Dünya katmanlar ile çevrelenmiş ve her birinin farklı amacı olan bölümlerden oluşmaktadır. Bu bölümler hayatın devamlılığının sağlanabilmesi için büyük öneme sahiptir. Peki, dünyanın katmanları nedir? İsimleri nelerdir? İşte bu konu hakkında bilinmesi gerekenler.
#Dünyanın Katmanları NedirDünya katmanlar ile çevrelenmiş ve her birinin farklı amacı olan bölümlerden oluşmaktadır. Bu bölümler hayatın devamlılığının sağlanabilmesi için büyük öneme sahiptir. Peki, dünyanın katmanları nedir? İsimleri nelerdir? İşte bu konu hakkında bilinmesi gerekenler.
#Dünyanın Katmanları Nedir?Güzel bir insanla sohbetimi gerçekleştirdim. O kadar güzeldi ki sesi, sohbeti, gülüşü, seçtiği yolun sadece dışarıya yansımasıydı. Dünya müzik otoriterlerinin ‘Mantra müziğinin cennetten gelen sesi’ olarak tanımladığı Seda Bağcan, geçtiğimiz günlerde çıkardığı ‘Peace’ adlı albümü ile yine ruhumuza şifa olacak.
#1Güzel bir insanla sohbetimi gerçekleştirdim. O kadar güzeldi ki sesi, sohbeti, gülüşü, seçtiği yolun sadece dışarıya yansımasıydı. Dünya müzik otoriterlerinin ‘Mantra müziğinin cennetten gelen sesi’ olarak tanımladığı Seda Bağcan, geçtiğimiz günlerde çıkardığı ‘Peace’ adlı albümü ile yine ruhumuza şifa olacak.
#Sponsorlu İçerikAlasdair Gray’in aynı adlı romanından uyarlanan “Poor Things” geçen pazar düzenlenen Altın Küre Ödül Töreni’nde müzikal ve komedi dalında ‘en iyi film’ seçildi. Yorgos Lanthimos’un yönettiği film aynı dalda başrol oyuncusu Emma Stone’a da ‘en iyi kadın oyuncu’ ödülünü getirdi. Zeki ve alışılmışın dışında bilim adamı Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe) tarafından hayata döndürülen genç bir kadın Bella Baxter’ın fantastik evrimini anlatan filmi başrol oyuncuları Emma Stone ve Ramy Youssef ile Kelebek için konuştuk.
#Emma StoneIlgın Çakır, Kanal D’nin sevilen dizisi “O Kız”daki Mine karakteriyle izleyici karşısına çıktı. Genç oyuncu, “O Kız, oyunculukla ve hayatla ilgili ne yapmam gerektiğini bilmediğim bir dönemde girdi hayatıma. Girdiği gibi de bambaşka bir dünyaya çekti. Çok güzel yazılmış bir iş” dedi.
#Ilgın ÇakırMetaverse’e olan ilgi oldukça yoğun bir şekilde devam ediyor. Goog-le’da metaverse’e yönelik aramalar geçen yıldan bu yana %7.200 artış gösterdi. Önde gelen araştırma şirketlerinden McKinsey kurumsal şir-ketlerin ve risk sermayesi şirketlerinin bu yılın ilk beş ayında meta-verse ile ilgili toplam $120 milyar yatırım yaptığını belirtiyor.
#Ergi ŞenerDünyanın dışını oluşturan sert kabuğa litosfer diğer adı ile taş küre denilmektedir. Dünyanın dışını çepeçevre saran bu tabaka mantonun en üstünde yer almaktadır. İnsanların üzerinde yaşadığı bu kürenin oluşumu çeşitli kimyasal ve fiziksel süreçler ile açıklanmaktadır Peki, Litosfer nedir ve nerde bulunur? Coğrafyada litosfer neyi inceler? İşte, litosfer hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için gerekli olan hususlar.
#LitosferBir coğrafya terim olan yer küre konusunu yeryüzünde duymayan bir insan yoktur. Ancak yine de bu coğrafi terimin tam anlamıyla ne olduğunu, yerküre teriminin neyi ifade ettiğini bilmeyen pek çok insan vardır. Bu sebeple Yerküre nedir, özellikleri nelerdir? Yerküre neresi? Kısaca tanımı şeklinde ifade edilen konu başlıklarını tüm detaylarıyla derledik.
