Güncelleme Tarihi:
Prof. Dr. Ahmet Maranki’nin en özel tariflerini ve kürlerini paylaştığı yazı dizisi, mide, bağırsak ve karaciğer sorunlarını ortadan kaldırmaya yönelik tariflerle başladı.
Maranki’nin önerdiği sindirim sistemi dostu bitkiler, karaciğer dostu tarifler beş gün boyunca Kelebek 2’de okuyucuyla buluşacak.
İşte İlk günün tarifleri
* Sarımsak Çorbası
* Meyan Kökü Çayı
* Kişnişli Kızılcık Şerbeti
* Ebegümeci Kavurması
* Sindirim; besinler ağzınıza girdiği anda başlar. Çiğnemeye başladığınızda, tükürük ve parotid bezlerinden salınan alkalin enzimleri besinleri parçalamaya başlar.
* Yuttuğunuzda, besinler özefagus boyunca hızlı bir şekilde hareket eder ve depolanacağı, sıvılaştırılacağı ve asidik mide sıvısı tarafından işlem göreceği mide rezervuarına iner.
* Mide - gastrin ve histamine hormonlarını salgılayan mide ve vagus siniri yoluyla sinir sisteminin itinalı kontrolü altındadır - proteinleri polipeptit adı verilen orta boyutlu parçalara dönüştüren enzimleri (pepsinojenler) ve hidroklorik asit salgılar.
SİNDİRİM SİSTEMİ DOSTU BİTKİLER
Ebegümeci kavurması
Mevsimi: Her mevsim
MALZEMELER
· 500 gr ebegümeci
· 2 adet soğan
· 6 diş sarımsak
· 4 yemek kaşığı zeytinyağı
· 2 adet rendelenmiş havuç
· 1 adet rendelenmiş kereviz
· Yarım çay kaşığı zerdeçal toz
· Tuz, kimyon, karabiber
Soğan ve sarımsaklar yağda hafif sotelendikten sonra çok ince olmamak şartıyla doğranmış ebegümeciler ilave edilir. Yarı pişme kıvamında ayarlanan ebegümecinin içine baharatları eklenip, servise sunulur.
Not: Yemeğinizi çok pişirerek öldürmeyiniz. Afiyet olsun…
ŞİFASI
Gastrit ve mide ülserinde yardımcı olan ebegümeci otu özellikle mukoza iltihabında faydalıdır. Gırtlak, bademcik iltihabı ve ağız kuruluğunda kullanılabilir. Vücut için önemli bir vitamin kaynağıdır.
Kişniş tohumu
Latince adı:
Coriandrum Sativum
Bilinen bileşimleri: A vitamini, kalsiyum, D vitamini, B12 vitamini, C vitamini, demir, piridoksin, magnezyum
Özellikleri: Avrupa, Asya ve Afrika’da doğal olarak yetişir. Türkiye’de Konya ve çevresinde yetişmektedir. Daha çok baharat olarak kullanılan bir bitkidir.
Sarımsak çorbası
Mevsimi: Her mevsim
MALZEMELER
· 5 baş sarımsak ( A, B, C vitaminleri, iyot, kükürt)
· 3 yemek kaşığı zeytinyağı ( Fosfor, azotlu maddeler ve F vitamini)
· 1,5 yemek kaşığı ince bulgur (Nişasta, mineraller, fosfor, potasyum)
· 1,5 yemek kaşığı (Nişasta, protein, enzim, karbonhidrat)
· Yarım çay kaşığı zencefil toz (Kalsiyum, B ve C vitaminleri, fenol bileşikler)
· 1 litre su kıvamında beyaz biber ve tuz (Uçucu yağlar, Alkolit olan pipernigrum)
Sarımsakların hepsi doğranır ve az kıvamında sotelenir. Üzerine eklenen un sarımsaklarla birlikte bir süre daha sotelenmeye devam eder. Daha sonra üzerine su eklenir. 5 dakika sonra ince bulgur eklenir. Karışım kaynama noktasına gelinceye kadar karıştırılır. Pişirildikten sonra ocaktan alınır tuz ve baharatı eklenir.
ŞİFASI
Kuvvetli bir mikrop öldürücü özelliğine sahiptir. Yüksek tansiyon hastalarının kan basınçlarını normal seviyelerde tutabilmeleri için tüketmeleri önerilir. Mide ve bağırsaklardaki parazitlerin atılmasına yardımcı olur. Kabızlık gibi durumlarda etkilidir. Yaz- kış fark etmeden her mevsim tüketilebilir.
