Fransız yemeği olan cordon bleu Gelinim Mutfakta programıyla birlikte yeniden gündeme geldi. Şinitzele benzeyen cordon bleu, peynir ve salam ile doldurulmuş dana etinden yapılan bir Fransız yemeğidir. Bu yemeğin köklerinin İsviçre'de bulunduğu düşünülür. Fransa, İsviçre, Avusturya ve Almanya'da farklı varyasyonları vardır. İşte, Gelinim Mutfakta Cordon bleu tarifi ve malzemeleri...
#Cordon BleuAnadolu’nun en saf ürünlerini son derece dozunda duru ve rafine dokunuşlarla şekillendiriyor. Savaş Zafer, yaşadığı toprağın kültürüne sahip çıkan ve malzemesinin kıymetini bilen, özetle yeni nesle dair umutlarımızı canlandıran şeflerden. Bundan sonra adını çok daha fazla duyacağımıza eminim.
#Savaş ZaferPek çok kişi artık eskisi kadar dışarıda yemek yemiyor. Sebep elbette restoranlardaki fiyatlar. Değil mükellef sofralar kurdurmanın, basit bir tabak çorbanın, makarnanın, salatanın fiyatı bile aldı başını gitti. Müşteriler şikâyetçi, restoranlar savunmada… Mekân sahipleri malzeme, işletme, personel ve sabit giderleri sebep gösteriyor. Peki, tüm bunlar her gün biraz daha artan fiyatları açıklamaya yetiyor mu? Gastronomi alanından isimlere sorduk.
#YemekYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiSöz konusu olan gençlerse o zaman akan sular duruyor benim için. Bayılıyorum onların o amatör heyecanına, farklı bakış açılarına ve öğrenme heveslerine... İşte geçen hafta da son zamanlarda benim için büyük bir anlam ifade eden önemli bir yarışmanın jürisindeydim. 35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması... Önemli çünkü ilk yılında da jüri üyesiydim ve bu yıl ikincisinde kaydedilen aşama beni gerçekten çok mutlu etti.
#Yemek YarışmasıEkin Uzunyol Çağlar’ın İstanbul Reşitpaşa’da ilkini açıp, evlendikten sonra ikinci şubesini Bodrum’da hayata geçirdiği Havan’dan aslında modern bir esnaf lokantası. Küçük, şirin ve minimalist. Bir kez keşfedenin bir daha, bir daha geleceği ve bildiği sebzelerin bambaşka halini göreceği bir lezzet durağı. Ağzınız sulanacak biliyorum ama haydi başlayın okumaya!
#12023 gastronomi dünyasına ne gibi yenilikler getirecek dersiniz? Yazarımız Ebru Erke sebze ve balık ağırlıklı menülerin artacağını, Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü Defne Ertan Tüysüzoğlu artizanal çikolatanın patlama yapacağını söylüyor. Mutfak Dostları Derneği Başkan Yardımcısı Esin Sungur’a göreyse dışarıda yeme alışkanlıkları değişip temalı konseptler artarken restoranlar özel kulüp havasına bürünmeye başlayacak... İşte yeme-içme sektörünü bekleyen gelişmeler....
#GastronomiDünyanın gıda kaynakları azalıyor. Devir ‘atıksız mutfak’ devri! Geleneklerimizde bir ürünün sapını, kökünü, yaprağını ayrı ayrı değerlendirmek zaten var. Biz de biraz özenle kendi atıksız mutfağımızı yaratabiliriz. Örneğin turunçgillerin kabuklarını reçel yapabilir, asma yaprağının sapını tencerenin dibine yayarak sarmanın lezzetine lezzet katabiliriz. Tasarımcı Gönül Paksoy, şef Aylin Yazıcıoğlu, yemek programları yapan Şerife Aksoy ve şef Pelin Çakar’dan konuya yaklaşımlarını dinledik, tarifler aldık, çeşitli püf noktaları öğrendik...
#YemekYazın son demlerinde tezgâhlardaki erik çeşitleri de arttı. Anjelika, mürdüm, mirabelle... Kekten tarta, crumble’dan pestile erikler içine girdiği her şeyin lezzetini katlıyor. Yahnilere de çok yakışan bu nefis meyveyle Uzakdoğu usulü bir sos yapıp tavuk yemeklerinin veya böreklerin yanında sunabilirsiniz.
#ErikPortakal Çiçeği Karnavalı bahanesiyle bir kez daha Adana’ya uzanalım ve kendimizi önce şehrin eski merkezine, Tarihi Kazancılar Çarşısı’na doğru atalım. Bu kebap kokulu, dumanlı sokaklarda tüm canlılığıyla asıl Adana’yı keşfedeceksiniz. Ancak kentin lezzetleri kebapla sınırlı değil.
