Çiçekleri ilaç, yaprakları sebze

Güncelleme Tarihi:

Çiçekleri ilaç, yaprakları sebze
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2014 10:00

Faydaları saymakla bitmiyor!

Haberin Devamı

Mutfağımıza renk ve çeşit katmak adına zehirli olmadığı sürece bitkileri değerlendirmenin, sayılamayacak kadar çok yararları var. Ebegümeci, belki de hiç dikkatinizi çekmeyen ama çok fazla fayda alabileceğiniz seçeneklerden biri. Gelin, Uzman Diyetisyen Işın Sayın’dan ebegümecinin faydalarını öğrenelim.

Ebegümeci, kendi kendine yetişen, mor renkli bir çiçektir. Yaprakları sebze olarak, çiçekleri de ilaç olarak kullanılır. Kurusu ise çay şeklinde içecek olarak değerlendirilir. Ebegümeciyle yapacağınız çay size vitamin, mineral ve protein sağlar. Bitki çayları içmek vitamin ve mineral açısından faydalıdır. Ebegümeci ise size bazı bitki çayları gibi zarar da vermez.

Bağışıklığı güçlendirir, solunum sistemini destekler

Oldukça güvenli bir bileşimi vardır. A vitamini içerir, 100 gram ebegümeci, günlük C vitamini ihtiyacının yarısını karşılar. Bu vitaminler sayesinde bağışıklığı güçlendirir, solunum sistemini de destekler.

Nefes darlığına iyi gelir

Öksürüğü kesmeye yardımcıdır, nefes darlığına iyi gelir. B vitaminleri de içerdiği için cildi korumaya yardımcıdır. İçindeki aminoasitler sayesinde cilt yenilenir.

Mide-bağırsak kanserlerini önlemeye yardımcıdır

İçerdiği aminoasitler, metabolizmada pek çok yerde kullanılır. Kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum gibi değerli mineralleri yapraklarında barındırır. “Mide-bağırsak kanserlerini önlemeye yardımcıdır” diyebileceğimiz kadar zengin bir lif kaynağıdır. Ayrıca bu lifler sayesinde tokluk sağlar, bağırsakları temizler, metabolizmayı çalıştırır.

Ebegümeciyle yapılabilen yemekler

Zeytinyağlı etsiz sıcak yemekler, sarımsak ve limon ile soğuk servis yapılabilir. Kuşbaşı etli yemeği güveçte fırınlanabilir, bulgurlu zeytinyağlı yemeği yapılabilir. Kereviz ve mantarla terbiyeli çorbası ve salata çeşitlerine yapraklarının ilavesi mümkündür. Etsiz olarak sarması bile yapılmaktadır.

Yaprakları diğer yeşil yapraklı bitkilere göre biraz serttir. Bu nedenle yemeği yapılırken, çok az suda, kısık ateşte 10 dakika pişirip yumuşamasını sağlamak gerekir. Ancak o az miktardaki suyunu da asla dökmeyin, yemekte değerlendirin. Çünkü yukarıda belirtilen yararları sağlayan olanca vitamin ve mineral suyuna geçmektedir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!