Meyan kökü çayı
MALZEMELER
· 1 dal meyan kökü
· 1 çubuk tarçın
· Yarım çay kaşığı toz zencefil
· 1 litre su
1 litre su içerisine 1 adet meyan kökü ve çubuk tarçın eklenir. 5 dakika kaynatılır. Kaynatıldıktan sonra içerisine zencefil tozu eklenir. İsteğe bağlı olarak bal ilave edilebilir. Soğuk ya da ılık içilebilir.
ŞİFASI
Bağırsakları rahatlatır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Reflü, gastrit gibi rahatsızlıklarda etkilidir.
Kişnişli kızılcık şerbeti
MALZEMELER
· 400 gr kızılcık
· 150 gr bal
· 1 litre su
· 20 tane kişniş
· 2 adet kabuk tarçın
· Yarım limon
Kaynayan ballı suya kişniş, kızılcık, limon, kabuk tarçın ilave edilir. 10 taşım kaynatılıp ezilerek süzgeçten geçirilir. Afiyetle içilir.
ŞİFASI
Vücuttaki sistit oluşumunu önler. Kızılcık suyunda bulunan proantosiyadin adlı madde, mesane duvarına yapışan zararlı bakterileri engeller. Mide ve bağırsakları rahatlatır, kurtçuk ve solucanları düşürür. İdrar enfeksiyonunu önler. İçerisindeki kişniş helicobakteriyi pasifize eder.
Vücudun fabrikası
KARACİĞER
Karaciğeriniz vücudunuzdaki en ağır ve en büyük organlardan biridir. Karnınızın sağ üst kısmında, kaburgalarınızın tam altında bulunmaktadır.
*Vücudu zehir ve alkolden arındırmak
*İlaçları parçalamak
*Kanı filtrelemek ve temizlemek
*Kandaki kolesterol miktarını kontrol etmek
*Hormonları üretmek ve dengelerini korumak
*Vücudun kendini onarmasına yardım eden kimyasallar üretmek
*Bağırsaktaki gıdaların parçalanmasına yardım eden safra üretmek.
KARAHİNDİBA
Latince adı: Taraxacum Officinale
Bilinen bileşimleri: A vitamini, C vitamini, E vitamini, K vitamini, Thiamin, B2 vitamini, Niasin, B6 vitamini, Folat, Pantotenik asit içerir.
Özellikleri: Sarı çiçekli, 10-50 cm boylarına kadar uzayabilen, çok yıllıklı bitkidir. Genelde nisan ve mayıs aylarında yetişir. Dünyanın her yerinde yetişen bir bitkidir. Peygamber Efendimiz (S.a.v) şöyle buyurmuştur: “Bir kimse güneyiği (hindiba) yer de arkasından uykuya yatarsa, o adama ne zehir ne de sihir işlemez.”
Karahindiba çayı
Kaynatılmış 400 ml su içerisine karahindiba ve kereviz yaprakları atılır. 5-7 dakika ağzı kapalı şekilde dinlendirildikten sonra içilir. Afiyet olsun.
MALZEMELER
· 1 tutam karahindiba
· 2 dal kereviz yaprağı
· 400 ml su
Sebzeli enginar dolması
Mevsimi: İlkbahar–yaz
MALZEMELER
· 4 adet enginar
· 1 adet soğan
· 8 diş sarımsak
· 100 gr taze fasulye
· 1 adet havuç
· 100 gr lahana
· 1 adet kereviz
· 1 adet pırasa
· Yarım patates
· Az ıspanak
· 4 dal kekik
· 2 dal nane
· Yarım çay kaşığı zerdeçal toz
· Yarım çay kaşığı zencefil toz
· Tuz, karabiber
· 6 yemek kaşığı zeytinyağı
Az zeytinyağında soğan ve sarımsaklar pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine küçük küçük doğranan fasulye, havuç, 5 dakika sonra lahana, pırasa, kereviz ve az miktarda ıspanak pişirilir. Enginarlar az zeytinyağı, limon suyu, tuz ve suda haşlanır. Daha sonra haşlanan enginarların içerisi önceden hazırlanan iç ile doldurulur. Haşlama suyundan bir miktar su doldurulan enginarlara eklenerek fırında 15 dakika pişirilir. Afiyet olsun…
ŞİFASI
İçeriğindeki luteolin maddesi sayesinde kötü kolesterol LDL’nin düşürülmesine yardımcı olur. Beyin yorgunluğunda etkilidir. Kalp adalelerinin kuvvetlendirilmesinde, kalbin kuvvetli ve sıhhatli olmasına yardımcı olan bir gıda takviyesidir. Prostat sıkıntısı olanlara tavsiye edilir.
