Hürriyet Lezizz Özel Fotoğraflar: iStock, Alamy, Ingimage, Hürriyet Arşiv, AA, DHA ve İHA
Güzel haberler peş peşe geliyor! İşte Türkiye'nin dört bir yanından tescilli lezzetler
Artık o da coğrafi işaretli lezzetler listesinin bir parçası...
Türkiye'nin dört bir yanından peş peşe gelen güzel haberlere bir yenisi eklendi. Bir yöresel yemeğimizin daha lezzeti ve benzersizliği tescillendi
Kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlayan bu uygulama kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumu'nun tescile uygun bulduğu ürünlerimizin sayısı günden güne artıyor.
Aydın'ın Karacasu ilçesinde üretilen pide için yapılan coğrafi işaret başvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumunca onaylandı. Karacasu Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Karacasu Memnune İnci Meslek Yüksekokulu'nun desteğiyle, yörede üretilen pide için 2018'de coğrafi işaret başvurusu yapmıştı. Karacasu pidesi, ilçenin Türkiye genelinde en tanınmış ürünü.
Giresun'un Alucra ilçesinin yöresel lezzeti olan Alucra oğlak kebabı da coğrafi işaret aldı. Alucra oğlak kebabı, temmuz başı ila ekim sonu aralığında 10-15 kilogram karkas ağırlığına sahip kara oğlakların bölgeye özgü teknikle fırında pişirilmesiyle yapılan bir yöresel lezzet.
Konya’nın Akşehir ilçesine özgü yapılan ‘Akşehir Tandır Kebabı’ için coğrafi işaret alındı. Akşehir Tandır Kebabı, özel etlerin taş fırınlarda közde pişirilmesi ile yapılan yöresel bir lezzet. Tarihçesi Selçuklulara kadar uzanan bu lezzet Selçukname’de 1. Alaaddin Keykubat’ın 1237 yılı Şevval (Mayıs) ayında verdiği bir ziyafette yenilen yemeklerde kebap anlamına gelen ‘Biryan’ ifadesi ile anılıyor.
UNESCO tarafından gastronomi alanında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Hatay'da, Antakya tuzlu yoğurdu coğrafi işaret alınarak tescillendi. Pişirilerek yapılan tuzlu yoğurt çok farklı bir lezzet. Şehirde künefe, sürk çökeleği, küflü sürk çökeleği, kağıt kebabı da tescilli lezzetler.
Kendine özgü sosuyla terbiye edilerek yaprak haline getirilen ve döndürülerek yavaş yavaş pişirilen döner ile taş fırında odun ateşinde Zeron buğdayından yapılan hamurun pişirilmesiyle hazırlanan etli pidenin tescili Sivaslıları sevindirdi.
Son olarak tescillenen lezzetlerden biri Aydın'ın Germencik ilçesine ait Ortaklar çöp şiş oldu. En sevilen yol üstü lezzetlerinden biri olan Ortaklar çöp şişin tarihi 140 yıl öncesine dayanıyor.
Zonguldak'ın Devrek ilçesinin simge lezzetlerinden olan beyaz baklava ve cevizli kömeç degirişimlerin ardından coğrafi işaret tescil belgesi aldı. Devrek'i ziyaret edenler bu iki lezzeti tatmadan ilçeden ayrılmıyor.
Erzurum Ticaret Borsası, geçmiş yıllarda Türk Patent ve Marka Kurumu (TPE)’ye yapmış olduğu civil peynir, göğermiş peynir ve kadayıf dolması coğrafi işaret belgelerine, Erzurum su böreğini de ekleyerek ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü daha koruma altına almış oldu.
Gastronomi kenti Gaziantep’in geleneksel lezzetleri arasında yer alan Antep pekmezi coğrafi işaretle tescillendi. Antep dökülgen üzümünden yapılan ve özellikle kış aylarında tüketilen Antep pekmezi, sağlık kaynağı olarak biliniyor. Asırlık bir sofra lezzeti olarak görülen Antep pekmezi Gaziantep'in tescilli ürünlerinin 27'ncisi oldu.