#Portakal Çiçeği KarnavalıYüksek protein ve karbonhidrat değerine sahip kestane için son dönemin popüler deyişiyle ‘süper gıda’ demek mümkün. Bizim mutfağımızda en çok şekerlemesi ve kebabı yapılsa da pastacılıkta kullanım alanı giderek genişliyor. AB’den coğrafi işaret tescilli Aydın kestanemizse kendine has nitelikleriyle giderek daha çok talep görüyor.
#Kestaneİlk defa gidenin “Ben bugüne kadar kebap yememişim” demesi âdetten. Uçağa sırf ciğer ve şırdan yemek için atlayan günübirlikçiler, kendini Tarihi Kazancılar Çarşısı’nın sokak lezzetlerine kaptıranlar da cabası... Adana mutfağından vazgeçemeyenler ve 8-10 Ekim’deki Adana Lezzet Festivali’nde şehre gidecekler için yemeden dönmemeleri gereken tatları derledik.
#Adana MutfağıKariyerine yön vermek için iş görüşmeleri yapar. Ama istediği gibi bir iş bulamayınca da kendi şirketini kurma kararı alır. Gülten Taner, pazarlamadan firmaların imaj yenilemesine kadar çeşitli konularda danışmanlık yapar. Türkiye’ye getirdiği ev tipi ekmek makinesinin tanıtım ve pazarlamasını yapar. Glutensiz ekmek tarifleri kitapçığı hazırlar. Gülten Taner, 2018’de ise organik bebek battaniyeleri üretmek için Guppies and You markasını hayata geçirir. Gelirinin bir kısmını da kız çocuklarının eğitimine ayırır. Gülten Taner, Guppies and You’u dünyada bilinen bir marka yaparak daha çok kız çocuğunun okuması için burs sağlamayı hedefliyor.
#İzmirTürkiye’nin en eski markaları onlar... Kimi asırlık, kimi birkaç asrı devirmiş. Yıllar içinde üretimleri de, tarzları da, işleyişleri de başkalaşmış. Pek çok zorluğa meydan okuyup hayatta kalmışlar ve uzun ömürlerini kaliteden ödün vermemeye borçlular...
#GazetehaberleriSon yılların jet hızıyla yükselen eğitimi gastronomi. İyi de bu bölümlere kapağı atmak iyi bir şef ya da yemek bilirkişisi olmayı garantiliyor mu? Bu işi hakkını vererek yapan örnekler var tabii ama müfredatın olmadığı, eğitmenlerin yetersiz kaldığı, bazılarında mutfak bile bulunmayan bölümlerden iyi eğitim beklemek mümkün mü? İşte mutfakta son durum...
#GastronomiAkşam yemeğine saatler öncesinden "Yine ne pişirsem?" diye düşünmeye başladınız mı? Eğer karar veremediyseniz hazırladığımız menüye bir göz atmanızı tavsiye ederiz. Çorbadan pilava, salatadan tatlıya nefis alternatifler sizi bekliyor. İşte akşama ne pişireceğini düşünenler için nefis tarifler...
#Bugün Ne Pişirsem33 yıl önce, meşhur Amerikan zincirinin ülkeye girmesiyle, bildiğimiz köfte-ekmeğin sadece bir gün içinde ‘fast food’ oluşunu izledik. 11 yıl önce de Londralı Gourmet Burger Kitchen’ın İstanbul’da dükkân açmasıyla sınıf atlamasını... Seyir hız kesmeden devam ediyor; eti, ekmeği, sosu, eşlikçisi derken bu dünya yeniliğe doymuyor. Üstelik artık mekân seçeneği de çok fazla. Karar verirken size yardımcı olması için son dönemin en sevilen burgercilerinin mutfağına daldık.
#Fast FoodYaza sayılı günler kala son kilolarını vermek isteyenler için lezzetli fakat bir o kadar da sağlıklı tarifleri sizin için bir araya getirdik. Dışarıda gördüğünüz ağız sulandıran yemeklerden mahrum kalmak istemiyor ama diyetinize de uysun istiyorsanız bunlar tam size göre! İşte, birbirinden lezzetli 15 diyet yemeği...
#DiyetBeyaz et sektörüyle ilgili yayılan şehir efsaneleri çoğu zaman vatandaşların gündeminin ilk sıralarında yer alıyor. Çoğunlukla bilgi eksikliğinden ortaya çıkan bu tartışmalara sektörün en büyüklerinden Banvit'in Kurumsal İletişim ve Gelişim Müdürü İlgi Görener ile konuştuk. Banvit, yeni ürün konsepti olan yüzde 100 katkısız ürünlerle bu tartışmalara son vermeye kararlı görünüyor.
Cupcake, Amerikalıların en sevdiği tatlılardan. Bu süslü minik pastalar 350 farklı çeşidiyle şimdi İstanbullularla buluşuyor. Amerika’nın ünlü zinciri ‘Yummy Cupcakes’in ülke dışındaki ilk şubesi sebebiyle Türkiye’de bulunan Tiffini Soforenko ile bu tek kişilik lezzeti konuştuk