Coğrafi İşaret haberleri sayfasında Coğrafi İşaret hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3322 Coğrafi İşaret haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Topraklarında yetişen birbirinden özel malzemeleri ve yemekleriyle Hatay, Türk mutfağı için de ayrı öneme sahip. Coğrafi işaret tescili kazanan beyaz balkabağının kullanım alanlarını ‘Antakya ve Yemekleri’ kitabının yazarı Jale Balcı anlattı, kitabındaki çıtır kabak tatlısının tarifini de paylaştı.
#BalkabağıCEYHAN Belediyesi’nin düzenlediği 1. Ceyhan Zeytin ve Zeytinyağı Festivali’nin ikinci günü de büyük bir coşkuya sahne oldu. Coğrafi işaret belgesi alan Ceyhan’da üretilen zeytin ve zeytinyağı için düzenlenen ve tüm Ceyhanlıların ortak olduğu festivalin ikinci gününde de birbirinden değerli etkinlikler düzenlendi.
#CEYHAN BelediyesiTürkiye'nin dört bir yayından gelen yüzlerce peynir geçtiğimiz hafta 2. İstanbul Peynir Fuarı'nda toplandı. Türk mutfağının önemli besin kaynaklarından yüzlerce peynirin arasında, sırrı sadece üretildiği bölgede gizli olanlar da vardı. İşte Türkiye'nin 'tescilli peynirleri'nden bazıları ve onların sırları...
#Coğrafi İşaretBİRLEŞMİŞ Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESO) tarafından gastronomi kenti seçilen Hatay’da günümüze kadar 14 ürün coğrafi işaretle tesillendi. Kentte, bu güne kadar yöresel anlamda, Antakya künefesi, Antakya sürkü, Antakya küflü sürkü, Antakya kağıt kebabı, Antakya tuzlu yoğurdu, Antakya carra peyniri, Samandağ biberi, Hatay kabak tatlısı, Hatay Defne sabunu, Hatay ipeği, Dörtyol mandarini, Belen Kömürçukuru pekmezi, Kırıkhan kavunu ve üflemeli bir çalgı türü olan Samandağ neyi de coğrafi işareti alınarak tescillendi. Peki, coğrafi işaret nedir?
#Coğrafi İşaretİzmir'in Kemalpaşa ilçesinde üreticilerin ’Kemalpaşa kirazı için yaptığı coğrafi işaret tescil başvurusu kabul edildi. Tescilin Avrupa tarafından da onaylanması için çalışmalara başladıklarını bildiren üretici ve ihracatçı Ahmet Özken, "Dünyada kiraz üretiminde ilk sırada olmamıza rağmen ihracatta 4’üncü sıradayız. Kemalpaşa kirazını dünya ligine taşımakta kararlıyız" dedi.
#Kemalpaşa KirazıYaşadığımız ülkede tescillenmiş kaç tane coğrafi işaretli ürün var ve biz kaçını yedik, kokladık, dokunduk, tattık, dahası neler olduğunu biliyoruz? Hani, yurt dışına çıkınca araştırır, gider buluruz ve deneyimleriz ya... İşte onu kentimizde ne kadar yaptık, yapıyoruza dikkat çekmek istiyorum.
#Coğrafi İşaretDünyada coğrafi işaretli ürünlerin pazar büyüklüğünün 200 milyar dolar olduğunu belirten ATO Başkanı Gürsel Baran, “Coğrafi işaret alma potansiyeli olan ürünler, ticaretimizin adeta gizli kalmış hazineleri. Bu hazineleri ticari değere dönüştürmemiz gerekiyor” dedi.
#GazetehaberleriYazın kavurucu sıcağını üzerinden atan Akdeniz’in dingin, Karadeniz’in esintili, Ege’nin gölgeli duraklarında mutlaka mola verdirecek çok lezzetli adresleri derledim. Yollarda bulacak, tadına doyamayacaksınız. Köftecilerden esnaf lokantalarına bu geniş yelpazede her zevke uygun bir seçenek var.