Kısa bir süre önce de Türk Patent ve Marka Kurumu, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin girişimleri sonucunda sütlü zerde de kentin coğrafi işaretli lezzetleri arasına girmesine karar vermişti.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin başvurusu üzerine kente özgü lezzetlerden olan Maraş parmak/sıkma peyniri tescillendi. Maraş dondurması, Maraş tarhanası, Maraş çöreği gibi tescilli birçok ürünü olan Kahramanmaraş’ın yöresel lezzetlerinden biri daha tescillendi. Kahramanmaraş’ta bu peynirin geçmişi de 1969 yılına kadar gidiyor.
Osmanlı döneminde saray mutfağında yer alan 'padişahların yemeği' diye bilinen kiraz yaprağı sarması da coğrafi işaretli lezzetlerimiz arasına girdi. Kiraz sarması kentte yetiştirilen buğdaydan elde edilen bulgurun dalbastı kirazının yapraklarına sarılmasıyla hazırlanıyor ve tencerede pişiriliyor. Ayrı bir tencerede kaynatılan yoğurtla birleştirilen sarma, kavrulmuş soğan ve salça eklenerek yapılan sosun üzerine konulmasıyla servis ediliyor.
Son olarak Bozcaada'da yetişen Çavuş üzümü coğrafi işaret tescili almaya hak kazandı. Haber Çanakkale Belediyesi'nin sosyal medya hesaplarından bir Bozcaada aşığı olduğu bilinen ve daha önce de Çavuş üretimini desteklemek için katıldığı bağbozumu etkinliğiyle hatırlanan Ata Demirer'in fotoğrafı ile duyuruldu. Çavuş üzümü Çanakkale'nin Bayramiç beyazı, Bayramiç Elması ve Ezine peynirinden sonraki dördüncü tescilli lezzeti.
Bu hafta içinde onayını alan bir diğer ürün de Çeşme kavunu oldu. Lezzeti ve kokusuyla ünlü Çeşme kavunu için 2016'da yapılan başvuru sonucu belli oldu. Başvuru, Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde askıya çıkarıldı. Altı aylık askı süresi sonunda Çeşme kavununun, coğrafi işaretli ürünler arasında yerini alacak. Peki ya diğerleri?
Kilis'in meşhur tatlısı cennet çamuru tescilli lezzetler arasında. Kaymaklı kırma künefe olarak da bilinen cennet çamuru fıstık, tereyağı, şeker ve tarçınla yapılıyor.
Oltu ilçesinin meşhur lezzeti cağ kebabının Erzurum’a tescillemesinin sebebi, kebapta kullanılan etin doğal ortamında beslenerek yetiştirilen koyunlardan elde ediliyor olması. Odun ateşinde yatay olarak pişirilen kebap ve “cağ” adı verilen küçük şişlerle kesilerek tabakta servis edilir.
Adapazarı ıslama köftesi servis edilirken, tabağın altına yerleştirilen soslu ekmeği, bu yemeğe hem adını hem de tescil özelliğini verir. Islama köftesinin tescili Sakarya’ya verilmiştir.
Kayseri şehriyle özdeşleşen Kayseri mantısının tescillenmesini sağlayan özellikleri, malzemeleriyle hamurunun hazırlanması, biçim verilip açılarak içine kıyma koyulup tekniğine uygun katlanması.
Kuzu etinin 10-12 saat pişirilmesiyle elde edilen beyranın Gaziantep'te 1885'ten bu yana yapıldığı biliniyor. Beyranın özel bakır sahanlarda servis edilmesi de bir başka öne çıkan özelliği.
Erzincan’ın tulum peynirinin özelliği yaylalarda doğal ortamlarında yaylalarda beslenen koyunlardan elde edilen sütünden geliyor. Dahası şirden mayasıyla yapılan Erzincan tulum peyniri 3 ayda olgunlaşıyor ve 2 yıl saklanabiliyor.