#YerküreFosiller jeolojik geçmişe dair hemen hemen çoğu bilgiyi veren önemli kaynaklardır. Bu bilgiler içerisinde en önemlileri geçmiş dönemlerde yaşamış olan insanların hakkındaki bulgulardır. Dünya tarihi ile ilgili yapılan yorumlar genellikle fosil kaynaklardan yorumlanarak yapılır. Peki, Fosil yakıt nedir ve nerelerde kullanılır? Fosil yakıtlar ve örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Fosil YakıtHöyük kelimesinin kökeni etimoloji araştırması tarihte ilk olarak yığma tepe anlamında Dîvânü Lugati't-Türk'te geçmiştir. Eski Türkçede yükselmek ya da yüksek kökünden türediği düşünülmektedir. Höyük kelimesinin yerini öyük, üyük ve hüyük sözcükleri de kullanılarak tutmaktadır. Sizler için detaylı olarak höyük nedir, nasıl oluşur ve Türkiye'de höyük örnekleri derledik.
#Höyük Nedir Ve Nasıl Oluşur?Dünyanın en önemli bilim dalları arasında jeoloji gelir. Pek çok insan jeolog hakkında bilgi edinmeye çalışmakta ve nasıl jeolog olacaklarını öğrenmeye çalışmaktadırlar. Peki, jeolog nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Jeolog olma şartları, maaşları ve iş imkanları hakkında merak edilenler.
#Jeolog Nedir?Anne-babaların çoğu çocuklarına aşırı müdahaleci ve korumacı davranıyor; onları yönlendirme ihtiyacı duyuyor. Böyle olunca çocuk kendi potansiyelini nasıl keşfedecek? Eğitimbilimci Dr. Bahar Eriş yeni çıkan kitabı ‘Senin Yolun Hangisi?’nde “Onlara kaya gibi sağlam, su gibi akışkan, bambu gibi esnek olmayı öğretin” diyor.
#YazarYeryüzü pek çok farklı katmandan oluşur. Bu katmanlar çekirdeğe kadar iner ve her birinin birçok değişik görevleri vardır. Bu konu ile ilgili alan ise jeoloji olarak öne çıkıyor. Pek çok insan jeolojinin ne demek olduğunu ve görevlerin ne olduğunu öğrenmek için internetten araştırma yapıyor. Peki, jeoloji nedir? Jeolog ne demek? Jeoloji neyi inceler hakkında kısaca bilgiler.
#Jeoloji Nedir?‘Takımyıldız’ temasıyla bu yıl 7’ncisi gerçekleşen Çanakkale Bienali’nin sergileri dijital ortama taşındı. Birbiriyle kesişen ve etkileşen ilişkileri, iş birliklerini, paylaşımları ve iletişimleri merkezine alan bienal kapsamında 31 sanatçının eserleri bir ay süreyle www.canakkalebienali.com adresinden çevrimiçi olarak gezilebilecek. Pandemi koşulları uyarınca özel bir programla ziyaretçilerini ağırlayan ve önceki yıllara göre farklı bir yapıda gerçekleştirilen Çanakkale Bienali ile ilgili merak edilenleri bienal küratörleri Çanakkale Bienali İnisiyatifi’ne (CABININ) ve Azra Tüzünoğlu’na sorduk...
#7. Çanakkale BienaliElmas yapısı gereği insanların her konuda ilgisini çeken çok değerli bir maddedir. Takı olarak kullanılmasının yanında sanayilerde de delici işlerde yoğunlukla kullanılmaktadır. Sizler için elmasa dair bilinmesi gerekenleri derledik.
#Elmas Nedir?Müziğine ‘The Walking Dead’, ‘Vampire Diaries’, ‘Dawson’s Creek’ gibi ünlü dizilerden de aşina olduğumuz Amerikalı piyanist besteci Chad Lawson, bu akşam 21.30’da Salon İKSV’ye konuk oluyor. Konser öncesi konuştuğumuz Lawson, “Çoğu zaman konserlerden sonra ‘Neredeyse konserin tamamında ağladım, neden olduğunu bile bilmiyiorum’ diyen çok olmuştur. Ben muhteşem olduğum için, muazzam bir performans yüzünden ya da şahane bir ışık gösterisi yüzünden değil, sadece kalbimden geleni çaldığım için oluyor” diye konuşuyor.
