmek için alınabilecek önlemleri anlattı ve adaçayı ile ebegümecine vurgu yaptı. Peki, ebegümeci ve adaçayı nedir? İşte faydaları ve Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafında yapılan açıklama
#EbegümeciBahar geldi geçiyor, her yer yemyeşil. Bu dönemde doğa bizlere her zamanki malzemelerimizin yanında deneyebileceğimiz çok güzel yenebilir otlar da bahşediyor. Siz de mutfağınızda bir değişiklik arıyorsanız, bu tarifleri ıskalamayın!
#Isırgan OtuEge mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1Perşembe günü başlayan Alaçatı Ot Festivali tüm hafta sonu boyunca devam edecek. Biz de tezgâhlara çıkan çeşit çeşit taze otu mutfağında değerlendirmek isteyenler için The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın şefi Hakan Süve ve Ahali Alaçatı’nın koordinatör şefi Altuğ Tezer’den nefis tarifler ve pratik öneriler aldık.
#GİZEM DİNÇBAŞYaz mevsiminin gelmesi ile, taze sebze ve meyveler de pazarlarda yerini almaya başladı. Günümüzde her markette dört mevsim tüm sebze ve meyveleri bulmak mümkün olsa da, mevsiminde tüketilen sebzeler lezzet ve sağlık açısından doğru bir tercih oluyor. Peki, mevsim sebzeleri neler? Hangi mevsimde hangi sebzeleri tüketmeli? İşte, ay ay tüketilmesi gereken sebzeler.
#Hangi Mevsimde Hangi Sebze TüketilmeliMevsim geçişleri, çevresel faktörler; sık yapılan fön, boya gibi işlemler hatta deniz tatili saçlarımızı yıpratıyor. Hasar gören, formunu kaybeden saçlarımızı kışa hazırlamanın tam zamanı... Uzman jürimiz en iyi saç bakım ürünlerini seçti.
#Saç''D'' harfinden sonra gelen E, alfabemizin 6. harfidir. E, birçok kelimede kısaltma olarak kullanılır. Örneğin e-posta kelimesindeki ''e'' elektronik kelimesinin kısaltmasıdır. E harfi ile başlayan hayvan, şehir, ülke, isim, eşya, bitki, çiçek, meyve, kuş ve ünlü (artist) isimleri nelerdir? Sizin için ayrıntılı bir şekilde derledik.
#E Harfi İle Başlayan İsimlerDamla sakızının gastronomik anlamdaki değerinin öncelikli olarak tatlılar olduğunu söyleyen şef Çakıroğlu, “Çeşme’ye gittiğinizde pek çok yerde sakızlı dondurma, sakızlı muhallebi, sakızlı lokum, sakızlı Türk kahvesi gibi ürünlere rastlamak mümkün. Geleneksel Türk mutfağında da yeri olan damla sakızının bence en güzel versiyonlarından biri patlıcanlı pilav” diyor.
#1İştahım hiç olmadığı kadar açık oluyor bu mevsimde ve kendimi sürekli yeni yemekler düşünürken buluyorum. Bahar denince de aklıma ilk, enginar geliyor. Kuzuyla pişirdiğim gibi, otlu-bezelyeli ve rendelenmiş limon kabuklu kısıra koymayı seviyorum. Bezelyeyi bol taze soğanla pişiriyorum, mis kokulu çilekleri körpe ıspanak salatasına katıyorum. Pancar, ıspanak, portakal, çilek, kuşkonmaz, bezelye ve kuzugöbeğiyle renk renk, çeşit çeşit tabaklar hazırlıyor, bu dönemin keyfini çıkarıyorum.
#ZeytinyağlıHarita mühendisliği okusa da hiçbir zaman mesleğini yapmaz. Kariyerine de üniversite yıllarında adım attığı yeme-içme sektöründe yön verir. Garsonluktan yöneticiliğe birçok alanda çalışır. Dilara Aslın, pandemiyle evlere kapanılan süreçte yoğun iş temposundan sıyrılıp sağlıklı beslenme üzerine araştırmalara yoğunlaşır. Bitkilerin şifasından yola çıkarak özel karışımlar hazırlar. Sağlıklı bulunan gıdaları sürekli büyük porsiyonlar halinde tüketmek ya da ilaçlara boğulmak yerine alternatif bir seçenek hedefiyle de ‘Urtica Wellbeing’ markasını kurar. Eski ve köklü beslenme biçimlerinden ilham alan Dilara Aslın’ın gündeminde ise yeni nesil baharatlarını hem daha fazla kitleye ulaştırmak hem de Avrupa’ya ihraç etmek var.
#1Neli olduğu çok da mühim değil... Bazen kıymalısı süsler soframızı, bazen peynirlisi, bazen patateslisi, bazen ıspanaklısı... İçine ne koyarsak koyalım, nasıl pişirirsek pişirelim hepimiz onu günün her saati yemeyi çok seviyoruz! Ramazan yaklaşırken hem sahur hem iftar için hazırlayabileceğiniz, ailemin kadınlarından öğrendiğim birbirinden nefis börek tariflerini paylaşmak istedim. Özellikle tel kadayıflı böreği mutlaka yapın.
#BörekAğustos’un son haftasını Bodrum’da geçirdim, içinde hüzün barındırmayan bir yaza veda gibiydi. Bu kez neredeyse 40 yılı bulan bir süreçte kimi zaman insanı yoran ve üzen değişimi değil, geçmişin değerlerini, özlediklerimizi yaşatmaya çalışan yerlere odaklandım.Ama yine de doğasıyla, havasıyla, konumuyla dünya turizminin en kendine has destinasyonları arasında olan Bodrum’un sezonunun hiç hak etmediği bir şekilde kısa olmasına hayıflanmadım diyemem. Neyse ki tüm yıl açık kalmayı hedefleyen, çalışma temposunu ve pazarlama biçimini ona göre yerlerin sayısı artmaya başlıyor. Tabii bunun gerçekleşmesi için yol, su, elektrik gibi altyapı sorunlarının bir an önce çözülmesi, çözülürken de bu yaz olduğu gibi trafiğin felce uğratılmaması gerekiyor...
