Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgınının başlangıcından bu yana, virüsün yayılmasını önlemek amacıyla uzmanlar tarafından birçok öneri ve tedbir dile getiriliyor. Bu önerilerden biri de güçlü bağışıklık sistemi için vitamin ve özellikle D vitamini kullanımı. Peki D vitamini yaşa göre kullanımı nasıl olmalı? Dr. Öğretim Üyesi Nilay Aksoy anlatıyor.
#D VitaminiHer yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımSevgili Hürriyet okurları... “SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUK” sohbetlerimizde bu haftaki konuğum Acıbadem Ankara Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Doç. Dr. Yeşim Garip Çimen. Kemik erimesi ile ilgili merak edilenleri ve tedavi yöntemlerini sordum, Doç. Dr. Yeşim Garip Çimen siz okurlarımız için yanıtladı.
#Serkan KızılbayırGıda takviyesi kullananan, sağlığa faydalı olduğunu düşünen milyonlarca insan var. 'Süper haplar' olarak piyasada olanbu takviyeler, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Gıda TakviyesiMilyonlarca insan faydalı olduğunu düşünerek gıda takviyesi kullanıyor ancak bazı uzmanlar, bunların işe yaradığına dair çok az kanıt olduğunu söylüyor. 'Süper haplar' olarak piyasaya sürülen gıda takviyeleri, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#SağlıkDoymuş yağ, doymamış tekli ve çoklu yağ gibi birçok ifadeyi eminin sizler de sık sık duyuyorsunuzdur. Tabii yediğimiz hemen hemen her yemekte bu yağlardan birinin kullanılıyor olması da konunun her zaman merak edilmesinin ana nedeni... Eğer siz de “Hangi yağları tüketmeliyiz?”, “Katı yağları hayatımızdan çıkarmamız mı gerekiyor?”, “Sağlıklı yağlar, hangi besinlerde bulunur?” ve “En tehlikeli yağ hangisi?” gibi soruların cevabını merak edenlerdenseniz, doğru yerde olduğunuzu söyleyebilirim. Şimdi gelin hep birlikte vücudumuzun en önemli enerji kaynağı olan yağların sağlığımıza olan etkilerini birlikte inceleyelim.
#SağlıkBarbunya en faydalı olan ve besin değeri çok yüksek olan yiyecekler arasında yer almaktadır. Barbunyaları buzluğa konulduğu zaman taze olacak şekilde kullanmak mümkün olmaktadır. Kış aylarında hormonsuz olacak şekilde barbunya tüketimi için buzlukta bulundurmak gerekmektedir. Barbunya buzluğa nasıl konulur ve barbunya nasıl ayıklanır gibi konuları merak edilen tüm detayları ile sizler için derledik.
#BarbunyaKoronavirüsü yenen hastaların aylar sonra bile baş ağrısı, beyin sisi, yorgunluk ve tat-koku kaybı şikâyetleri olabiliyor. Uzmanlar koronavirüsü atlattıktan sonra hasar kalmaması için sigarayı bırakmayı, daha iyi beslenip spor yaparak sağlıklı yaşam kurallarına harfiyen uymayı öneriyor.
#GazetehaberleriFıstık, hemen hemen herkesin severek tükettiği bir kuruyemiştir. Tatlılarda özellikle baklavada kullanılan fıstık nerede ve nasıl yetişir? Fıstığın faydası nedir? Fıstık ağacı nasıl yetişir gibi sorular akıllara gelebilir. İşte fıstık ağacı hakkında merak edilen tüm detaylar.
Özellikle dünyanın en büyük canlı topluluğu olarak da bilinen bal mantarı, bulunduğu bölge itibariyle kilometrelerce bir alanı kaplayabiliyor. Bugün en çok bilinen önemli mantar türleri içerisinde yer alır. Peki bal mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Bal mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
#Bal Mantarı NedirDizde oluşan ağrılarla başlayan (merdiven inerken, çıkarken ya da oturup ayağa kalkarken) diz kireçlenmelerinde tedaviye geç kalınmaması adına erken teşhis önemlidir. Peki ama diz kireçlenmesi nedir ve neden olur? Nasıl belirti verir? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır anlatıyor.
#Diz KireçlenmesiKoronavirüs hamileleri nasıl etkiliyor? Hamile birine koronavirüs bulaşırsa ne yapılmalı? Bu dönemde hangi doğum yöntemi tercih edilmeli? Koronavirüs testi pozitif çıkan kişiler emzirebilir mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş, koronavirüs ve hamilelik konusunda kapsamlı bir rehber hazırladı.
#HamileHastalıklar olduktan sonra sonuçlarıyla ortalık kaynıyorken nedenlere bakmak gerektiğini kaçırabiliyoruz. Korona, tıpkı kuş gribi, salmonella, deli dana, influenza, koli basili gibi ilk önce hayvanlardan insanlara bulaşan virüsler. Burayı kaçırıyoruz. Konu insanların hayvanları yemek amaçlı görmeleri.
#VeganUzmanlara göre, D vitamininin en önemli kaynağı olan güneşten her gün 15 dakika yararlanmak vücudun ihtiyacını karşılıyor. D vitamini eksiliği özellikle kapalı ortamlarda çalışmak zorunda olan kişilerde daha sık görülmektedir. İleri düzeyde olan D vitamini eksikliğinin halsizlik, yorgunluk ve denge kayıplarına hatta yaşlılarda düşme gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki, D vitamini eksikliği belirtileri neler? D vitamini hangi besinlerde bulunur?
#D Vitamini EksikliğiD Vitamini eksikliği pek çok insanın ortak sorunu. Yaz aylarında güneşten faydalanıp D vitamini gereksinimimizi karşılıyoruz. Peki ya kış aylarında? Hem yetişkinlerin hem de çocukların sağlığında önemli yeri olan D vitamini dengeli beslenmeyle kış aylarında da vücudumuz için görevini yerine getirebiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık güneşten minimum seviyede faydalandığımız şu günlerde D vitamini eksikliğiyle ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
#D VitaminiOtoimmün rahatsızlığı olan birçok kişide basit ama önemli 2 yöntemin fayda verebileceğini biliyor musunuz? Rejeneratif Tıp Uzmanı Dr. Aşkın Nasırcılar, bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek daha düzgün çalışmasını sağlayacak beslenme önerilerinde bulundu.
#Bağışıklık SistemiÇoluk çocuk, genç yetişkin, kadın ya da erkek fark etmez, kalsiyum herkese lazım. Kemiklerin, dişlerin yapılanması, yaşlanınca bütünlüğünü koruması, destek dokunuzun gelişip sağlamlaşması ve yüzlerce kimyasal sürecin aksamaması için kalsiyum lazım. Doğru olanı da onu haplarla, şuruplarla filan değil, doğal yoldan kalsiyum zengini besinlerle temin etmek. Bunun yolu kalsiyum deposu besinleri bilmekten geçiyor. “Peki hangi besinlerde daha çok kalsiyum var hocam?” diyorsanız buyurun...
#Osman MüftüoğluBitkilerin efendisi Maranki’nin ‘Doğadan gelen şifa’ yazısı dizisi bugün başladı.Sağlığın, güzelliğin ve hatta mutluluğun sırrı doğada... Bitkiler, uzmanların yönlendirmesi doğrultusunda kullanıldıklarında toksin atımından depresyon tedavisine her konuda en önemli yardımcılarımız.
#Maranki