Lezzetleriyle UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olan Afyonkarahisar’ın tescilli lezzetleri arasında kaymaklı ekmek kadayıfı da bulunuyor. Ekmek kadayıfı kentte sade, fıstıklı ve vişneli çeşitleriyle sunuluyor.
Diyarbakır’a ait olan burma kadayıf da tescilli bir lezzet. Yapımında sadeyağ kullanılan ve karamelize turuncu rengini pişirme esnasında kullanılan üzüm pekmezinden alan burma kadayıf fıstıklı, cevizli, kaymaklı ve peynirli çeşitlerde üretiliyor.
Gaziantep lahmacununu diğer lahmacunlardan ayıran, yapımında zırh ile çekilmiş kuzu kıyma, sarımsak, maydanoz, biber ve çeşitli baharatlar kullanılmasıdır. Ayrıca diğer lahmacunlardan farklı olarak Gaziantep lahmacununda soğan yoktur. Taş fırında pişer ve üzerine 1 adet közlenmiş, soyulmuş patlıcan konularak servis edilir.
Erzurum’un tescilli tatlısı olan kadayıf dolması, tel kadayıfın içine dövülmüş ceviz konup, sarılarak dolma şekli verildikten sonra yumurtaya batırılarak kızartılması ve şerbetlenmesiyle oluşur.
Tescilli Ankara dönerinin etleri şehrin koyun yetiştiriciliği ile ünlenmiş olan ilçelerinde yetiştirilen belirli olgunluğa erişmiş kuzulardan elde edilir. Dönerin içine kesinlikle kıyma karıştırılmaz ve kuyruk yağı haricinde başka bir yağ kullanılmaz. Meşe odunu kömürü ateşinde yavaş yavaş pişen Ankara döneri yaprak şeklinde kesilir.
Bursa’nın vazgeçilmez lezzetlerinden olan İnegöl köfte, köfte harcının kalıplarla şekillendirildikten sonra soğutulması ya da dondurulmasıyla elde ediliyor. İçine ekmek veya galeta unu, tuz, kuru soğan ve karbonat dışında bir şey eklenmiyor.
Mersin'de sofraların vazgeçilmez tatlısı olan ve son yıllarda ünü Türkiye geneline yayılan kerebiç de coğrafi işaret tescil belgeli bir lezzet. Mersin'de Tarsus humusu, Mut zeytinyağı, Tarsus sarıulak zeytini, Mersin cezeryesi gibi birçok ürünün coğrafi işaret tescil belgesi bulunuyor.
Hatay’la özdeşleşmiş olan Antakya künefesi, Antakya yöresine ait tuzsuz inek peyniri, tel kadayıf, tereyağı ve şerbet ile yapılan bir tatlıdır. Bu lezzetimizin tescilinin Antakya’ya verilmesinin asıl sebebi kentte yetiştirilen ineklerin sütünden özel yöntemlerle üretilen Antakya tuzsuz peyniri ve künefenin pişirilme tekniğidir.
Çanakkale’ye tescillenen Ezine peyniri tam yağlı, çeşitli büyüklükte, teneke tipi beyaz peynirdir. Doğal bitki örtüsü ile beslenen koyun, keçi ve ineklerden elde edilen sütlerin mevsimlere göre belirli oranlarla karıştırılmasıyla üretilir.
İzmir’de Osmanlı döneminden beri üretilen boyoz, buğday unu, tuz ve su ile hazırlanan hamurun biçimlendirilerek pişirilmesi ile yapılır. Yıllar geçtikçe sadece İzmir’de bulunmasıyla akıllarda yer etmiş ve kendini benimseterek İzmir’e tescillenmiştir.
Edirne bölgesinde “yaprak ciğeri” olarak da bilinen tava ciğerinin en önemli özelliği yörede yetiştirilmiş olan büyük baş hayvanlardan elde edilen karaciğer kullanılarak üretilmesidir.