#Müge AkgünArapsaçı, ebegümeci, hardal otu, cibes... Ege otları da onlarla yapılan yemekler de saymakla bitmez. İster börek veya gözleme içine katın, ister kuzu etiyle yemeğini pişirin... Soğanla kavurup yoğurtla veya haşlayıp sarımsak-limon ve zeytinyağlı sosla servis etmek de mümkün. Bu otları artık sadece Ege’de değil, büyük şehirlerde de kolaylıkla temin edebiliyoruz, keza kabak çiçeğini de öyle... Ege otlarını ve kabak çiçeğini şefler anlattı.
#YeşillikDenizkestanesinden papalinaya deniz ürünlerinin en kalitelileri çıkıyor. Zeytinyağının, taze otlarla yapılan meze ve böreklerin tadına doyulmuyor. Çeşit çeşit peyniri, hafif tatlılarıyla iz bırakan Ayvalık mutfağının en özel lezzetlerini şef Ömür Akkor’dan dinledik.
#AyvalıkÜlkemizin hemen her yöresinde keşkek yapılır ama özel günlerde... Birlik ve beraberliğin, ortak bir kaderi paylaşmanın, karşılıklı sevgi ve empatinin bir ifadesidir. Bizim evde Erzincan usulünde, kuzu gerdan ve köy bulguruyla yapılırdı. Ya Rabbim o ne lezzetti! Kızıltoprak’ta birkaç ay önce ziyaret ettiğim Herise’deki keşkekse Ege usulü. Dana gerdan ve yarma buğdaydan zeytinyağıyla yapıyorlar. Allah için düzgün ve zevk veren bir keşkek... Günlük çıkan mezelerinden karışık ot yoğurtlama ve bahar favasını da beğendim.
#HeriseYaz demek mangal demek... Et, tavuk ve deniz mahsullerini mangal öncesi neyle marine etmeli, nasıl pişirmeliyiz? Sofrada et yemeyenleri de memnun edecek sebzeli tabaklar neler olabilir? Ateşi birçok farklı teknikle kullanarak fark yaratan Mürver Restaurant’ın şefi Mevlüt Özkaya’ya mangalın inceliklerini sorduk.
#Et MarinasyonuÖnceki yazılarda bahsettiğimiz gibi; Bursa Mutfağı daha çok Bursa esnafının icat edip sattığı yemekler ile tanınır. Ancak Bursa’da evlerde pişen yemek çeşitliliği de oldukça fazladır. Bu hafta hem lokantaların hem Bursa halkının pişirdiği, Bursa mutfağı yemek çeşitliliğini sizlerle paylaşmak istedim.
#BursaBirbirinden lezzetli coğrafi işaretli ürünlere sahip Aydın’da geçenlerde Kuşadası Sokak Festivali’nin ilki düzenlendi. İyi ki gitmişim... Kabak çiçeği dolması, mücver, iç bakla, enginar, en çok da çeşit çeşit taze otlar... Uğradığım lezzet duraklarının çoğu vegan veya vejetaryendi, döner dönmez pek çok zeytinyağlı, otlu yemek pişirdim... Tariflerini sizinle paylaşmak istedim.
#Kuşadası Sokak FestivaliGastronomi, kültür, sanat ve eğlence dünyası geçen hafta sonu Kuşadası’nda buluştu. Kuşadası Sokak Festivali’ne gittik; yerel yemeklerin peşine düştük. İlçenin mutfağını anlatan şef Ozan Güngör: “Arapsaçı, ebegümeci ve tilkişen gibi otların yemeği çok seviliyor. Enginar, zeytinyağlı ve bol baklalı yeniyor.”
#GastronomiPandemi sonrasında normalleşen hayat koşullarının ardından milyonların yaz tatilini yine Çeşme’de geçireceğini söyleyen Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, “Yeryüzündeki cennet Çeşme’ye tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz. Yazın en güzel anlarını yaşayacağınız ilçemizde, denizimizle, güneşimizle, eğlencemizle sizleri ağırlamaya hazırız. Plajlarımızla, yenilenen Cumhuriyet Meydanı’mızla, festivallerimizle, Alaçatı’nın otantik sokaklarıyla yurtiçinden ve yurtdışından gelecek milyonları ağırlayacak olmanın heyecanını yaşıyoruz” dedi.
#1Mevsimin rengârenk çiçeklerini ocaktaki tencerenin içine katmak ya da salataya eklemek çoğumuzun gündelik mutfak alışkanlıkları arasında değil. Oysa Osmanlı’dan bu yana sofralarımızda olan bu zarif ve incelikli malzemelerin geçmişteki kullanım şekilleri bugüne de ilham olacak çeşit ve zenginlikte. Üstelik son yıllarda gastronomi dünyasının da popüler konu başlıklarından.
#ÇiçekElif Buse Doğan ve Serkan Çağrı’nın ‘Nefesten Sese’ adlı programlarında seslendirdikleri ‘Samsak Döveci’ sosyal medyada paylaşım rekorları kırdı. Elif Buse Doğan, türkünün bir anda viral olmasıyla ilgili “Caps’ler çok yaratıcıydı, ondan sanırım” diyor.
#Elif Buse Doğan