Güncelleme Tarihi:
Evet, güneşlenmek formunuzu korumanıza yardımcı olabilir. Fareler üzerinde yapılan yeni bir araştırmaya göre, güneş ışığı kilo alımını ve Tip 2 Diyabetin ortaya çıkmasını yavaşlatabilir.
Ultraviyole ışınlarına maruz kalan farelerde, aynı zamanda anormal glikoz seviyeleri ve insülin direnci gibi tip 2 diyabetin uyarıcı işaretlerine daha az rastlandığı belirtildi.
Bir başka çalışmada, bolca D vitamini tüketenlerin bel çevrelerinin az tüketenlere göre daha düşük olduklarını ortaya koydu.
Günümüzde pandemi şeklinde D vitamini eksikliği önü alınmaz bir salgın olarak etkisini sürdürmektedir. Bu salgın birçok hastalıklara da davetiye çıkarmaktadır.
Vitamin D eksikliğinin ana nedeni, güneşe maruziyetin yeterli olmamasıdır.
Vücudumuzda deride bulunan D vitamininin ön maddeleri ile güneşin ultraviyole ışınları maruz kalındığında D vitamini vücutta üretilebilmektedir.
D vitamini yağda eriyen bir prohormondur; ya diyetten gelir (Vitamin D2 olarak) ya da deride D3 vitaminleri (kolekalsiferol) kullanılır.
Vücudumuza giren D vitamininin ancak yüzde 10’u yiyecekler (yumurta, sakatat, balık) ile alınır.
PEKİ, D VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?
Balık yağı, süt ve süt ürünleri, morina balığı yağı, sardalya, uskumru, somon, ton balığı, yumurta sarısı, tereyağı, yulaf ezmesi gibi besinlerde D vitamini bulunur.
Bir tane yumurta 20 IU, bir bardak süt 100 IU, bir tatlı kaşığı balık yağı 400 IU D vitamini içerir. Saat 10 ila 15 arasındaki bölümde 10 dakika kadar güneşlenmek ciltten 3000 IU civarında D vitamini sentezini sağlar.
D VİTAMİNİNİN FAYDALARI VE DÜŞÜKLÜĞÜNDE GÖRÜLEN SORUNLAR NELERDİR?
D vitamini insan iskelet sistemini ve kemiklerini güçlendirir. Yaşlı insanlarda kemik kırılmaları yeterli düzeyde D vitamini alınarak daha aza indirilebilir. Ayrıca yine yetişkin insanlarda kemik rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur. Çocuklarda ise raşitizm hastalığını önlemede etkilidir.
D vitamini vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun daha dirençli olmasını sağlar. Böylelikle insan enfeksiyonlara karşı daha korunaklı olur ve daha az hastalanır.
D vitamini aynı zamanda insandaki yüksek tansiyon üzerinde de etkilidir.
Yapılan araştırmalarda D vitaminini düzenli olarak alan insanlarda meme kanseri ve prostat kanseri görülme düzeyi daha az çıkmıştır. Eksiliğinde ise bu hastalıklar yönünden bir artış görülmüştür.
Yapılan araştırmalar, obez kişilerde D vitamini seviyelerinin düşük olduğunu göstermiştir. Hatta D vitamini eksikliği obezitenin ve metabolik sendromun kaynağı olabilir.
Yapılan bir başka araştırmada ise, D vitamini eksikliği ile obezite ve karın bölgesinde yağlanma arasında bir bağlantı olabileceğini, D vitamini seviyeleri arttırıldığında kilo verme çabalarının kolaylaştığını gösteriyor. Başka bir araştırmanın sonucunda da bir önceki çalışmayı destekler nitelikte, kilo veren kişilerde D vitamini seviyelerinin arttığı görülmüştür.
Bütün bu çalışmaları düşündüğümüzde, D vitamininin ne kadar önemli olduğunu ancak sentetik yolla alınan D vitamininin belli bir miktardan sonra toksik olabileceğini unutmamalıyız.
arpanetmedya.com'a katkılarından dolayı teşekkürler.