Paylaş
Bebeklerde kafa kemikleri doğum sırasında tümüyle birleşmemiştir, kafa kemikleri arasında boşluklar bulunur. Bebeğin başı büyük oranda bir yaşında şekillenir.
Bebeğin baş çevresi ilk bir yaşta hızlı büyür. Bebeklerde ön bıngıldağın 9-18 ay arasında kapanması beklenir. Doğumda veya ilk aylarda bıngıldağın kapandığı olgularda baş çevresi büyümesi normal ise müdahale edilmez. Ancak kafa kemiklerinin tümüyle birleşip kafa içi basıncın arttığı, baş büyümesinin durduğu, kraniostenoz olgularında mutlaka ileri tetkik ve tedavi yapılmalıdır. Kafa kemik aralıklarının erken kapanması sonucu başın açık kemik aralığı yönünde büyümesi sonucu kule ve kayık kafa gibi kafa şekilleri görülebilir.
Bebeklerde doğum kanalındaki duruş pozisyonuna bağlı olarak baş eğriliğine rastlanılabilir. Özellikle ikiz bebeklerde bu durumla sık karşılaşılır.
Bebeğin kafasının üst kısmı şiş görünebilir
Doğum esnasında zorlanmaya bağlı olarak tek kemiğin altında lokalize kanama olan cefal hematom ve tek kemiğin sınırlarını aşan saçlı deri altındaki ödemle karakterize olan caput succadaneuma rastlanılabilir. Her iki durumda da bebeğin kafasının üst kısmı şiş görülür.
Bebeklerde D vitamini miktar ve metabolizmasında yetersizlik sonucunda oluşan raşitizmde arka kafa kemiğinin pin pon topu gibi içe göçmesi ve dört köşe kafa görüntüsü bulguları saptanabilir ve tedaviye başlanılır.
Bebeklerde görülen tortikolis (eğri boyun) normal doğum sırasında zorlanma ile kas içi kanamaya bağlı olabileceği gibi doğumsal olabilir veya nörolojik hastalıklara eşlik edebilir. Çoğunlukla boyun kasının üzerinde zeytin çekirdeği gibi ele gelen bir alan fark edilir. Eğri boyun fark edildiği andan itibaren hızla fizyoterapiye yönlendirilir. Başka nörolojik hastalıkların eşlik etmediği olgularda hızla yanıt alınır.
Bebeklerin yatış pozisyonu nasıl olmalı?
Bebeklerde görülen ani bebek ölümü sendromunun özellikle yüzüstü yatan bebeklerde daha sık görülmesi nedeniyle bebeklerin yüzüstü yatırılması önerilmez. Sürekli düz sırt üstü yatan bebeklerde bebeği kafasının arka kısmı düzleşebilir. Bebeklerin zaman zaman yana çevrilerek yatırılması bu durumu engeller. Bazı bebeklerde sadece tek yöne (sağa ya da sola) dönme diğer yöne dönmeyi reddetme tepkisi görülebilir. Bu kafanın eğriliğiyle sonuçlanabilir. Bu durumda dönmediği alana sesli ya da renkli oyuncaklar koyarak bu yöne dönüşünü teşvik edebiliriz ve egzersiz öneririz.
Egzersizlere yanıt vermeyen kafa eğriliklerinde göz sinir felci olasılığı açısından göz muayenesi yapılmalıdır.
Paylaş