Kereviz çorbası
Mevsimi: Kış
MALZEMELER
· 1 adet kereviz (A, B, C vitaminleri, fosfor, çinko, bakır, selenyum)
· 1 adet havuç ( B, C, D ve e vitaminleri)
· 1 adet patates (Protein, B, C vitaminleri ve potasyum)
· 3 yemek kaşığı zeytinyağı (Fosfor, azotlu maddeler ve F vitamini)
· 1 baş soğan (A, B, C vitaminleri, fosfor, iyot, kükürt)
· 4 diş sarımsak (A, B, C vitamini, kükürt)
· 1 tutam dereotu (A, C, D vitaminleri ve mineraller)
· Yarım kaşık hindistancevizi rendesi (Fosfor, demir, kalsiyum, karbonhidrat, protein)
· 1,5 yemek kaşığı un (Nişasta, protein, enzim, karbonhidrat)
· 1 çorba kaşığı limon suyu (A, B1, B3, C, folik asit, sodyum, potasyum)
· Tuz (NaCl)
· Karabiber
Zeytinyağında sotelenen soğan ve sarımsağın üzerine kuşbaşı şeklinde doğranmış kereviz ve patates sotelenir. Unu eklenen yemek 2-3 dakika sotelendikten sonra üzerine 1 litre soğuk su eklenir. Tuzu ve baharatı ayarlandıktan sonra incecik doğranmış dereotu ile servise sunulur.
ŞİFASI
Kerevizin besin değeri ve faydası oldukça yüksektir. Vücudu güçlendirici etkisi vardır. Kanı temizler, karaciğerin dostudur. Cilde parlaklık kazandırır. Birçok önemli hastalık semptomlarının azalması için tavsiye edilir.
Kırmızı pancar kürü
MALZEMELER
· 1 adet kırmızı pancar
· 1 adet havuç
· 2 adet elma
· 1 adet portakal
· Yarım kereviz
· 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Kırmızı pancar, kereviz, elma, havuç, portakalın suyu çıkartıldıktan sonra bir bardağa alınır ve üzerine zeytinyağı eklenir. Sabahları içilmesi önerilir.Afiyet olsun…
BÖBREK RAHATSIZLIKLARINA ÖZEL
Böbrek rahatsızlığı yaşayanlara ve böbrek rahatsızlığı yaşamak istemeyen kişilere rahatlıkla tüketebilecekleri şifalı yemekler.
ALTIN OTU
Halk arasında ölmez çiçek olarak da bilinen altın otu, boyu yaklaşık olarak yarım metreye uzanan sarı renkli çiçekleri olan bir bitkidir. Yapısında flavonlar, reçine, kumarin, acı maddeler ve uçucu yağlar bulundurmaktadır.
Altın otu çayı olarak da insanlar tarafından tüketilmektedir. Yapısında bulundurduğu yararlı bileşenler sayesinde insanlara sağladığı birçok fayda bulunmaktadır.
İdrarın dışarıya atılması konusunda fayda sağlar. Aynı zamanda mesane, prostat ve idrar yollarında meydana gelebilecek iltihaplanmalar karşısında da olumlu etkileri vardır.
Vücutta meydana gelen iltihapları giderici etkileri olduğu gibi yaraların iyileşmesine de yardımcı olur. Ayrıca dokuların yenilenmesi ve onarılması hususunda da insanlara faydalı olabilmektedir.
Safra kesesinden ve pankreastan gelen salgıların artmasını sağlar. Ayrıca mide suyunu artırıcı özellikleri de vardır.
Romatizma ve eklem bölgesinde meydana gelebilecek ağrıların azalmasına yardımcı olmaktadır.
İnsanlara tokluk hissinin gelmesini sağlar.
