Çok sık karşılaşılan bir rahatsızlık olan Dikkat eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) son günlerde gündemde yer alıyor. Akademik, sosyal ve psikiyatrik sorunlara yol açabilen ve olumsuz etkileri yaşam boyu sürebilen DEHB tanısı ile tedavisi bu açıdan önem taşıyor. DEHB her 100 çocuktan 5’inde görülüyor ve %60-70 oranında yetişkinlikte de devam edebiliyor. Peki, DEHB nedir, belirtileri nelerdir? Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tanısı ve tedavisi
#DEHB16 yaşındaki Mehmet Bertan Tarakçıoğlu, Apple’ın WWDC 2021 kapsamında düzenlediği ‘Swift Student Challenge’ yarışmasının kazananlarından biri oldu. Tarakçıoğlu App Store global ekiplerinin de dikkatini çekti ve dünyanın farklı ülkelerinden Swift Student Challenge kazananlarını paylaştıkları App Store hikayesinde Mehmet ön plana çıkarıldı.
#TeknolojiPandemi nedeniyle gerçekleştirilen uzaktan eğitim sisteminde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan çocukların zorlanabileceğini belirten uzmanlar, alınabilecek bazı önlemlerle yaşanabilecek olası sorunların azalabileceğine dikkat çekiyor. Bu süreçte tedavinin aksatılmaması gerektiğini ifade eden uzmanlar, özellikle ders çalışılacak ortamın sade olmasını, dikkat dağıtan unsurların ortadan kaldırılmasını tavsiye ediyor.
#ÇocukDikkat eksikliği ve hiperaktivite çok sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır ancak tedavisi mümkündür. Çocuk Nöroloji Uzmanı - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doç. Dr. Ebru Kolsal, çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite tedavisini anlattı.
#DEHB TedavisiYaklaşık 30 yıldır dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) konusunda çalışan Kanada Toronto Üniversitesi Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Kliniği Direktörü Prof. Dr. Atilla Turgay, bu rahatsızlığın erişkinlerde boşanmaları ve trafik kazası yapma olasılığını artırdığını söyledi.
Kat Brown’ın yaşadığı sorunlar çok uzun yıllar önce, çocukluğunda başladı. Kendini hiçbir zaman bir yere ait hissetmeyen Kat, kızıl saçları ve henüz 13 yaşındayken 1.80 olan boyu ile okulda zorbalığa maruz kaldı. Uzun boylu olduğu için bir üst sınıfa alındı ama bunun da yaşadığı zorbalığa ya da ait hissetmeme duygusuna bir faydası olmadı.
#Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite BozukluğuKendini hiçbir yere ait hissetmeyen, çocukluğunda zorbalığa maruz kalan ve uzun yıllar boyunca yaşadığı şeyin depresif bir uykusuzluk hastalığı olduğunu sanan Kat Brown’ın hayatı, sosyal medyada tesadüfen gördüğü bir paylaşım sayesinde konan teşhis ile kökünden değişti
#(Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite BozukluğuKendini gizleyebilen ve anlaşılması pek de kolay olmayan otizmin yanında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülme sıklığı gün geçtikçe artıyor. Genellikle 2-3 yaş aralığında kendini belli eden bu iki hastalık, son yıllarda aynı anda görülmeye başladı. ‘AuDHD’ olarak adlandırılan bu durum, gençleri ve yetişkinleri de hedef alıyor. Peki nasıl oluyor da iki hastalık aynı anda ortaya çıkıyor? AuDHD'nin ülkemizde görülme sıklığı nedir? Nasıl bir tedavi yöntemi uygulanıyor? Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Semra Yılmaz ile mercek altına aldık.
#SağlıkAşırı konuşan biri genelde girişken ya da öz güveni yüksek olarak nitelendirilir ancak uzmanlar bunun kaygı bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, otizm gibi bazı zihinsel hastalıkların bir işareti olabileceğini söylüyor. Sohbet sırasında karşısındakine söz hakkı vermeyen ve aşırı konuştuklarının farkında bile olmayan bu insanların hangi nedenlerle bu davranışı sergilediklerini Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Cemil Çelik ve Uzman Klinik Psikolog Selin Erekli ile konuştuk.
#SağlıkSosyal medyada gezinirken gördüğü bir paylaşım sayesinde hayatı değişen ve 46 yaşında otizm teşhisi konan Jane McNeice, asıl şoku çocuklarının da otizmli olduğunu öğrendiğinde yaşadı. Üstelik teşhis konduğunda kızı 26, oğlu ise 10 yaşındaydı. Peki nasıl oldu da otizm kendini bu kadar uzun zaman saklayabildi? Kadınlarda otizmi anlamak daha mı zor ve en önemlisi dikkat edilmesi gereken kritik belirtiler neler?