#KaradenizGirişimci 13 kadın, toprakta hep eli olan ama adı pek de anılmayan hemcinsleri için kooperatifleşti. Tarımda kadının parmak izini belirginleştirmek isteyen Tarımda Kadın Kooperatifi, sürdürülebilir tarım için kadın üreticilerin daha çok söz sahibi olmasını istiyor. Ayrıca; kültürel, gastronomik ve tarımsal değerlere sahip çıkan ‘agroekoturizm’ destinasyonu yaratmak da hedefler arasında...
#1Başkent Ankara’nın zengin bir jeotermal kaynağa sahip olduğunu söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, “Başkent ne yazık ki sahip olduğu bu jeotermal servetten yeterince faydalanamıyor. Ankara’da jeotermalle ısıtılan tarım seraları kurularak tarımda kendine yetebilir bir kent haline dönüştürülebilir” dedi.
#Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin AlanYaşadığımız toprakların sofralarımıza en büyük armağanlarından biri zeytin ağaçları. Akdeniz’de başlayan zeytin hasadı Ege’den Marmara’ya ulaştı. Çiftçilerin dediği gibi ‘var yılı’ndayız, ağaçlar yüklü, zümrüt yeşili zeytinler sıkılıp birer sağlık ve lezzet iksirine dönüşüyor. Taze zeytinyağları şişelenirken yazar ve duyu analisti Elvan Uysal Bottoni bize bölge bölge zeytinlerimizi anlattı, şef Didem Şenol da zeytinyağı satın alırken ve kullanırken dikkat etmemiz gereken detayları paylaştı.
#Elvan Uysal BottoniEge’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1İri palamudun tanesi 75 TL’den satılıyor. Karadeniz’de deyim yerinde ise palamut bayramı yaşanıyor. Yeni av sezonunun başladığı 1 Eylül’den itibaren balıkçı ağlarını dolduran ve ucuz fiyatı ile garibanları sevindiren palamut bir ara Gürcistan ve Rusya’ya kaçmıştı.
#PalamutBayramiç beyazı, sadece Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde yetişen bir tür nektarin. Erik büyüklüğünde, içi beyaz ve sarı-yeşil kabuğu pürüzsüz. Aroması da kayısı, şeftali, erik karışımını hatırlatıyor; yani benzersiz. Başka bir yerde ekilip hasat edildiğinde beyazlığı da tadı da aynı olmuyor. Bunun sebebi de Kaz Dağları’nın oksijeni ve bitki örtüsü... Endemik bir genotip olduğu Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili ile de belgelendi. Zamanı geçmeden bu aromatik meyveyi sofranıza şef Nur Aktı Yıldırım’ın tarifleriyle taşıyın.
#Bayramiç BeyazlarıCoğrafi işaretli Manisa sultani çekirdeksiz üzümü dünyanın en eski meyve türlerinden biri. Sofralık olarak taze taze yenebildiği gibi zaman zaman farklı tariflerde de tercih edilebiliyor. Bu çok lezzetli meyvenin yapraklarıysa genellikle zeytinyağlı sarma yapımında kullanılıyor.
#Sultani Çekirdeksiz ÜzümAmasya'da müzede sergilenen bin 700 yıllık elmalı mozaik, bu meyve ağacının üzerine işlendiği tek antik mozaik olarak dikkat çekiyor. Amasya Müzesi Müdürü Celal Özdemir, “Dünyada üzerine misket elma ağacı işlenmiş tek mozaik Amasya'dadır” dedi.
#AmasyaAmasya'da müzede sergilenen bin 700 yıllık elmalı mozaik, bu meyve ağacının üzerine işlendiği tek antik mozaik olarak dikkat çekiyor. Amasya Müzesi Müdürü Celal Özdemir, “Dünyada üzerine misket elma ağacı işlenmiş tek mozaik Amasya'dadır” dedi.
#Roma35 yıldır yapılan Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali, Şile Belediyesi bünyesinde kurulan atölyelerin siparişlerini artırıyor. Bu yıl ki festival kapsamında Dubai ve İrlanda’ya Şile Bezi kumaşlar gidecek. Türk markaları da coğrafi işaretli bu kumaşın yerel katkısını destekliyor. Son olarak Mudo, Mimar Sinan Üniversitesi ve Şile Belediyesi ile ortak çalışarak koleksiyon hazırladı. Projenin devamı gelecek.
#Şile Bezi