Kilis katmeri Kilis’te yetişen keçi ve koyunlardan elde edilen kaymakların zar halinde açılan hamur içine konup yöreye özgü yöntemlerle katlanarak kare şeklinde kapatılıp sadeyağ ile yağlanması ile yapılır. Kilis kaymağı farkıyla Kilis’e tescillenmiştir.
Burdur şiş köftesi eskiden dağlarda, dağ bitkileri ile yetişen keçilerden günümüzde ise keçi veya sığırın kaburga et kıymasından yapılır. Burdur şiş köftesinin içine hiçbir katkı maddesi konulmaz. Coğrafi işaret tescili anlamında en önemli özelliklerinden biri budur.
Sinop nokulu, açık alanda otlayan büyükbaş hayvanlardan elde edilen kıymanın ve serbest dolaşan tavukların yumurtladığı yumurtaların kullanılması ile hazırlanır. Farklılığı bu doğal malzemelerle yapılmasıdır.
Yaklaşık 150 yıldır İzmir’de kumru önceleri soğuk olarak tüketilirken, 1940’lardan sonra arasına sandviç gibi sucuk, salam ve peynir konularak sıcak olarak da tüketilmeye başladı. İzmir kumrusunun simidinin şekli alışılagelen yuvarlak ve ortası delik simit şeklinden farklı ve kumru kuşu görünümünde.
Simit ülkemizin imza lezzetlerinden ancak ‘İzmit simidi’, özel olarak coğrafi işaret belgesi almış bir çeşit. Kendine özgü ve tadı bir gevrekliği olan İzmit simidinin hamuru oekmezle harmanlandıktan sonra üzerine susam ilave ediliyor.
Gaziantep'in önemli tarım ürünleri arasında yer alan Oğuzeli narı da coğrafi işaretli meyvelerimizden. Gaziantep’in en önemli gelir kalemlerinden biri olan Oğuzeli narı ince kabuğu, özel tadı ve iri taneleriyle benzerlerinden kolayca ayrılıyor.
Mersin'in Tarsus ilçesine özgü sarıulak zeytini ilçenin adıyla coğrafi işaret tescil belgesine sahip. Sofralık ve yağlık olarak tüketilen sarıulak zeytini, yüzyıllardır Tarsus ve çevresinde tarımı yapılan bir tür.
Manisa’nın Kula ilçesinin meşhur lezzetlerinden biri olan ve geçmişi bir asırdan fazlaya dayanan Kula leblebisi de coğrafi işaret belgesi almaya hak kazanmış ürünlerden. Kırmızı, beyaz ve sarı renklerde tüylü ve kalın kabuklu nohutlardan üretilen Kula leblebisi yörede çok uzun zamandır üretilen bir ürün.
Manisa’ya özgü Salihli odun köftesi pişirilirken sadece meşe odun ateşi kullanılmasıyla diğer köftelerden ayrılır. Özel harcı ve pişirme metodu ile Manisa’ya tescillenmiştir.
Gaziantep’te özellikle ramazan sofralarının vazgeçilmez içeceği olan ‘meyan şerbeti’ de coğrafi işaret tescilli lezzetlerimizden. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde özellikle yaz aylarında sıklıkla tüketilen ve meyan şerbeti ferahlatıcı özelliğiyle çok seviliyor.
Susamsız olduğu için, ‘kel simit’ adıyla da anılan Rize simidinin yapımında un, su, tuz ve çok az miktarda maya ile hazırlanan hamur, 20 dakika dinlendirildikten sonra sıcak suya batırılıp 1 dakika bekletiliyor. Daha sonra renk ve tat alması için kaynar haldeki siyah üzüm pekmezine bandırılan simit, 60’ar gramlık parçalar halinde fırına veriliyor. Yaklaşık 30 dakika odun ateşi ile pişirilen simit hazır hale geliyor.
Bursa'nın meşhur siyah inciri "Bursa siyahı" da tescilli ürünler arasında. İngiltere Kraliyet Ailesi üyesi Düşes Kate Middleton'ın hamileliği sırasında bulantılara karşı yediği Daily Mail gazetesi tarafından duyurulduğunda bir anda dünyanın dikkatini çeken ve uluslararası piyasada satış rekorları kıran Bursa siyahı, dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor.
