Khor Al Adaid’in (İç Deniz) uçsuz bucaksız hissini veren kum tepelerini Sting’in Cezayirli şarkıcı Cheb Mami’yle birlikte seslendirdiği, Filistinli sürücümüzün de çok sevdiği “Desert Rose” (Çöl Gülü) şarkısı eşliğinde dört çekerli araçlarla aşıp deniz kıyısında güneşin batışını izlemek eşsiz bir deneyimdi.
#Müge AkgünKonfor alanlarımıza yapışıp kalsak da nafile çünkü refahı oluşturan şartlar artık geçerli değil. “Şimdi hayatta kalma zamanı!” diyor Doç. Dr. Ebru Güzel ama umutsuz değil gelecekten. Kentlerden kaçıp kırsala yerleşenlerin yeni bir çağın fitilini ateşlediğini söylüyor: ‘Onarım Çağı’...
#Gazetehaberleri2018 yılında Türkiye 46 milyon turist sayısıyla yaklaşık 30 milyar dolar turizm geliri elde etmiş. Beklentileri aşan bu artışla devlet ve özel sektör 2023 hedefini 70 milyon turist ve 70 milyar dolar gelir olarak revize etmiş. Tabii bu gelir 2014 yılının gerisinde kalsa da çok büyük bir başarı.
#Müge AkgünAilesinde istisnasız herkesin kalp rahatsızlığı vardı. Kendi kendine “Sen de bunu yaşayacaksın, boşuna uğraşma” diyordu. Ama tesadüfen denk geldiği bir makale hayatını değiştirdi. Bitkisel beslenmeyle kalp hastalığından korunabileceğini öğrendi, dört buçuk yıl önce vegan oldu. İç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Murat Kınıkoğlu, bugün Türkiye’de veganlığın en sıkı savunucularından biri. Kınıkoğlu’yla kendi hayatını da kökünden değiştiren bu akımı konuştuk.
#VeganSon yıllarda av sezonunun başlamasıyla herkes boyutu küçülürken fiyatı yükselen balıklardan şikâyetçi. Uzmanlar, balıkçılar, restoranlar ‘Balıkçılık sistemimiz hatalı’ diyor. En radikal öneri yıllardır bu konuda çalışan Defne Koryürek’ten geliyor: “Yurtdışındaki gibi en az beş yıl balık nadası şart!” 35 yıllık balıkçı Mesut Soydaner ise soruna bir Kızılderili sözüyle açıklık getiriyor: Son balık öldüğü zaman paranın yenmeyecek bir şey olduğunu anlayacağız.
#BalıkYeryüzünde her 13 dakikada bir, bir canlı türü için kıyamet yaşanıyor. Yani bir tür sonsuza kadar yok oluyor. Bunun en önemli nedeni, doymak bilmeyen hırslarımız, tüketim alışkanlıklarımız ve gezegenimizin yaşadığı sorunlara duyarsız kalmamız. Öte yanda da bir canlının hayatı için varını yoğunu ortaya koyan, gece gündüz çalışan, yeri geldiğinde kapı kapı dolaşan, günlerini, aylarını hatta yıllarını bir canlıya adayan güzel insanlar var. İşte en kıymetlilerimizin kaderini değiştiren hayvanseverlerin ilham veren hikâyeleri...
#Doğa KahramanlarıHiçbir hayvansal ürünü yemiyor, kullanmıyor, sürmüyorlar. Kimi küçük yaşlarından itibaren bir aydınlanma yaşayarak, kimi yakınlarının etkisinde kalarak; bazıları sağlığını, bazıları da dünyanın geleceğini düşünerek karar alıyor. Sebepleri farklı olmakla birlikte her geçen gün daha çok kişi bu beslenme tarzına yöneliyor. Trend mi, yaşam tarzı mı, inanç şekli mi? ‘1 Kasım Dünya Vegan Günü’ arifesinde anlamaya çalıştık.
#1 Kasım Dünya Vegan Günüİstanbul Boğazı bir zamanlar lüfer cennetiydi. Kılıçların cirit attığı, köpekbalıklarının dev orkinosların peşine takıldığı, lüferin büyüğü 20 kiloluk kofanalardan günde 15 tane yakalamayanın “Balıkçıyım” demediği zamanlar vardı... Bugün Lüfer Bayramı’nı kutluyoruz, denizin efendileri, “Eskiden her gün bayramdı” diyor.
#Boğaz‘Lüfer Bayramı’nın dördüncüsü bu yıl bir boğaz köyü olan Kuzguncuk’ta kutlanacak. Eh ben de hem mutfağını hem yaşamını orada kurmaya çalışan biri olarak elimden geldiğince ev sahiplerinden biri olacağım. Bu bayram, gelecek hafta sonu çocuğunuzu da alıp bize gelmek için güzel bir vesile olabilir! Heyecanla hepinizi bekliyoruz.
#KuzguncukWorld Business Council for Sustainable Development (WBCSD-Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi) Başkan ve CEO’su Peter Bakker, yanındaki Eczacıbaşı Holding CEO’su Erdal Karamercan ile Borusan Holding CEO’su Agah Uğur’u işaret etti:
300 restoran, yüzlerce aşçı, binlerce garson, onbinlerce tepsi, yüzbinlerce tabak, milyonlarca çatal-bıçak Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük gastronomi etkinliğine hazır. Yeme-içme sektörünün temsilcileri, şefler, gurmeler ve lezzet tutkunları biraraya geldi, 9-12 Mayıs’ta İstanbul Küçükçiftlik Park’ta lezzete kazan kaldırıyor: Arçelik Gastro İstanbul Festivali.