İdrar yollarında meydana gelebilecek taşların düşürülmesi konusunda fayda sağlar. Ayrıca böbreklerde meydana gelebilecek rahatsızlıkları engelleyici etkileri olduğu saptanmıştır.
Altın Otu Kürü
MALZEMELER
· 1 tutam altın otu
· 1 çay kaşığı toz zencefil
· 1 tutam ısırgan yaprağı
· 1 lt. su
1 lt. kaynayan suya altın otu, ısırgan yaprağı 2 dk. kaynatıldıktan sonra içerisine toz zencefil eklenir ve 5 dk. demlenir. Daha sonra süzülür ve 3 bölünerek gün içerisinde içilir. Kürümüzü 7 gün uygulayabilirsiniz.
PIRASA ÇORBASI (PÜRHASSA ÇORBASI)
Mevsimi: Kış
MALZEMELER
· 3 yemek kaşığı zeytinyağı (Fosfor, azotlu maddeler, F vitamini)
· 1 baş orta boy soğan (A, B ve bol C vitamini, fosfor, iyot, kükürt)
· 4 diş sarımsak (A, B, C, iyot, kükürt)
· 3 adet pırasa (A, E, B1, B2 ve C vitamini, kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir, fosfor)
· 3 yemek kaşığı ince bulgur (B1, B2 vitaminleri, kalsiyum, protein)
· Himalaya
kristal tuz
· Beyaz biber
(C vitamini)
· 1 çay kaşığı
toz zerdeçal
(curcumin içerir.)
· Aldığı kadar su
3 yemek kaşığı zeytinyağı ile incecik doğranmış soğan ve sarımsak sotelenir. Yarım ay şeklinde doğranmış pırasalar ilave edilir ve soteleme işlemine devam edilir. Az miktarda su eklendikten sonra kayanamaya bırakılır. Kaynamaya başlatıktan sonra içine bulgur ve baharatlar eklenir. 3-4 taşım kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır ve içerisine tuzu eklenir.
ŞİFASI
Pırasa insan sağlığı için çok faydalı bir sebzedir. İştahsızlığı gideren pırasa, kan yapıcı ve idrar söktürücüdür. Taş düşürmeye yardımcı olur. Bağırsakları yumuşatarak ve kilo aldırmadan besler.
Taze Bamya Yemeği
Mevsimi: yaz
MALZEMELER
· 500 gr. bamya
· 4 adet domates
· 2 adet soğan
· 10 diş sarımsak
· 1 adet limon
· 4 yemek kaşığı
zeytinyağı
· 2 dal adaçayı
· 1 parça zencefil
· Yarım çay bardağı üzüm sirkesi
· Himalaya kristal tuz
Bamyalarımız sirkeli suda şok haşlama yapılıp çıkarıldıktan sonra zeytinyağında sotelenen soğan ve sarımsağın içine eklenir. Domatesler, baharatları, limonu ilave edildikten sonra azıcık su konulup 20 dakika pişirilip servise sunulur.
ŞİFASI
Mide ve bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlar ve kanı temizler. Kuvvetli idrar söktürücüdür. Böbrekleri temizler ve onarır.
Kakuleli Portakal Şerbeti
Mevsimi: Kış-sonbahar
MALZEMELER
· 1 adet çubuk tarçın
· 100 gr. bal
· 10 adet kakule
· 4 adet portakal
· 6 dal taze nane
· 1 lt. su
Portakalın kabukları rende yapılıp, portakallar sekize bölünür. Rende yapılan kabuklar balla iyice karıştırılıp; içine kakule, nane ve çubuk tarçın eklenip, bir gece dinlendirilir. Daha sonra kaynayan suya bu karışım ilave edilip 5 dakika daha kaynatılıp, altı kapatılır. Soğuyunca tülbentle süzülüp afiyetle içilir.
DİKKAT!
Yazı dizisinin sağlık ve hastalıklarla ilgili kısımları Tıp Hekimi Dr. Ali Özgür tarafından hazırlanmıştır.
Yazı dizisinde adı geçen bitkileri alerji testi yaptırmadan kullanmanız tavsiye edilmemektedir.
Hazırlanan kür, yemek ve bitkiler hastalık tedavisi için değil, haber ve bilgi amaçlı olarak sağlıklı ve kaliteli yaşamak için önerilmektedir. Hazırlanan bilgileri uygulamaya başlamadan önce sağlık uzmanınızın görüş ve onayı alınmalıdır.