#Chad LawsonFest Travel’ın kurucusu Türkiye’nin önde gelen turizmcilerinden Faruk Pekin, Türkiye’nin özellikle Körfez krizi sonrası ucuz tatil cenneti olduğunu belirterek, “Kültür turizmi yönümüzü kaybettik. Akdeniz çanağında herkes ‘deniz, kum, güneş’ yapıyor. Ama Türkiye’deki kültür katmanları hiçbirinde yok. Türkiye turizmden daha fazla gelir kazanmak istiyorsa kültür üstünlüğünü öne çıkarmalı” dedi.
#TurizmProf. Dr. Cemal Kafadar dünyanın sayılı Osmanlı tarihçileri arasında gösterilen bir isim. Kafadar uzun yıllardır, dünyanın en iyi üniversitelerinin başında gelen Harvard’da Osmanlı tarihi dersleri veriyor. Bir dönem Harvard’ın Ortadoğu Çalışmaları Merkezi’ni de yönetti. Bütün seneyi Cambridge-İstanbul arasında mekik dokuyarak geçiriyor. Geçen yıl Harvard’ın yaz okulunu Sabancı Üniversitesi ile birlikte İstanbul’a taşıyan projede de onun imzası vardı. Bu yıl ise Harvard’da meslektaşı Sibel Bozdoğan ile birlikte ‘İstanbul’ isimli bir ders veriyor. Kent mekanları üzerinden İstanbul’un tarihini anlattıkları derse hem mimari hem tarih öğrencilerinden yoğun ilgi var. Türkiye’nin kendi içindeki kutuplaşmalara endekslendiği şu dönemde dünyanın öteki ucundaki gençlerin neden İstanbul çalışmaya hevesli olduğunu anlattı. Kafadar’ın muhafazakar iktidarlarla Osmanlı mirası arasındaki ilişkiyi irdeleyen tespitleri düşündürücü.
#Osmanlı TarihiYakın gelecekte adını çok daha sık duyacağımız mobil ağ LTE (Long Term Evolution), Türkiye'de de hükümet programına alındı ve iki yıl içinde kullanılmaya başlanması bekleniyor. Alcatel Ortadoğu, Türkiye ve Afrika Bölge Başkanı Amr K. El-Leithy şirketin LTE konusundaki yaklaşımını ve planlarını Hürriyet'e anlattı.
ABD’nin İstanbul Başkonsolusu Scott Kilner, üç yıldır devam ettiği görevine veda ederek ülkesine dönüyor. Aslında bu sadece Türkiye’ye değil 30 küsur yıllık diplomatlık kariyerine veda. Dolayısıyla bu kariyerinin son röportajı. Belki biraz da bunun verdiği rahatlıkla bütün sorularıma beklediğimden çok daha cesur yanıtlar verdi. İlk kez 41 yıl önce bir üniversite öğrencisiyken trenle geldiği ve ‘Gönülden bağlıyım’ dediği İstanbul’dan ayrılırken hem bu şehre hem de ülkenin geleceğine yönelik kaygılarını açık yüreklilikle paylaştı.
İnsanlığın ortak kültür hazinelerini, yeryüzünün en nadide doğal oluşumlarını belirleyip korunmasını sağlamayı hedefleyen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 1972’de, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesi’ni kabul etti. Ardından insanlığın ortak mirası listelendi. Dünya Mirası Listesi’ndeki 911 yerden 9’u Türkiye’de. Yaz başında dünya miraslarımızı tanımak için yolculuğa çıkacaklar için bir rehber hazırladık.
Türkiye farklı uygarlıklara ev sahipliği açısından dünyanın en zengin ülkesi. Sahip olduğumuz varlıklar dünyanın hiçbir ülkesinde yok. Buna karşın UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde Türkiye’den sadece 9 alan var. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu üyesi Prof. Gül İrepoğlu bu alanlara da sahip çıkamadığımızI söylüyor.
Bu, Osman Bülent Demirağ (56) ile ikinci röportajım. 2005 Aralık’ında konuştuğumuzda, deli gibi bir tempoyla çalıştığı işini bırakmış, beş senedir Asya senin Afrika benim şeklinde dünyayı geziyordu. Geçen sürede bağımız kopmadı, beni gittiği yerlerden haberdar etti, dönüşlerinde fotoğraflarını yolladı.