#OtizmDikkat dağınıklığı hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülebilen bir sağlık problemidir. Bir olaya konsantre olamama veya bir iş üzerinde uzun süre çalışamama durumu son zamanlarda çocuklarda çok sık karşılaşılmaktadır. Bu sebeple dikkat dağınıklığı konusunda ebeveynler pek çok araştırma yapmaktadır. Peki, çocuklarda dikkat dağınıklığı ile eksikliği belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Dikkat dağınıklığı nasıl tedavi edilir? Sizlere çocuklarda görülen dikkat dağınıklığı problemleri ile ilgili bilgileri detaylıca derledik.
#ÇocukDikkat dağınıklığının günümüzde popüler tanı veya tanımlardan biri olduğunu belirten Çocuk veGenç Psikiyatristi, Psikoterapist Doç. Dr. Ayşe Kutlu, “Hemen her çocuk veya ergen derslerdebaşarısında düşme gösterdiği zaman ailelerin aklına ‘dikkat eksikliği olabilir mi’ sorusu gelir.Peki, tüm zamanını ekran başında geçirmek isteyen, bir türlü dersin başına oturamayan,sürekli erteleyen, erteledikçe sıkılan, sıkıldıkça kaçınan, kaçındıkça ailesiyle çatışan ve bukısırdöngünün dışına çıkamayan ve hatta okula gitmek istemeyen çocuklarımız için dikkateksikliğinden söz edilebilir mi” dedi. Doç. Dr. Ayşe Kutlu, dikkat eksikliği hakkında bilgiler verdi.
#1Beyin, vücudun neredeyse tüm fonksiyonlarını kontrol eden insan sinir sisteminin merkezi organıdır. İnsan vücudundaki en büyük ve en karmaşık organlardan biridir. 100 milyar sinirden ve trilyonlarca bağlantıyı ileten beyin, birlikte çalışan birçok özel alandan oluşmaktadır. Sinirsel hastalıklar ise direkt beyin kaynaklıdır. Peki, sinirsel hastalıklar nedir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkUyku, fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimimizde çok önemli rol oynuyor. Uykuda bağışıklık, iskelet ve kas sistemi için büyüme ve yenilenme gerçekleşir. Kaliteli bir uyku, bağışıklık sisteminizi güçlendirir, metabolizmanızı hızlandırır, hormonlarınızı dengeler, fiziksel enerjinizi artırır ve beyin fonksiyonlarınızı dengeler. Geceleri uyuyamama ve gün boyunca uykulu olma, çocukların sağlığının çeşitli yönleri üzerinde kısa ve uzun vadeli sonuçlar doğurur. Yeterli süre ve kalitede uyku uyuyan çocuklar, davranışsal ve akademik başarı, öz kontrol, mutluluk ve IQ testlerinde çok daha olumlu sonuçlar gösteriyor. Daha iyi bilişsel işlev, daha iyi psikolojik sağlık ve azalan duygusal / davranışsal problemler de dahil olmak üzere, düzenli uykunun çocuklar üzerinde birçok potansiyel faydası var.
#Pandemiİnsanların ara sıra bazı günlük seslerden rahatsız olması alışılmadık bir durum değildir. Ancak mizofoni olan bireyler için, birinin dudaklarını şapırdatması veya bir kalemi tıklatması, onları çığlık atmak veya vurmak istemesine neden olabilir. Peki mizofoni nedir, kimlerde görülür? İşte mizofoni hastalığı belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#MizofoniBir tür öğrenme güçlüğü sorunu olan disgrafi özellikle ebeveynler tarafından erken teşhisi için büyük önem taşıyor. Çocuğun el yazısı ile anlaşılabilen disgrafi sinir sistemi ve motor becerileri ile ilgili bir durumdur. Peki, disgrafi belirtileri ve özellikleri nelerdir, nasıl anlaşılır? İşte disgrafi ile ilgili detaylı bilgiler...
#DisgrafiDikkat eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olarak bilinen ADHD özellikle çocuklarda görülmektedir. Son derece önemli akademik, sosyal ve ruhsal hastalıklara sebep olan ve olumsuz etkileri ömür boyu sürebilen bir hastalık olarak tanımlanır. Pek çok ebeveyn bu konu hakkında genel bilgiye sahip değildir. ADHD konusunda tüm detayları sizler için derledik.
#ADHD Nedir?Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), kişinin sosyal yaşama ayak uydurmasını zorlaştıracak düzeyde odaklanma ve dürtü kontrolü yetersizliği yaşaması durumu. Çok sık karşılaşılan bir rahatsızlık olan bu durumun tedavisi mümkündür. Peki dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) nedir, belirtileri nelerdir?
#DEHB