Güncelleme Tarihi:
Dikkat dağınıklığı olan kişiler hiçbir olaya kendilerini veremeyip hiçbir şeyi dinleyemezler. Bu da kişilerin hem okul hem de iş hayatlarını olumsuz etkilemektedir. Özellikle çocuklarda görülen bu durum eğitim hayatlarına kötü bir şekilde yansımaktadır.
Çocuklarda Dikkat Dağınıklığı Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Dikkat dağınıklığı zaman zaman pek çok kişide görülebilen bir durumdur. Bu durum çocuklarda da görülmektedir. Çocuklar zamanla yeni beceriler öğrenmektedir. Bu sayede çocuklar hayatlarının kontrollerini eline alırlar. Fakat çoğu çocuk ebeveynleri sayesinde değişim için daha geniş bir çerçeve oluşturmaktadır. Dikkat dağınıklığının belirtilerinin ortaya çıkmasına ebeveynler neden olmamaktadır. Fakat burada sürecin nasıl yönetildiği anne ve babalar belirlemektedir.
Dikkat dağınıklığının en net belirtisi çocukların okul başarısındaki düşüklüktür. Çocuklar derslerine konsantre olamamakta ve dikkatlerini toplayabilseler bile dikkat koruma noktasında güçlük yaşamaktadırlar. Çocuklardaki dikkat dağınıklığı belirtileri arasında hayallere dalma, anlatılanları dinlememe gibi durumlar da bulunmaktadır.
Çocuklarda Dikkat Dağınıklığı Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
Çocuklarda dikkat dağınıklığını anlayabilmek için çocukların iyi gözlemlenmesi gerekmektedir. Özellikle bu çocuklarda sürekli sağa ve sola koşma, tırmanma, zıplama gibi sürekli hareketlilik söz konusudur. Ayrıca dikkat dağınıklığı olan çocuklar sonuçlarını düşünmeden ani davranışlarda bulunurlar. Ayrıca çocuklar bir şeyler yaparken sabırsız olmaktadır.
Çocukların aniden arkadaşlarının elinden oyuncağını alması, oyun esnasında sırasını beklememesi veya karşısındaki konuşurken sürekli sözünü kesmesi dikkat dağınıklığı belirtileri arasındadır. Ayrıca bunlara ek olarak kendini tehlikeye atacak davranışlarda da bulunabilirler. Bu nedenle bu belirtilerin gözlemlenmesi durumunda pedagog ile görüşülmesi önerilmektedir.
Dikkat Dağınıklığı Nasıl Tedavi Edilir?
Dikkat eksikliği veya dağınıklığı yaşayan kişiler yaş, cinsiyet gibi etmenlere göre farklı tedaviler görmektedir. Ayrıca dikkat eksikliğine eşlik eden hiperaktivite varlığı söz konusu ise tedavi yöntemi de değişebilmektedir. Dikkat eksikliği durumunda ilaçlı ve ilaçsız olarak iki farklı tedavi yöntemi uygulanır. Genellikle bu iki farklı tedavi aynı anda uygulanmaktadır.
Çocuklarda uygulanan ilaçsız tedaviler terapi şeklinde olmaktadır. Terapinin yanı sıra ebeveyn eğitimi de bu anlamda çok önemlidir. Ailenin tedavi süreci boyunca sabırlı olması oldukça önemlidir. Ayrıca çocukların yaptıkları bu eylemlerin yaramaz olmalarından değil, rahatsızlıklarından kaynaklandığı bilinmelidir. Bu tedavini yanı sıra hekimler ilaçla tedavi de uygulayabilir. Ayrıca ilaçların düzenli kullanılması da burada çok önemlidir.
Çocuklarda Dikkat Dağınıklığı Nedenleri Nelerdir?
Çocuklarda dikkat dağınıklığı belirtileri ile beraber nedenleri de çok sık araştırılmaktadır. Nedenleri araştırılırken beyin anatomisi ve fonksiyonlarında bozukluklar saptandığı da bilinmektedir. Dikkati toplamayı sağlayan beynin bölgelerinde diğer kişilere göre daha çok düşük fonksiyon veya küçülmeler izlenmiştir.
Bu neden dışında genetik faktörler de oldukça önemlidir. Çocukların anne veya babasının birinde DEHB var ise çocuklarda da görülme olasılığı bulunmaktadır. Ayrıca rahatsızlığın kardeşte de çıkma ihtimali oldukça yüksektir. Prematüre bebeklerin ileriki yaşlarda dikkat dağınıklığı problemi yaşadığı da çoğu zaman görülmektedir. Ayrıca ciddi kafa travmalarının da DEHB nedenlerinden birisi olduğu bilinmektedir.
Dikkat dağınıklığı olan çocukların mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle bir çocuk psikiyatristi veya psikoloğu ile görüşülmeli ve gereken tedavi hemen başlanmalıdır.