Adana kebabının sırrı, doğal ortamında yetiştirilen koyunlardan elde edilen etlerle yapılmasında saklı. Adana kebabı pişirilirken de korlu meşe kömüründe pişirilir ve asla vantilatör kullanılmaz. Ayrıca et harcına ana malzemeleri dışında hiçbir madde katılmaz.
Bolu’ya tescillenen kızılcık tarhanası, kızılcık meyvesinin püresi, kırmızı ekmeklik buğday unu ve yemeklik iyotlu tuzun belli oranlarda karıştırılıp yoğrulması ile üretilir. Üretiminde yörede yetişen kızılcık meyvesi kullanılmalıdır. Tarhananın renginin kırmızıya yakın pembe olması için güneş görmeyen bir ortamda bez üstünde kurutulmalıdır.
Adını Ağrı Doğubayazıt’ta bulunan İshakpaşa Sarayı’nı yaptıran İshak Paşa'nın babası Çolak Abdi Paşa’dan alan Abdigör köftesi, mideyi rahatsız etmeme özelliğiyle "Anadolu'nun ilk diyet yemeği" olarak biliniyor. Doğubayazıt Abdigör köftesinin diğer köftelerden farkı ve tescillenmesinin sebebi, sinirleri alınmış etlerin taş tezgahlarda macun hale gelene kadar saatlerce dövülerek şekillendirilmesidir.
Denizli’ye tescillenmiş olan Tavas baklavası özel günlerde imece usulü ile yapılarak kendine has geleneksel bir durum oluşturmuştur. Bu şerbetli hamur tatlısının el ile yenmesi tavsiye edilir.
Çorum’un Oğuzlar cevizi de coğrafi işaret tescilli bir ürün. Kolay kırılan ince kabuğu, dil yakmayan lezzeti ve verimliliğiyle ün yapan Oğuzlar cevizi, yerel halk arasında "kabuğuna sığmayan lezzet" olarak adlandırılıyor. Çorum’da ayrıca leblebi, İskilip dolması ve İskilip turşusu da coğrafi işaretli lezzetler.
Eskişehir'in Sivrihisar ilçesine tescillenen muska baklava özellikle görüntüsüyle klasik baklavadan farklılaşıyor. Eskişehir'de muska baklavanın, yanı sıra çibörek ve met helvası da coğrafi işaret tescilli lezzetlerden.
Kastamonu’ya tescillenen Daday etli ekmeği, fırıncıların kendileri ve arkadaşları için, simit hamurunun içine kıyma, baharat ve soğan koyup ve köy ekmeği yapılan fırınlarında pişirmesiyle ortaya çıkan bir lezzet. Daday etli ekmeğinin farkı Kastamonu yaylalarında yetişen, doğal besinlerle beslenen büyük baş hayvanların etlerinden yapılması.
Ordu’nun Perşembe ilçesinde üretilen Ordu Perşembe ceviz helvası, içinde ceviz ve çöğen ekstraktının kullanılmasıyla diğer helvalardan ayrılan tescilli bir lezzettir.
Samsun kaz tiridi, kaz eti, bulgur pilavı, yufka ve ekmek ile hazırlanan yöresel bir yemektir. Yapımı uzun sürmektedir. Samsun’a tescillenmiştir ve kent ve çevresinde kış aylarının vazgeçilmez yemeğidir.
Osmanlı'da saray mutfaklarını süsleyen Konuralp pirinci yakın zamanda coğrafi işaret belgesi alan ürünlerimizden. Yöre halkı arasında 'kasaba pirinci' olarak anılan Konuralp pirincinin tarihi, 1800'lü yıllara dayanıyor. 'Osmanlı saray mutfağının pirinci' olarak adlandırılan Konuralp pirinci, zamanının vazgeçilmez lezzet kaynaklarından biri olarak varlığını bugüne kadar sürdürmüş.